Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Sport, mozgás » Egyéb kérdések

A kérdés

Box vagy kick box legyen?

Szeretnék elkezdeni egy küzdősportot és a kettő között vacillálok (a thaibox sajnos nem vonz).

Árban nagyjából hasonló a kettő, viszont a kickbox jobb időben van és könnyebben megközelíthető számomra. A box kicsit később és messzebb van (tömegközlekedés/séta elérhető jelenleg).

Viszont ezen az egy helyen oktatnak csak kickboxot, és azt írják, hogy “light-contact” és “kick-light” szabályrendszerben oktatnak, 2-3 év edzésmúlttal pedig K1. Utánaolvastam és ebben a kettőben félerejű ütések engedélyezettek.

Ennek tudatában érdemes elkezdeni vagy ez csak ilyen “fitness” jellegű kickbox lehet?

18/F, 180 cm, 83 kgKeress kérdéseket hasonló témákban: muay thai, Brazil Jiu Jitsu, birkózás, verekedés, thai box, kick-box, MMA, edzés, box

  márc. 16. 00:56  Privát üzenet  

A válaszok

látom nagyon nem vagy tisztában a dolgokkal:D

a thai-box sajnos nem vonz. lololol.


a kick-box és a thai-box között annyi különbség van hogy ott megengedett a térddel és a könyökkel való támadás is. a light-contact és a kick-light azért LIGHT, mert a lényeg hogy úgy iskolázd le az ellenfeled hogy közben nem döngölöd a földbe. tehát technikai alapon győzd le.


K1 kérlek szépen meg hasonló a thai-boxhoz. térdelhetsz, viszont könyök nincs. és még egyéb dolgok de nem akarok regényt írni. nézz utána..

mit nevezel fitnesznek.. megtanulsz ütni és rugni, verekedni, de versenyeken, meg hát edzéseken sem bunyózhatsz teljes erővel.


box meg box... ott egyből nagy ütőerő van, és versenyen sem kímélnekA válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/8Időpont márc. 16. 01:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Amennyit tudok, olvastam a dolgokról a thai box “filozófiája” hogy jobban bírod a fájdalmat cserébe gyengébb a védekezés. A kickboxban pedig a sima boxhoz hasonlóan nagyobb hangsúly van a védekezésen és az elhajlásokon.

Illetve a thaibox egy statikusabb a kickbox inkább dinamikus, mozgékony.


A light-contact és kick-light szabályrendszerrel csak az az aggályom, hogy ha nem üthetünk teljes erővel akkor vajon megtanuljuk-e rendesen. Tudom furcsán hangzik, de egy meccsen/sparringon nem zavaró, hogy vissza kell fognod az ütéseid erejét? Kicsit olyasmi lehet mintha egy futóversenyen csak kocogni lehetne. Aztán lehet rosszul gondolom és ugyanúgy hatékonyan megtanulják az ütéseket, erre szeretnék választ kapni.

A fitness-t úgy értem, hogy sokan a kickboxra úgy tekintenek mint aerobick-ra, kardio edzésre. Nekem pedig nem szimplán a mozgás és fogyás a célom (fogyás abszolút nem) hanem egy hatékony küzdősport elsajátítása. Szóval csak attól tartok, hogy lemegyek edzeni és jobban fog hasonlítani egy csoportos aerobickra mint egy küzdősport edzésre.


Illetve egy olyan kérdésem lenne még, ez vonatkozik boxra és kickboxra egyaránt. Mennyibe kerül általában (nálatok mennyi?) a személyi edzés? Olvastam, hogy vannak kiscsoportos edzések vagy olyan ahol teljesen egyedül vagyok az edzővel. Nyilván drágább mint a teljes csoportos edzés, de a rugalmas időbeosztás miatt szerencsésebb lenne. Illetve gondolom gyorsabban is lehet fejlődni ha az edző csak velem vagy csak pár emberrel foglalkozik nem?# 2/8Időpont márc. 16. 01:28 Privát üzenet

Édesapám bokszedző és saját terme van, versenyeztetni is szokott. Viszont egyre több kick box-os jön át, mert egyre több a panasz.

Ha versenyszerűen gondolod a sportot, akkor semmiképp se a kick box. Ez az egyik legfőbb oka is, hogy átjárnak hozzánk, mert nem állják a versenyeztetési költségeket az egyesületek.

Volt egy ismerősöm, akit olaszba vittek ki világbajnokságra, de a költségek csak 20-30%-át állta az egyesület, és szép kis 400 ezres összeget be kellett fizetni. Repjegy, benzinár, nevezés, kaja, mindent a szülők fizetnek.

