Kezdőoldal » Állatok » Állatvédelem » Miért van az, hogy vannak...

Miért van az, hogy vannak állatok akiket kiskedvencnek hívunk és vannak akiket ételnek?

Figyelt kérdés
Ki és milyen jogon döntötte el, hogy a disznót,csirkét,libát,kacsát,halat,csibét stb. meg lehet enni, de kutyát, macskát enni állatkínzás és erkölcstelen. Nem értem mi köztük a különbség. Valaki világosítson fel.

2017. ápr. 8. 23:44
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 31/106 A kérdező kommentje:
26os-nak akartam:)
2017. ápr. 9. 18:09
 32/106 anonim ***** válasza:
25%
Remek kedve utolsó, de attól jobban érzed magad hogy széttrollkodsz minden vega kérdést megalapozatlan tévhitekről? Vagy neked fáj hogy más egészségesebben étkezik? Tulajdonképpen mi a bajod? Mert sosem a kérdésre válaszolsz csak vitatkozol.
2017. ápr. 9. 18:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 33/106 anonim ***** válasza:
75%
Miért van az, hogy vannak növények amiket szobadísznek hívunk és vannak amiket salátábavalónak??
2017. ápr. 9. 18:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 34/106 anonim ***** válasza:
69%

"A húsban hiába található meg az összes fehérje, főzés hatására teljesen megváltozik a szerkezete. A főzés lehetetlenné teszi hogy ezek a fehérjék lebomoljanak, ezáltal lényegében haszontalanná válnak számunkra."

Ezt nem tudom hogy hol hallottad, de ez teljesen értelmetlen, kedves Kérdező!

Már bocsi, nem bántani akarlak ezzel, csak tényleg gondolkodj egy kicsit! Egy fehérjével szerinted mi történik ha bekerül a gyomrod savas környezetébe? Azonnal denaturálódik :D

Ráadásul a denaturáltság éppen hogy könnyíti az emésztést, hiszen ahhoz hogy hasznosulhasson a bevitt fehérje, ahhoz bizony teljesen le kell bontani az aminosavakig, és az hogy denaturálódik a fehérje, épp azt jelenti hogy egy csomó kötés felbomlik a harmadlagos/negyedleges szerkezetben, részben vagy egészben akár teljesen ki is tekeredhet a fehérje, és mindezen kötések bontására már nem kell a szervezetünknek plusz energiát fordítani.

2017. ápr. 9. 18:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 35/106 A kérdező kommentje:

Utolsó:) A gyomor nem változtatja meg a fehérje molekulákat, mint a főzés, egy cikk tökéletesen leírja, abból idézek:

"Kétféle módon lehet a fehérjét denaturálni. Vegyi úton, emésztő enzimeket használva vagy hő hatására. Hő esetén a test nem képes újraépíteni, megjavítani a sérült fehérje komponenseket (amino-savakat). Sokakban él a tévhit, hogy a főzés, sütés gyakorlatilag egyfajta elő-emésztés, a tápanyagok hidralizációja történik ez alatt, mely folyamat amúgy a test hőmérsékletének hatására az emésztőrendszerben történik. Azonban a két hőmérséklet között óriási különbség van, a test hőjének hatására a fehérje molekula nem változik meg. Amikor a fehérjét magas hőfokon kezeljük enzim rezinsztens kapcsolatok alakulnak ki az aminosav-láncok között. A szervezet képtelen ezeknek a láncoknak a szétválasztására. Amit a szervezet nem tud felhasználni az a bélbaktériumok prédája lesz, amiből káros biogén-aminok, többek között hisztamin, képződnek. Így válik a főzött, hőkezelt fehérje toxikus forrássá a testben.


Amikor azonban teljes értékű fehérje nyers formában kerül a szervezetbe, a test valamennyi aminosavat maximálisan használja, a főzött étel toxikus velejárói nélkül."

2017. ápr. 9. 18:54
 36/106 anonim ***** válasza:
65%

#32: Tehát, ha valaki nem ért egyet veled, és kultúráltan vitát folytat, az már trollkodik... Elég érdekes felfogás... De jó, részemről befejeztem.

És hogy mi a bajom? Az, hogy van egy faj, amit úgy hívnak, ember.

Ami biológiai besorolása szerint mindenevő.

És vannak, akik ettől eltérően élnek... Amivel nem is lenne baj.

De ez a csoport mindig szinte gyilkosoknak állítja be azokat, akik biológiai besorolásuk szerint élnek.


Már maga a kérdés provokatív....


Ha olyan vega kérdés hangzik el, amiben táplálkozási szokásokról van szó, tiszteletben tartva azt soha nem szólok hozzá... Annak ellenére, hogy állítólag minden ilyen kérdést széttrollkodok, meg se tudom mondani, mikor szóltam hozzá utoljára vega témakörben ...


De ez a kérdés nem erről szól. Ez pont arról szól, ki dönti el, melyik állat társ, és melyik kaja...

És bocs, de ebben pint a vegák nem relevánsak, hszen nekik egyik sem az.

Erre a kérdésre csak húst fogyasztók tudnak érdemben válaszolni, ergo itt te vagy az, aki ebbe a témába beletrollkodott. ;)

2017. ápr. 9. 19:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 37/106 anonim ***** válasza:
71%

Kérdező, nem tudom honnan szedted a cikket, de az író nem volt igazán képben a biológiával kapcsolatban.

Denaturációt nem csak hő és enzimek hatása eredményezhet, hanem kémhatásváltozás, elektromos áram, sugárzások, akár mechanikai hatás is, sőt, nem csak a hőmérséklet emelkedése de csökkenése is.

