Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha az élet ennyire igazságtala...

Ha az élet ennyire igazságtalan és ennyi szörnyűség van a világban, miért gondolják még mindig annyian azt, hogy van isten?

Figyelt kérdés
Csak mindenki gondoljon bele. Ha lenne isten, hagynà, hogy ártatlan kisgyerekek súlyos (pl. rákos) betegek legyenek és korán meghaljanak? Akár màr magzatként, csecsemőként elmenjenek? Vagy például annyi nő vetél el, nem lehet gyereke, méhen kívüli terhesség stb., pedig alkalmas anyának, mindent megtesz (vagy megtenne) a baba egészségért, de akiket meg nem érdekel, napi 2 doboz cigit szívnak el szülés előtt is, bántalmazzák a gyermeküket stb. nekik a termékenységgel nincs gond... Vagy hogy annyi ember hal meg ártatlanul, hogy nem érdemli meg, tehát ,,nem élt erkölcsileg rossz életet". Annyi mindent fel lehetne sorolni. A hívek ezt még mindig azzal nyugtázzák, hogy isten próbára tesz minket, vagy hogy próbálják maguknak bemagyarázni a saját életükben környezetükben és a világban történt tragédiákat?

jan. 23. 20:29
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 31/113 Darkmoon80 ***** válasza:
76%

Igaz, erre (azaz a döntés determináltságára) nem tértem ki.


Nyilvánvalóan számtalan tényező (tulajdonképpen minden a téged ért környezeti hatás) hat rád egy döntés meghozatalakor.

Tapasztalatok, neveltetés, személyiség, környezeti elvárások, pillanatnyi állapot, stb...

Mindezek eredője a döntés amit "szabadon" meghozol...

jan. 26. 19:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 32/113 anonim ***** válasza:
0%

#26

De ha Isten hatalmasabb akkor miért nem zárja ki a földről a sátánt?


Az Ördög nem volt mindig Ördög. Kezdetben egy tökéletes szellemteremtmény volt, Isten egyik angyala (Jób 1:6, 7). Saját magát tette Ördöggé azzal, hogy az önző ambícióira hallgatott, és azt akarta, hogy az emberek őt imádják. Hogy ezt elérje, megkérdőjelezte, hogy Istennek joga van-e uralkodni, sőt, arra célozgatott, hogy Isten nem méltó arra, hogy engedelmeskedjenek neki. Azt állította, hogy az emberek csak akkor fogják szolgálni Istent, ha megvesztegeti őket néhány áldással. De ha rosszra fordul a sorsuk, ’megátkozzák’ a Teremtőjüket (Jób 1:8–11; 2:4, 5).


Ezekre a vádakra nem lehetett úgy válaszolni, hogy Isten egyszerűen elpusztítja Sátánt. Az erő itt nem segített. Sőt, ha Isten még az Éden-kertben elpusztította volna az Ördögöt, akkor néhányan talán arra a következtetésre jutottak volna, hogy az Ördögnek tényleg igaza volt. Ezért Isten, aki korlátlan hatalommal rendelkezik, jogi eljárást indított az Ördög ellen, hogy pontot tegyen az ügyre, és megnyugtasson mindenkit, aki figyelemmel kíséri a fejleményeket.


Jehova utalt arra, hogy az elveivel és a tökéletes igazságosságával összhangban mindkét fél tanúkat hozhat elő, és bizonyítékokat sorakoztathat fel az állításai alátámasztására. Mivel Isten időt adott az ügy rendezésére, Ádámnak utódai születhettek, akik lehetőséget kaptak arra, hogy tanúskodjanak Isten mellett. Ha a szeretetük jeleként hűségesek maradnak hozzá, bármilyen megpróbáltatás érje is őket, azzal bebizonyítják, hogy az ő oldalán állnak.

jan. 26. 20:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 33/113 anonim ***** válasza:
0%

#30


A szabad akaratról már elég sokat beszéltünk, és idáig még senki se tudta megmondani, hogyan működik?

A Biblia válasza

Isten megtisztel minket a szabad akarattal, ami azt jelenti, hogy mi dönthetjük el, hogy mit teszünk, nem pedig Isten vagy a sors szabja meg. Nézzük meg, hogy milyen bibliai alapja van ennek.


