Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Szokták mondani, hogy "nem...

Szokták mondani, hogy "nem tud főzni" nem értem ott a szakácskönv le van írva minden, nem?

Figyelt kérdés
Oda van írva pl, hogy zsírt lábosba üvegesre pirírani a hagymát stb, stb, mi t jelent, hogy nem tud főzni?

2020. dec. 4. 06:46
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

Nekem a párom nem tud főzni, de ez azt takarja, hogy pl. egy krumplit nem hajlandó megpucolni, mert nagyon lassú, és elfarigcsálja a krumplit, és nincs türelme hozzá, hogy megtanulja. Na most, ha elé tennék egy ilyet, hogy tegyél annyi zsírt egy lábasba, amin üvegesre pirítod a hagymát, akkor kifordulna a vallásából, hogy mi a fszért nem tudják értelmesen leírni, mit kell csinálni :D Mert igen, ahhoz, hogy ezt el tudd végezni, tudnod kell, hogyan pucold meg a hagymát, hogyan vágd fel, és egyáltalán mit jelent az, hogy üvegesre... fedő alatt, fedő nélkül, milyen lábasba? Nagyon sok kérdés merülhet fel, bár ezt szerintem szimplán csak a bátortalanság és érdektelenség okozza, hogy ha elront valamit, akkor azt nem tudja visszacsinálni.

Én szimplán azt nem értem, hogy miért nem akar valaki megtanulni főzni (legalább alap szinten), amikor tök jó érzés, ha elkészítesz valamit, aminek jó íze van, és meg is eszed :D

2020. dec. 4. 07:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/22 anonim ***** válasza:
86%

Én már csak annyit tennék hozzá, hogy nem mindenkinek való a főzés. Feltételez némi kézügyességet, ami nem mindenkinek van. Mint ahogy a 11-es is írja, a párjának egyszerűen nincs rá affinitása. Van ilyen.


Különben az anyákon (vagy apákon) múlik ez, mert ha már egész kisgyermekkorban hagyták, hogy a konyhában a gyerek kedvére beszálljon a főzésbe, akkor valószínűleg az évek során megtanulja az alapokat.

De ha anyuka (vagy apuka) egyáltalán nem főzött otthon, vagy nem engedte a gyereknek a kiskuktáskodást, akkor borítékolható a főzés hanyagolása a későbbiekben.

2020. dec. 4. 08:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/22 mindentudó99 ***** válasza:
27%
Olyan nincs hogy nem tud. Nem akar.
2020. dec. 4. 08:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/22 anonim ***** válasza:
76%

6-os vagyok!

Amikor azt olvastam, hogy: héjában főzzük meg a krumplit... első gondolat, honnan a fenéből veszek én elő egy héját????

2020. dec. 4. 08:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

Vannak akiknek alapban nincs érzékük a főzéshez, én is ismerek ilyet.

Minden ételük "lélektelen", ízetlen, színtelen-szagtalan.

Szerintem ők csak jól-rosszul beteszik az alapanyagokat edénybe, de főzni nem tudnak. A másiknál meg egy paprikás krumpli is kulináris élmény.