Másrészről az teljességgel nonszensz hogy az aminosavak javítgatásáról beszél... a fehérje denaturálódása a fehérje térszerkezetének változása, ennyi. Ez történhet reverzibilisen vagy irreverzibilisen is, de a hő pont ugyanolyan irreverzibilis változást okoz mint a szerves savak, mint a gyomorsav.

[link]

És még egyszer mondom, a fehérje térszerkezete változik, nem az aminosavak.

Azt pedig nem is értem, mit akar az író a test hőjével. Persze hogy nem a test hőjének hatására változik meg, hanem a gyomorban található savas közeg és az emésztőenzimek működésének hatására. Amik működésének hatása pont az, hogy a fehérje először denaturálódik, di-, tripeptidekre majd aminosavakra bomlik.

Sőt, még egy komoly hiba, amikor azzal próbál érvelni hogy a bélbaktériumok bontanák le a fehérjét. Csakhogy mivel a felszívás a bélbolyhokon keresztül történik, az igazából csak plusz segítség lenne a szervezet számára, ha így lenne.

[link]

Még egy hiba, a hisztamin nem káros, pláne nem toxikus, hanem a tápcsatorna egy fontos jelmolekulája, amit az ember hízósejtjei is folyamatosan termelnek.

[link]

2017. ápr. 9. 19:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 38/106 anonim ***** válasza:
6%

"#32: Tehát, ha valaki nem ért egyet veled, és kultúráltan vitát folytat, az már trollkodik... Elég érdekes felfogás... De jó, részemről befejeztem."


Szerintem sem kultúráltan folytattál vitát, hanem egyszerűen nem a kérdésre válaszoltál, hanem nekiálltál kötekedni. A kérdés egyértelmű, és nem arról szólt szerinted egészséges-e a vegán étrend vagy sem.


"És hogy mi a bajom? Az, hogy van egy faj, amit úgy hívnak, ember.

Ami biológiai besorolása szerint mindenevő.

És vannak, akik ettől eltérően élnek... "


Ezt már leírtam egy kérdésnél. A vegán is mindenevő, nem növényevő vagy gyümölcsevő - előbbiek csak leveleken, utóbbiak csak gyümölcsökön élnek - ezektől eltérően a vegánok fogyasztanak gabonákat, olajos magvakat, algákat, gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket, erjesztett termékeket, feldolgozott termékeket, tehát rengeteg ételcsoportot. Attól, hogy hármat - tejtermékek, tojás, hús - kizárnak, még nem szűnnek meg mindenevőnek lenni.


"De ez a csoport mindig szinte gyilkosoknak állítja be azokat, akik biológiai besorolásuk szerint élnek."


Mint leírtam, a vegánok is a biológiai besorolásunk szerint élnek (máshogy nem is lehetne, hiszen egy a biológiai szükségletünkkel szembemenő étrend korai halálhoz vezetne, a vegán étrend pedig kiemelkedően jó egészséget biztosít...); az egyetlen különbség, hogy kerülik a szükségtelen kegyetlenséget. Nem "bűn" nevén nevezni azt ami. Ha meggyilkolsz valamit, gyilkos vagy. Problémád van ennek az elfogadásával?


"Erre a kérdésre csak húst fogyasztók tudnak érdemben válaszolni, ergo itt te vagy az, aki ebbe a témába beletrollkodott. ;)"


Téves, hiszen a kérdésben az is benne van ki és mi jogon döntötte el és miért. Nem kell ahhoz húsevőnek lenni, hogy erről álláspontot foglaljon valaki, csupán egy kis általános műveltség szükséges hozzá. Ismét alaptalanul trollkodsz.

2017. ápr. 9. 21:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 39/106 anonim ***** válasza:
74%

"Ha meggyilkolsz valamit, gyilkos vagy. Problémád van ennek az elfogadásával?"

Ami azt illeti, ez tényleg problémás, hiszen a magyar nyelvben a gyilkos, gyilkosság szavak csak az emberölésre vonatkoznak.

Magyar Értelmező Kéziszótár szerint:

"GYILKOS melléknév és főnév Olyan személy, ritk. állat, aki v. amely gyilkolt, gyilkosságot követett el. Gyilkos csavargó; a gyilkos bika, vadkan.

GYILKOSSÁG főnév -ot, -a A gyilkol igével kifejezett cselekvés; előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés."

2017. ápr. 9. 21:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 40/106 anonim ***** válasza:
20%

"Másrészről az teljességgel nonszensz hogy az aminosavak javítgatásáról beszél... a fehérje denaturálódása a fehérje térszerkezetének változása, ennyi. Ez történhet reverzibilisen vagy irreverzibilisen is, de a hő pont ugyanolyan irreverzibilis változást okoz mint a szerves savak, mint a gyomorsav."


Ezzel mondjuk pont a kérdező álláspontját igazoltad. Ha a hő irreverzibilis változást okoz, az azt eredményezi, hogy a fehérje egy része elveszik, tehát nem emészthető meg, mert elég a folyamatban.


Nem is beszélve a karcinogének keletkezéséről, de az gondolom már túl magas neked.


"És még egyszer mondom, a fehérje térszerkezete változik, nem az aminosavak."


Ez egy téves állítás, mivel az aminosavak nem hőállóak úgymond. A hőkezelés hatására a hidrogénkötések lebomlanak és az aminosavak olyan kötéseket alakítanak ki, amik ellenállóbbak a gyomor enzimeivel szemben, tehát egy részük emészthetetlenné válik. Hogy mekkora részük az aminosavanként és forrásonként változó.


Ez pedig természetesen nem csak a húsra, hanem bármilyen főtt étel fehérjéire igaz, tehát a zöldségekre, gabonákra, stb. ugyanúgy.

2017. ápr. 9. 21:26
Hasznos számodra ez a válasz?
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!