Isten a saját képmására teremtette meg az embert (1Mózes 1:26). A főként ösztönöktől irányított állatokkal ellentétben mi hasonlítunk a Teremtőnkre egyebek közt abban, hogy képesek vagyunk szeretni, és van igazságérzetünk. És akárcsak neki, nekünk is szabad akaratunk van.


A jövőnket nagymértékben mi befolyásoljuk. A Biblia arra buzdít minket, hogy válasszuk az életet, méghozzá úgy, hogy hallgatunk Isten szavára, vagyis önszántunkból engedelmeskedünk neki (5Mózes 30:19, 20). Ez az ajánlat értelmetlen, sőt kegyetlen lenne, ha nem lenne szabad akaratunk. Isten nem kényszerít minket engedelmességre, hanem inkább szeretettel kérlel: „Ó, bárcsak odafigyelnél parancsolataimra! Akkor olyan lenne békéd, mint egy folyó” (Ézsaiás 48:18).


Nem a sors határozza meg, hogy valami sikerül-e, vagy sem. A sikerért meg kell dolgozni. „Mindazt, amit kezed megtehet, tedd meg a te erődből” – szólít fel a Biblia (Prédikátor 9:10). Azt is leszögezi, hogy „a szorgalmasnak tervei biztosan hasznot hoznak” (Példabeszédek 21:5).


A szabad akarat értékes ajándék Istentől, mivel így egész szívünkkel szerethetjük őt – azért, mert erre vágyunk (Máté 22:37).


A szabad akarat csodálatos adomány


ÉRTÉKELED-E, hogy szabadon te magad döntheted el, hogyan kívánod leélni az életet, mit teszel és mit mondasz? Vagy jobban szeretnéd, ha valaki megmondaná neked, mit csinálj és mit beszélj a nap minden percében és az életed minden napján?


Egyetlen normális ember sem akarja kiengedni keze közül az élete irányítását, és senki sem szeretné, ha mindenben valaki más parancsolna neki. Ha így kellene élni, ez bizony nagyon keserves és kiábrándító lenne. Szeretünk szabadok lenni.


De miért van bennünk ez a szabadság utáni nagy vágy? Ha megértjük, miért oly nagy kincs a szabad akarat, akkor azt is jól meg fogjuk érteni, hogyan kezdődött el a gonoszság és a szenvedés. Ugyanakkor annak megértésében is segít, miért várt Isten mostanáig és miért nem vetett véget eddig a gonoszságnak és a szenvedésnek.

jan. 26. 21:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 34/113 anonim ***** válasza:
89%

"nem lehetett úgy válaszolni, hogy Isten egyszerűen elpusztítja Sátánt."

Csak egy kérdés: az erőszakon kívül nem lett volna más megoldás egy VÉGTELEN istentől? Például meg se teremti, vagy gonosz hajlamok NÉLKÜL teremti meg? Esetleg még az embert is?


"méghozzá úgy, hogy hallgatunk Isten szavára, vagyis önszántunkból engedelmeskedünk neki"

Értem, ez a szabad akarat. Szerinted.

Tudom, hogy te ezt nem érted, de a kérdés az volt, hogyan MŰKÖDIK a szabad akarat?

Ha még egy kis halvány lila fogalmad sincs róla... akkor miért is írsz?

jan. 26. 21:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 35/113 anonim ***** válasza:
0%

#22

És vajon mire vár addig???


1. prófécia:

„Ezért jönnek el egyetlen napon [Nagy Babilon] csapásai: halál, kesergés és éhínség, és teljesen elégetik őt tűzzel, mert erős Jehova Isten, aki megítélte őt” (Jelenések 18:2, 8).


Beteljesedés: A Biblia feltárja, hogy Isten az általa meghatározott időben arra indítja majd a világ politikai hatalmait, hogy forduljanak Nagy Babilon ellen, és pusztítsák el. „Elhagyottá és mezítelenné teszik, és megeszik a húsát” (Jelenések 17:16). Más szavakkal, lerántják a leplet szégyenletes jelleméről, és megfosztják hatalmas vagyonától. A pusztulása gyors lesz, és teljes, nyoma sem marad (Jelenések 18:21).


