Anyosom a tudtom nélkul lenyiratta a 4 éves lányom haját. Mit lehet tenni vele?
"25 éves férjes assoznykén is önértékelési problémái lesznek emiatt"
Idáig azért nem jutottam, de nagyon utáltam anyummal fodrászhoz járni, mert mindig rövidre vágatta a hajamat, akárhogy tiltakoztam ellene.
Szerintem minden kislány azt szereti, ha a szép hosszú hajába különféle csili-vili csatokat, meg hajgumikat tehet. Nekem ez kimaradt, mert mindig olyan fiús hajam volt, hogy anyunak egyszerűbb legyen. Még általános iskolában is hiába duzzogtam, meg vitatkoztam a fodrásznál, levágták és kész. Aki azt mondja, hogy csak tíz centi, az nem tudom átérzi-e egyáltalán a problémát.
A másik, amin kiakadok, hogy ne vigye a mamához. Mégis miért ne? Máshoz se vigye? Egyáltalán elengedje valahová?
Abba valahogy senki nem gondol bele, hogy ez nem csak anyuka kényelmi szempontjait szolgálja, hanem a gyereknek és a mamának (más rokonnak is) szüksége van erre.
Más kérdéseknél meg a gyerekre rátelepedő anyákat szokták leszólni.
A gyereknek igenis jó, ha sokan veszik körül, azt érzi, hogy máshol is jó, máshol is foglalkoznak vele, nem pedig rátelepedik anyuka és kész.
A kisfiam sokszor van a mamáknál. Valamelyik nap közölte, hogy ott akar aludni, és megengedtük. De vigyázott már rá más is, úgy hogy ott aludt, és a gyereknek nem lett az ég világon semmi baja. Nagyon nyitott, nem fél idegen helyen, hamar összebarátkozik az idegen felnőttekkel is, kb. 20 perc alatt feloldódik. Szerintem ez inkább jó, mint rossz.
Nekem ez gyerekkoromban nem adatott meg, mert egyrészt kicsi a rokonság és messze laktak, másrészt annyira féltettek, hogy nem engedtek sehova.
Én szerintem meg ennek iszom a levét még 30 évesen is, mert nehezen illeszkedek be, idő kell, amíg feloldódok idegen társaságban.
A harmadik dolgot pedig már leírtam. A gyerekkel kapcsolatban a mama ne döntsön anyuka beleegyezése nélkül. Teljesen mindegy, hogy ez hajvágás, étkezési szokás vagy bármi. Az a minimum, hogy megkérdezi.
"A sogornom nem lánya anyosomnak, hanem menye! csak a tisztanlatas kedveert"
Kérdező, akkor ő nem a sógornőd. Csak a tisztánlátás kedvéért.
a 7. oldalon feladtam :D
No, én azt gondolom, hogy nem is a 10 centin vagy kiakadva, hanem hogy a kérdezésed nélkül tették mindezt. Emiatt én is kiakadnék, az tuti. Teljesen megértelek. De talán nem kellene máglyára küldeni, meg soha többé nem láthatja, azért szerintem ez már kezd egy nagyon durva és szánalmas hisztibe átcsapni.
Gondolkodj már, nagyiról van szó, a férjed édesanyjáról, azért nem engednéd, mert hibázott?
Felnőtt módjára fel kéne hívni anyukát, hogy Erzsi néni, nem szeretném, ha még egyszer a tudtom kívül ..... stb-stb.
Ha ebből sem tanul, akkor utána nem engedni a gyereket egy ideig. De nem véglegesen.
Illetve azért, mert te nem bírod a "sógornőt", az nem jelenti azt, hogy másnak sem kell, főleg nem a kislányodnak. Ez már féltékenység.
Illetve el tudom képzelni, hogy nyomod a gyereknek, hogy hűűű, nagyanyádnak ezt nem kellett volna, stb. Miért nem azt mondod neki, hogy milyen jól áll, tök jó kis csattokat raksz a hajába, aztán majd anyóssal lerendezed a dolgot.
Mutass a kislánynak képeket, hogy milyen jó frizurákat lehet csinálni, hogy meghozd a kedvét.
Én egyébként baromi heves vérmérsékletű vagyok, és nem nagyon bírom befogni a számat, de azért nem engedni a gyereket, mert anyuka egyszer hibázott, azért szerintem túlzás. Főleg, hogy nem az életét veszélyeztette.
Ha meg nagyon bosszút akarsz állni, akkor sem a gyerekkel, hanem amiket ő eltervez, húzd keresztbe a számításait és kész. Pl. átjönne, egy nappal előtte hívd fel, hogy neked mégsem jó. Jó, ez is kicsinyes, de jobb, mint ez a hiszti szerintem.
#92 "mert mi hosszú hajat szerettünk volna neki"
Az, hogy a kislány mit szeretne, az teljesen mindegy?
Aki szerint 10 centi nem a világ, az látott már 4 éves gyereket? Egy négy évesnek 10 centi az rengeteg!
Nekem 6 évesen szintén anyám sógornője, a keresztanyám vágott gombahajat, a derékig érő gyönyörű hajamból, mert mikor a saját lánya haját nyírta meg, megkérdezte azt találtam mondani, hogy nekem is kell.
Még egy hat éves gyereknek sincs elég esze ahhoz, hogy felfogja mi az, ha levágják a haját és nem lesz többet és meddig tart, míg megnő. Utána meg anyám hallgatta, hogy sírok, mert kisfiúnak néztek a játszótéren és így tovább.
Holott mindig fésülgettem, csatokat raktam bele, anyával befonattam mindenféle fonásokba meg minden. Csak minden gyerek olyan, hogy hirtelen az kell neki, ami a másiknak van, legyen az fagyi, pulóver, haj, akármi.
Eleve azt sem értem így utólag, hogy minek kérdezte meg? Fel se kellett volna, hogy merüljön benne, hogy csak úgy levágja anélkül, hogy megkérdezné a szüleimet.
Megnézném mit szólna itt egy-két ember, ha valamelyik rokon a gyerekét csutkára nyírt hajjal hozná haza egy nap. Vagy amilyen vehemensen írják, hogy nem festetheti egy 14-15 éves a haját, meg nem enged ezt vagy azt, akkor mit szólna ha a másik rokon meg nem hogy megengedné, de meg is csinálná neki? Mivel jobb az, mint egy négy éves gyerek haját levágják csak úgy? Egy négy évesnek fél annyi esze sincs, mint egy tizenévesnek, akik helyett mégis előszeretettel döntenek el mindent a szülők. Itt csak a szülő dönthette volna el. Az én hajamat 1993-ban vágták le, akkor még nem volt mobil, de az se volt kifogás, mert megkérdezhette volna este, hogy LEGKÖZELEBB levághatja-e a hajam, mert azt mondtam azt akarom, de nem inkább csak megnyírt. Komolyan néha arra gondolok, hogy lehet azért tette, hogy én se legyek kislányosabb, mint az ő lánya.
De hogy 2013ban nem ereszt meg egy telefont, hogy levágathatja-e? 12-13 év múlva elviszi tetováltatni? Vagy mi lesz a következő, amiből kihagyja szülőket?
"sőt...a férjed helyében is rendre igazítanálak."
Egyébként nálunk apám még jobban kiakadt mint anyám. Konkrétan megmondta a húgának, hogy ne kerüljön a szeme elé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!