Olyan is volt, hogy egy kötelező edzőtábort rendeztek a kick box-os válogatottaknak az osztrák határ mellett. Azt úgy képzeld el, hogy az apuka beüllt a kocsiba és elvitte a lányát oda, holott a román határnál laknak. Ennyi támogatást nem kap az ember ha már válogatott!?


Valamint ezt biztosan észrevetted, de kick box-ból nem nehéz kitűnni. Minden második kick-es ilyen világbajnok meg olyan Európai bajnok. Majd eljön hozzánk egy edzésre, és a legkezdőbb, 10 kilóval kevesebb gebe bokszolónk szétveri :D

Horgot nem tudnak rendesen ütni sokan ahogy láttam.

De egyébként volt már karatés és dzsúdós is aki áttért a bokszra, mert mégis csak ökölvívás az ökölvívás, ráadásul hatalmas múltja van, és az egyik legnépszerűbb küzdősport.Ha a bokszról beszélünk és a versenyeztetésről..

Nem kerül egy forintba sem. Mindent áll a szövetség, főleg ha válogatott vagy.

Mi ha kis mezei (de hivatalos) versenyre nevezünk, minden egyes versenyző kap 3 ezer forint/nap költőpénzt, illetve hozzák/viszik őket, szállás biztosítva. (Egyszer egy jó kis wellness hotelben szálltunk meg 2 napra, de jó is volt hogy elmentem kísérőnek:D)


De egyébként ha valami nevesebb nemzetközi versenyenken részt veszel, még pénz jutalomban is részesülhetsz, nem is beszélve a szponzorokról.


Szerintem egy magyar bajnoki boksz cím többet ér mint egy kick bokszos európai vagy világbajnoki cím.. És ezt nem csak hasra csapva mondom.


Inkább a két sport hátteri és anyagi dolgairól beszéltem inkább, az hogy neked melyik sportág tetszik jobban, azt te döntsd el. Arra mindenképp figyelmeztetnélek, hogy mindkét sportban qrva nagyképűek a sportolók, én részben ezért nem is szeretem a küzdősportot. Már mérlegelésnél feszítenek a 16 évesek póló nélkül és végig mernek rajtad nézni, mert ők tudnak verekedni. Persze az más, hogy nekem/neked például csak egypofonosok, de akkor is zavaró ahogy méregetnek és fent hordják az orruk.A válasz 47%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/8Időpont márc. 16. 02:11 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Valamint egy kick-bokszos barátom aki szintén olaszba ment a VB-re, nekem panaszkodott, hogy busszal viszik ki őket és 2 napot utaznak, ahelyett hogy repülnének 2 órát. Az egész válogatottat még utaztatják a verseny előtt..

De mondott valamit, hogy Moszkva fele is lesz valami komolyabb verseny idén, és oda is busszal tervezik kivinni a kick bokszos válogatottat, és semmi kedve hozzá.


Miközben apámat már 1980-as években is (vagy talán már '78-tól) vitték ki őket többször is Amcsiba (Rapid City, Detroit, Milwaukee, Chicago), Mongóliába, Angliába, NDK stb stb.

Természetesen teljesen ingyen, és mindenhova repültek, nem szűkölködtek vagy spóroltak rajtuk. Szerintem ez a színvonal az ökölvívásban nem esett vissza, és ha jó vagy akkor hamar felfedeznek.


Volt egy lány ismerősöm, akinek az első meccsét látták a válogatottból, és azonnal be is került, mert egyedi volt a stílusa. Szóval ilyen szempontból nem hálátlanok a boksznál. Főleg, hogy utána vitték őket Tatára edzőtáborba, onnan meg szintén Olaszba EB-re.A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/8Időpont márc. 16. 02:24 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes válaszokat!

Így kifejezetten nem versenyzés céljából kezdeném el, illetve az így 18 évesen nulla küzdősport múlttal már elég kései is lenne nem? Hisz ha valaki 6-8 éves korában elkezdte van 10 év előnye. De tényleg nem ebből szeretnék megélni és ha mennék is versenyre az valami kisebb lenne.

Nekem egyrészt a sportolás miatt kellene másrészt egy alap önvédelmi készséget szeretnék elsajátítani. Igen, tudom ezek alapvetően nem önvédelemre lettek kitalálva de az átlagemberek 90%-át eltántorítaná az, hogy az adott ember küzdősportol. Én például biztos nem kötnék bele egy boxoló srácba, mert hiába nem önvédelmi sport, lazán megverne.