A politikusok alighanem azt hiszik majd, hogy a saját akaratukat érvényesítik, amikor elpusztítják Nagy Babilont, pedig ennek a döbbenetes próféciának a beteljesedése azt fogja bizonyítani, hogy Isten lépett közbe. Ő adja ugyanis „a szívükbe, hogy megvalósítsák gondolatát” (Jelenések 17:17).


2. prófécia:

„Azoknak a királyoknak a napjaiban az egek Istene felállít egy királyságot, amely . . . szétzúzza és megsemmisíti mindazokat [az emberi] királyságokat, maga pedig megáll időtlen időkig” (Dániel 2:44).


Beteljesedés: Miután Isten eltörli a hamis vallást, a politikai és a kereskedelmi szervezetekre, valamint a gonosz emberekre fordítja majd a figyelmét (Példabeszédek 2:22; Jelenések 19:17, 18). Akárcsak egy főbérlő, aki elküldi az albérlőit, ha tönkreteszik a lakását, Isten el fogja pusztítani azokat, „akik pusztítják a földet”, és velük együtt azokat, akik erőszakkal és züllöttséggel töltik meg a bolygónkat (Jelenések 11:18; Róma 1:18, 26–29).


Akkor kik maradnak életben? A Biblia így válaszol erre a kérdésre: „A szelídek . . . öröklik a földet, és gyönyörködnek majd a béke bőségében” (Zsoltárok 37:11; 72:7).


Vajon bízhatunk a Biblia próféciáiban? Biztosak lehetünk benne, hogy Isten véget vet a gonoszságnak és a szenvedésnek, és megőrzi az igazságos embereket? Igen, feltétlenül.

jan. 26. 21:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 36/113 anonim ***** válasza:
63%

"1. prófécia:"

Ez NEM prófécia!

Egy prófécia KÖTELEZŐ része a PONTOS HELY, IDŐ és CSELEKMÉNY.

Ebből a 3-ból csak 2 és fél hiányzik itt!


"2. prófécia:"

Itt is 2 hiányzik!


"Miután Isten eltörli a hamis vallást"

A szcientológiát? Vagy a jehovizmust?

Mert ezeken kívül nem sok van.

jan. 26. 21:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 37/113 anonim ***** válasza:
0%

#34

Képzeljük el hogy "meg sem teremti" Istent Sátánt. Ezzel az a baj, hogy már a felvetés is rossz! Ugyanis tudatosan vált olyanná, amilyen. Isten nem teremtett rosszat! Szabad akarattal rendelkező élőlényt teremtett. Még akkor szabad az akarata, ha korlátozottabb mint a Mindenhatóé. Az ember esetében ez nyilván még behatároltabb, de ettől még szabad akarattal rendelkezel te is. Akkor éreznéd meg igazán, hogy milyen magas szinten is van ez a döntési szabadságod, ha megvonnák tőled. Mit gondolsz miért folytatnak az emberek vérre menő csatákat egymással, ha azt érzik, hogy valamilyen módon, valaki által korlátozva vannak a jogaik?


A másik meg hogy "gonosz hajlamok nélkül" teremti meg. Most beszéltünk arról, hogy mennyire súlyosan érint bennünket, ha úgy érezzük hogy korlátozva vagyunk. Na most akkor egy robotként funkcionáló ember, milyen jó lenne már, ugye? Mert éppen csak a szabad akarat, az önálló döntés joga jó és rossz között nem lenne meg. Ugyan már!


A szabad akarat az ember esetében nem azt jelenti, hogy mindenben, korlátok nélküli szabadságod van, hiszen természetszerűleg olyan világban élünk, ahol folyamatosan figyelembe kell venni a természet minden törvényét. Pl nem ugrunk le a 100-ik emeletről, mert ismerjük a következményeket. Egy sereg ilyen-olyan korlát van, amit figyelembe kell venni, de ettől még dönthetünk az adott helyzetben jól és rosszul is. A különböző külső-belső korlátok, amelyek behatolják a döntéseink minőségét akkor válnak a javunkra, ha megtanuljuk kezelni őket a jó döntések érdekében. Ha figyelembe vesszük a legfontosabb tényezőt az életünkben, az isteni akaratot.