2020. dec. 4. 09:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/22 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon sok olyan szakácskönyv vagy online recept van, ami egyrészről egy kezdő számára nem elég részletes (idézet egy ilyenből: “a szokásos módon készítsünk rántást”, csak én azt honnan tudjam, hogy Juliskának Tápiómihályhónalján mi a szokásos mód?). Másrészről sokszor pont azokat az apró trükköket nem osztják meg, amin áll vagy bukik az egész. Én is sokszor 2-3 különböző oldalon/csatornán nézem ugyanazt a receptet, mert úgy kapok meg minden lényeges információt. Az online receptek nagy része egyébként szemét. Tipikusan ilyen oldal a nosalty, ahova boldog boldogtalan azt írkál, amit akar, sokszor alapvető megnevezések tévesek (pl steak és flekken keverése), vagy elnevez valamit vhogy, ami maximum ránézésre tűnhet annak (pl mikor attól lett duplacsokis a torta, mert a fújtatós piskóta receptbe 2 kanál kakaóport rakott). De ha már itt tartunk több olyan receptet is láttam már, ahol csak annyi volt írva, hogy “előmelegített sütőben aranybarnára sütjük”, se hőfok, se mód, se az, hogy nagyjából ez mennyi idő, mert ez lehet 20 perc is vagy 50, vmi támpontot illő adni, mert ha tudom, hogy cirka 50, nem strázsálok ott 20 p után. Nem könnyű a receptek között szelektálni, bizony jó pár sikertelen próbálkozáson túl kell esnie az embernek, ha így akar megtanulni főzni.
2020. dec. 4. 09:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/22 anonim ***** válasza:
85%
50 éves férfi vagyok, egyedül élek, és gyakran főzök, sütök internetes recept alapján. Ha valami nem világos, millió főzős videó is van a neten. Videókból tanultam meg pl. halat filézni. Ma már nulla alaptudással bárki főzhet egy pörköltet, töltött káposztát, levest, halászlét, ránthat/süthet bármilyen húst, süthet rakott krumplit, süteményeket, készíthet finom köreteket.
2020. dec. 4. 10:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/22 anonim ***** válasza:
84%
Egyébként erre szerintem jó példa a Sütimester c. műsor. Amatőr cukrászok színvonalas versenye Angliában, minden héten 3 feladatot kell teljesíteniük, ebből a 2. az, ami az évek alatt megszerzett tudásukra és tapasztalataikra alapoz, kapnak egy receptet, ami néhol hiányos, pl nem részletezi pontosan hogyan kell kinéznie, kell-e kivajazni a tepsit vagy inkább ne, hány fokon süsd. Csak az alapok, a többit mindnekinek magának kell kitalálni. Igen meglepő eredmények tudnak születni, pedig nem kezdők vergődését látjuk a rezsó felett, sokszor olyan süticsodákat alkotnak, megnézném, hogy az átlag magyar háziasszony ilyet mikor csinál. És mégis, onnantól kezdve, hogy idegen a recept és nincs minden részletezve, el tudnak akadni. Én ezért sem értem azokat a recepteket, ahol ténylegesen nem írják le az összes lépést, mert sokszor nem elegendő a tapasztalat, kiváltképp ha egy teljesen más nemzet ételét akarja elkészíteni az ember, lehetek én akármilyen jó vörösboros marhapörköltből, ha még az életben nem láttam Wellingtont készíteni, nem biztos, hogy elsőre meg tudnám csinálni egy angol recept alapján.
2020. dec. 4. 14:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/22 anonim ***** válasza:
64%

18.

Szerintem a kérdező nem is a különleges, külföldi, Michelin-csillagos ételekre gondolt. A magyar konyha 20-30 alap ételét bárki könnyedén elkészítheti, és akkor már nem hal éhen.

2020. dec. 4. 15:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/22 anonim ***** válasza:
88%

Én pl 2-3 olyan dolgot tudok megcsinálni (a mákostésztán és társain kívül) ami ehető is. A legalapabb dolgokra sem vagyok képes, van jó grillsütőm, pofon egyszerű lenne, de vagy kiszárad vagy nyers marad, a rántotthúsom vagy elég, vagy nyers...

Hiába van pl zacskókra is írva, hogy 5 percig süsd az egyik oldalt, 5 percig a másikat és kész is - ekkor nekem még teljesen nyers! Vagy 10 percog lassú tűzön néha megkeverni... Neeeeem elég a 10 perc

Stb


A sütéssel viszont egész jól állok


(hozzáteszem iszonyat válogatós vagyok és alig van olyan étel, amit megeszek, így nincs is bennem az, hogy pl mmm ennék egy töltöttkáposztát, megtanulom hogy kell, mert még a gondolatától is undorodok)

2020. dec. 4. 16:16
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!