Azért merült fel a kickbox, mert közelebb van és kicsit jobb időpontban. Sajnos nálunk mindenhol este vannak a csoportos edzések ami nekem annyira nem jó, sokkal jobb lenne a délelőtti vagy még akár a délutáni órákban is. Nálatok ha van személyi edzés ugye előre egyeztetett időpontban az, hogy működik és mennyibe kerül? Szerinted gyorsabb úgy a fejlődés mint csoportos edzésekkel?# 5/8Időpont márc. 16. 02:36 Privát üzenet

A Box amúgy lényegesen jobb, mint a Kick Box, de ha csak edzés, mozgás és önvédelem miatt kell, akkor tökéletes a Kick Box is. Egyébként én pont ezért hagytam abba a Kick Boxot is, mert megőrültem az edzésen a light dolgoktól. Semmit nem tanulsz belőle, a Wing Tsun tapadó kezek gyakorlata hasznosabb, mint egy light kontakt valami (nem bunyó, mert az nem az). Szóval nekem Box után nagyon nem jött be a Kick Box. Tekintve, hogy Taekwondoot is tanultam, nem rúgtak jobban nálam, sőt, még rosszabbul is. És mivel Boxról jöttem, kézzel sem tudták felvenni a versenyt.


Ez pedig, hogy "Amennyit tudok, olvastam a dolgokról a thai box “filozófiája” hogy jobban bírod a fájdalmat cserébe gyengébb a védekezés. A kickboxban pedig a sima boxhoz hasonlóan nagyobb hangsúly van a védekezésen és az elhajlásokon.


Illetve a thaibox egy statikusabb a kickbox inkább dinamikus, mozgékony."


A Thai Box egy tanki stílus, ez tény. De annak van a legjobb védekezése, tekintve, hogy amikor kifejlesztették Thaiföldön, akkor nem volt kesztyű, ami védelmet adott volna. Neked kellett jól tartani a kezeidet. A Thai Box védelme elég jó és ők is hajolgatnak, mert az alap dolog. Persze messze nem olyan jól, mint a Boxolók. Ez meg, hogy a Kick Box védelme és mozgása olyan, mint a Boxnak, ez mese. Eleve a Kick Box állása már más, mint a Boxé, így máshogy is fog mozogni az ember. A Box az csak akkor mozog, amikor muszáj, a Kick Box pedig szeret állandóan mozgásban lenni. Az, hogy állandóan mozgásban vagy egy felesleges dolog. Égeted az energiád csak, fárasztod magad. Ha meg az ellenfeled azt akarja, hogy álljanak meg, akkor 2x combon rúg, aztán utána rögtön nyugton maradnak. Ahogy írta is fölöttem valaki, nem véletlenül van az, hogy a Kick Boxolókat mindenki elveri. A Boxot akarják utánozni rúgásokkal, de nem megy nekik. Összegezve a Kick Box egy jó kis kezdő stílus, de ha igazán jó harcos akarsz lenni, akkor kötelező nyomni mellé mást, mert önmagában kevés. Ezért van amúgy az, hogy sok Kick Box edzésen van Thai Box edzés is. De nem akarlak eltántorítani, mert az átlag Dénest hülyére tudod verni Kick Boxszal is simán. De a harci stílusok között amúgy gyenge.A válaszíró 55%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/8Időpont márc. 16. 10:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Box az csak akkor mozog, amikor muszáj


ilyen hülyeséget is régen hallottam márA válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/8Időpont márc. 16. 11:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Tu Wu Shou nevű felhasználó válasza:

A kick light és light contact kickbox még viccnek is gyönge , low kick-től kezdődik a használható verzió . De ha csak sportként szeretnéd tolni akkor arra a célra tökéletesen megfelel . Sajna az a nagy büdös helyzet hogy nagyon is szükséges a full contact edzőbunyó ahhoz hogy sikeresen védd meg magad . Utcai szituban senki sem fogja vissza magát és teljes erőből támad meg , gondolom nem kell tovább ragozni ( 1 vs 1 fegyvernélküli verekedésről beszélve ) . Vagyis az ökölvívással tényleg lényegesen jobban jársz .