Mert az ugyanis minden egyes ember számára a lehető legjobb, sőt, a hosszú távú örömünk és boldogságunk érdekében vezet, ha hagyjuk!


A Biblia azt mondja az isteni törvényeket és alapelveket figyelembevevő ember életéről, hogy csak és kizárólag azzal lehetünk sikeresek, megelégedettek és tartósan boldogok!


Az isteni vezetés olyan, mint egy tökéletes GPS. Ha figyelembe veszed, bizonyosan célba érsz. Ha nem, el fogsz tévedni, mivel az élet útjai sokkal bonyolítabbak, mint bármely fizikai úthálózat, amelyet az ember alkotott. Tele vannak útvesztőkkel és csapdákkal, melyek ebben a világban, tökéletes vezetés nélkül nem elkerülhetőek senkinek!


Ma a világ a teljes pusztulás szélén táncol!


Az emberi okoskodás és minden bölcsességünk Isten nélkül ide vezetett.


Megvan a helye út, a pontos GPS, de az emberiség inkább fejjel megy a falnak. A Biblia ezt több ezer éve előre jelezte. Minden részletre pontosan teljesedik! Én ezért is hiszen, hogy Isten ihlette, hogy útmutató legyen annak, aki ébren van és figyel.

jan. 26. 22:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 38/113 anonim ***** válasza:
8%

#34

Csak egy kérdés: az erőszakon kívül nem lett volna más megoldás egy VÉGTELEN istentől?


MILYEN FANTASZTIKUS LEHETŐSÉG! A Teremtőnk azt ígéri, hogy örök élet vár ránk, mégpedig itt, a földön. Sokan azonban ezt nem tudják elhinni. „Mindenki meghal egyszer – mondják. – Születünk, aztán meghalunk, ez az élet rendje.”

A Biblia elismeri, hogy az emberiség súlyos gondokkal küzd. De azt ígéri, hogy ez nem lesz mindig így. Nézzünk meg néhány példát!


Probléma: hajléktalanság


Mit ír a Biblia? „Házakat építenek majd, és bennük laknak” (Ézsaiás 65:21).


Hogyan valósul meg? Mindenkinek lesz saját otthona.


Probléma: munkanélküliség és szegénység


Mit ír a Biblia? „A választottaim nagyon élvezik majd kezük munkáját” (Ézsaiás 65:22).


Hogyan valósul meg? Mindenkinek megelégedést nyújtó és élvezetes munkája lesz.


Probléma: igazságtalanság


Mit ír a Biblia? „A fejedelmek a jog érdekében [fognak uralkodni]” (Ézsaiás 32:1).


Hogyan valósul meg? Nem lesz többé faji megkülönböztetés, társadalmi egyenlőtlenség és szegénység. Mindenkivel igazságosan fognak bánni.


Probléma: alultápláltság és éhezés


Mit ír a Biblia? „Bőven lesz gabona a földön, a hegyek tetején is túlcsordul” (Zsoltárok 72:16).


Hogyan valósul meg? Mindenkinek bőségesen lesz egészséges élelme. Senki sem fog éhezni, és senki sem lesz alultáplált.


Probléma: bűnözés és erőszak


Mit ír a Biblia? „Mindenki a saját szőlője és fügefája alatt ül majd, és senki sem rettenti meg őket” (Mikeás 4:4).


Hogyan valósul meg? Mindenki biztonságban lesz, mert nem lesznek többé gonosz emberek, és „az igazságosak öröklik a földet” (Zsoltárok 37:10, 29).


Probléma: háborúk


Mit ír a Biblia? „Nemzet nemzet ellen kardot nem emel, és hadakozást többé nem tanulnak” (Ézsaiás 2:4).


Hogyan valósul meg? Az egész földön béke lesz (Zsoltárok 72:7). Senki sem veszíti el többé a szeretteit háborúban, és senki sem lesz menekült.


