Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért mondják fogós lisztnek...

Miért mondják fogós lisztnek a réteslisztet? Honnan jön ez a kifejezés?

Figyelt kérdés
2019. szept. 23. 15:27
 1/6 anonim ***** válasza:
74%

Valószínüleg a németböl lett fordítva, ott nem foós, hanem fogás van a nevében.

Ez meg feltehetöen a malom beállítására (fogások = fokozatok) utal.

2019. szept. 23. 16:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
41%

2 másodperc alatt dobta ki jó öreg Google barátunk a választ... máskor te is fordulj bátran hozzá!


“Második betű a liszt csomagolásán: Szemcseméret


L – liszt – apró szemcséjű finomliszt

FF – kétszer-fogós

FFF – háromszor-fogós (durva szemcseméretű pl. rétesliszt)

D – dara”

2019. szept. 23. 16:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

2-es.


A kérdező csak tudni szeretné, hogy Google nélkül is tudtad volna e ?


Amúgy meg nem robotok vagyunk. Néha jó beszélgetni másokkal.

2019. szept. 23. 22:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:

Azt szerettem volna tudni, hogy honnan jön a "fogós" szó, és mit jelent valójában. Erre nekem nem magyarázat az, hogy az Élelmiszerkönyv által előírt liszt jelölések második betűje.


Ez olyan, mintha valaki azt kérdezné, hogy mit jelent a diszperziós kölcsönhatás, mire valaki azt válaszolná, hogy dk-val rövidítjük. Hááát, kössz a semmit! ...és akkor még nem is szóltam arról a kritikán aluli google-ös megnyilvánulásról.


---


Az 1. válaszolót amúgy nem tudom miért pontozták le. Könnyen lehet, hogy a malomiparból jön ez a kifejezés.

2019. szept. 24. 07:22
 5/6 anonim ***** válasza:
Az egészen biztos, hogy malomipari szakzsargon, aztán itt meg is áll a tudomány.
2019. szept. 24. 20:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

A tapintása miatt nevezik félfogós, vagy fogós lisztnek.

. A félfogós liszt a finomlisztnél érdesebb tapintású, nagyobb szemcseméretű őrlemény, de a fogós lisztnél finomabb. Mivel sikértartalma – a gabonafélék szemtermésében található, vízben nem oldódó fehérjék együttese, amelyek főként a tészta rugalmasságát és nyújthatóságát határozzák meg – a kíméletesebb őrlés során kevésbé károsodik, ezért olyan termékeknél használható, ahol a jó sikérminőség elsőrendű követelmény. Ilyen félfogós liszt piskóták, felvertek, kevert tészták készítéséhez a legjobb választás. A rétesliszt pedig fogós liszt.

2019. szept. 25. 21:59
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!