És egy kis elkanyarodás Sűrített Ánuszgombóc baromságaihoz ( 55%-os válaszoló ) . Még nem unod sületlenségekkel traktálni ezen oldal látogatóit ? Nem jártál te sem kickboxra , sem boxra , taekwondora még annyira sem . Attól mert belesel egy-két edzésre még ne hidd magad az adott küzdősport művelőjének . Ezzel a felfogással én aikido-t is nyomtam ( egy edzésen vettem részt , meg láttam párat kívülről ) . Semmi sincs a tarsolyodban csak a chipmunk box , de még ahhoz is buta vagy . A magad 18-19 életévével mondd már mennyire lehetsz te tapasztalt , arról nem is beszélve hogy Ausztriában ( ahol laksz ) a bunyós sportokat sokkal gyatrábban oktatják mint Magyarországon . Na de vissza Leung Ting rendszeréhez . A wing tsun mestereket röhögve porba alázzák a középhaladó boxolók , sparring sehol sincs ( még Máday sem mer kiállni más stílusok képviselőivel ) . 0 erőnléti felkészítés , de van benne cséphadarás és más rendszerek fikázása . Na erre jártál te 2,5 évig


"A Thai Box egy tanki stílus, ez tény. De annak van a legjobb védekezése, tekintve, hogy amikor kifejlesztették Thaiföldön, akkor nem volt kesztyű, ami védelmet adott volna. Neked kellett jól tartani a kezeidet"

Mi van ? Már el vagy tévedve . A thai boxot nem fejlesztették hanem a muay boranból csináltak egy sportverziót . Szerinted hogy tartja a kezét egy thai boxos ?


." A Thai Box védelme elég jó és ők is hajolgatnak, mert az alap dolog. Persze messze nem olyan jól, mint a Boxolók."

Nagyon nem hajolgatnak ők max egy kicsit félrehúzódnak és ez sem alap dolog


" Ez meg, hogy a Kick Box védelme és mozgása olyan, mint a Boxnak, ez mese. Eleve a Kick Box állása már más, mint a Boxé, így máshogy is fog mozogni az ember. A Box az csak akkor mozog, amikor muszáj, a Kick Box pedig szeret állandóan mozgásban lenni"

Nem tudom mit szívsz de állj le a sját egészséged érdekében . Bezony a kickboxban benne vannak azon mozgások amik a boxban is . Kb már 3-4 hét után tanulnod kellene valamelyiket . És a box akkor mozog ha muszáj ? Épp fordítva te fehér elefánt .


"Az, hogy állandóan mozgásban vagy egy felesleges dolog. Égeted az energiád csak, fárasztod magad. Ha meg az ellenfeled azt akarja, hogy álljanak meg, akkor 2x combon rúg, aztán utána rögtön nyugton maradnak. "


1 : A mozgás egyénfüggő .

2 : Gondolod a kickboxban nincsenek combrúgások ? Akkor ajánlatos kicsit jobban utánanézned mielőtt megnyikkansz ( Ehm K1 szabályrendszernek pl ez még a térdizület támadásokat is engedi ) .


"Ahogy írta is fölöttem valaki, nem véletlenül van az, hogy a Kick Boxolókat mindenki elveri. A Boxot akarják utánozni rúgásokkal, de nem megy nekik."

Ki is veri őket ? Netán a mókusököl stílus mvelői ? K1-ben és MMA-ban is dominál thai box-al egyetemben ( oké a savate , choy lay , hung gar és sok más stílus eléggé odab..szós ) ám a Kickboxnak sincs miért szégyenkeznie ( ha jó a szabályrendszer ) . De ha annyira akarsz látni kickboxost bunyó közben akkor nézz King of Kings , Colosseum tournament ... gálákat


"Összegezve a Kick Box egy jó kis kezdő stílus, de ha igazán jó harcos akarsz lenni, akkor kötelező nyomni mellé mást, mert önmagában kevés. Ezért van amúgy az, hogy sok Kick Box edzésen van Thai Box edzés is. De nem akarlak eltántorítani, mert az átlag Dénest hülyére tudod verni Kick Boxszal is simán. De a harci stílusok között amúgy gyenge."


Összegezve te hülye vagy helyből , neki sem kell futnod . Minden stílus jó kezdésnek , sőt egy rendszert művelni abszolut nem elég ha manapság jó akarsz lenni . Ja mégvalami a végére .


https://www.gyakorikerdesek.hu/sport-mozgas__extrem-sportok_..


2-3 éve még a boxot ócsároltad keményen akkor most ez hogy is van ?A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/8Időpont márc. 16. 11:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Mit csináljak vagy hogyan edzek hogy jó formás fenekem legyen?
Szerintetek milyen gyakorlatokkal lehet elérni azt, hogy ilyen hasam legyen?
Mit tegyek, hogy tónusos hasam legyen?
Gyerek kick box Pécsen? Ha lehet ne legyen túl drága! Sürgős! 13/F
Szerintetek mennyit kellene edzenem ahhoz, hogy legyen eselyem egy 192cm magas maci testalkatu ember ellen?
Milyen küzdősportot/harcművészetet kellene elkezdenem, ha a cél, hogy legyen esélyem az utcán, ha megtámadnak, illetve adjon jó fizikai kondíciót is?

Kérdések a Sport, mozgás rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!