Probléma: betegségek


Mit ír a Biblia? „Egyetlen lakos sem mondja majd: »Beteg vagyok«” (Ézsaiás 33:24).


Hogyan valósul meg? Nem lesznek többé fogyatékosságok és betegségek (Ézsaiás 35:5, 6). Sőt, a Biblia azt ígéri, hogy „nem lesz többé halál” (Jelenések 21:4).


Probléma: környezetszennyezés


Mit ír a Biblia? „Ujjong majd a puszta és a száraz vidék, örül a kietlen síkság, és virul, mint a sáfrány” (Ézsaiás 35:1).


Hogyan valósul meg? Paradicsom lesz az egész föld, ahogy Isten eredetileg akarta (1Mózes 2:15; Ézsaiás 45:18).

jan. 26. 22:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 39/113 anonim ***** válasza:
100%

Még mindig nem hallottam, HOGYAN működik a szabad akarat?

Gy.k. - a világon jelenleg 2 fajta folyamatot ismerünk:

1: OK => OKOZAT. Hát ez nem szabad, az tuti!

2: Véletlen. Ez meg nem akarat.

TEHÁT akkor hogyan működik a SZABAD akarat?


A próféciákat nem inkább hagyjuk. Egyetlen olyan nincs, amelyik a Biblia leírása UTÁN teljesedett volna be.

jan. 26. 22:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 40/113 anonim ***** válasza:
10%

#36

A szcientológiát? Vagy a jehovizmust? Nem


Jehova Tanúi újkori története a 19. század végén kezdődött. Akkoriban alakult Pittsburgh közelében (Egyesült Államok, Pennsylvania állam) egy kis csoport, mely módszeresen tanulmányozta a Bibliát. Összevetették az egyházak tanításait azzal, amit a Biblia ír. Az így megszerzett ismereteiket könyvekben, újságokban és egy folyóiratban közölték, melynek ma Az Őrtorony hirdeti Jehova királyságát a címe. Ezek között az őszinte bibliakutatók között volt Charles Taze Russell is. Bár ő irányította a bibliai oktatómunkát, és ő volt az Őrtorony első szerkesztője, nem alapított új vallást. Az volt a célja – ahogy a később Bibliakutatókként ismertté vált csoport összes tagjának –, hogy Jézus Krisztus tanításait hirdesse, és kövesse az első századi keresztény gyülekezet példáját. Mivel a kereszténységet Jézus alapította, őt tekintjük a szervezetünk alapítójának (Kolosszé 1:18–20).

Megfogadjuk a Bibliának azt a tanácsát, hogy mindenfajta embert tiszteljünk, függetlenül attól, hogy milyen vallású (1Péter 2:17). Bizonyos országokban például több százezer Jehova Tanúja él, mégsem gyakorolunk nyomást a politikusokra vagy a törvényhozókra, hogy korlátozzák vagy tiltsák be más vallások tevékenységét. Olyan törvényekért sem lobbizunk, melyek másokra erőltetnék az erkölcsi vagy vallási meggyőződésünket. Inkább igyekszünk toleránsak lenni másokkal, ahogyan szeretnénk, hogy ők is azok legyenek velünk (Máté 7:12).

Bár a szervezetünk központja az Egyesült Államokban van, nem vagyunk amerikai szekta, mégpedig a következő okokból:


Egy meghatározás szerint a szekta egy olyan csoport, mely kivált egy már létező egyházból. Mi, Jehova Tanúi nem egy másik vallásból váltunk ki, hanem úgy érezzük, hogy visszatértünk a kereszténység első században gyakorolt formájához.


Több mint 230 országban és egyéb területi egységen végezzük a szolgálatunkat. Bárhol élünk is, elsősorban Jehova Istennek és Jézus Krisztusnak engedelmeskedünk, nem pedig az Egyesült Államok kormányának vagy bármely más emberi kormánynak (János 15:19; 17:15, 16).


Minden tanításunk a Biblián alapul, nem pedig egy amerikai vallási vezető írásain (1Tesszalonika 2:13).


A vezetőnk nem ember, hanem Jézus Krisztus, őt követjük (Máté 23:8–10).

jan. 26. 22:22
Hasznos számodra ez a válasz?
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!