Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Gőzös sütőben hogy lehet...

Gőzös sütőben hogy lehet ropogós héjú kenyeret sütni?

Figyelt kérdés

Az alap kenyér programot használom (IKEA gőzös sütő), ami 180 fok, egy óra, gőzben, de a kenyér héja csak vastag lett, nem ropogós.

Jénaiban sütöm, tető nélkül.

Lehet, hogy a 180 fok kevés, az egy óra meg sok?



#kenyér #kenyérsütés #gőz #Ropogós héj #Gőzös sütő
2021. jan. 4. 03:38
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Hetes vagyok. Ha a 230 fokon égettnek tűnik a héja, akkor az első 10-15 perc után vedd le 200 fokra, akkor jobban át fog sülni belül is. A jénaiba érdemes sütőpapírral sütni, könnyebben ki lehet szedni. A tepsiben sült kenyér héja vastagabb lesz, mint jénaiban vagy edényben. Azt viszont érdemes letakarni alufóliával, ha nagyon gyorsan sülne.
2021. jan. 5. 13:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/21 A kérdező kommentje:

7-eshez: Jénaiban fogom csinálni, ez a hőmérséklet visszavevés jó ötlet...

2-eshez: Elkészült az artizan tésztája, meglepett, hogy a duplájára megkelt, igaz, kellett neki a 2 óra, de olcsóbb, mint egy órán keresztül a sütőt járatni…

valóban kissé ragadós, nyúlós, de szép tészta lett, majd meglátjuk, most egyelőre beraktam a hűtőbe és szerintem holnap elő is veszem…

A recept két teáskanál élesztőt ír, az, ahogy mértem, hat gramm, de lehet, hogy bele fogok tenni egy 7 g-os zacskóval és akkor nem kell méregetni… :)

2021. jan. 5. 18:29
 13/21 anonim ***** válasza:

Nyugodtan mehet egy tasak élesztő, én is annyit rakok.


Remélem jó lesz!

2021. jan. 5. 18:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/21 A kérdező kommentje:
Oké, akkor 1 zacskó! :)
2021. jan. 6. 02:17
 15/21 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező! Igen a 7g instant élesztő az reálisabb, mint az előszörre leírt receptedben szereplő 25g. Általában egy tasak instant élesztő 1 kg liszthez való, és 10-11g szokott lenni. Mondjuk én a Metroban veszem a legolcsóbbat. Nem tudom a 7g-osat hol árulják. És 500g liszthez csak egy fél tasakkal teszek. Amúgy az általad leírt recept arányaiban jó, az élesztőt kivéve. Keleszteni akár a konyhapulton is keleszthetsz, csak ne hagyd, hogy a felszíne a kenyérnek kiszáradjon. Én egy nagy nylonzsákba teszem tepsistől, aztán levegőt fújok bele, hogy ne érjen a kenyérhez, és elkötöm a száját. Így látom kelés közben a kenyeret, és nem szárad ki. Lehet így hosszabb mint a kelesztőprogramon a sütőben, de cserébe ízletesebb is lesz a kenyér a hosszabb időn át tartó kelesztés és fermentálódás miatt.

A sütésnél azért kell gőzös sütéssel kezdeni, hogy a kenyér tudjon emelkedni, a térfogata nőni. Ekkor még a héjnak puhának kell maradni. A tapasztalataidat olvasva én 220-230 fokos gőzös sütőben sütném 15 percet. Aztán kinyitnám a sütőajtót, átállítanám légkeveréses sütésre és 190-200 fokra visszavenném. Visszacsukva az ajtót sütném még 15-20 percet.

Ropogós attól lesz, hogy kivéve a sütőből a forró kenyeret azonnal jéghideg vízzel kell megkenni, vagy megspriccelni. A spriccelés nem jelent eláztatást. Csak éppen hogy... És aztán rácsra kitéve kell hagyni kihűlni teljesen, ha ropogós héjat szeretnél. Ilyenkor ha közel hajolsz, hallható a hűlő kenyér zsugorodása közben a héjnak a percegése, ropogása. Kenyértartóban tárolva 1-2 napig ropogós marad a héja. Ha kihűlés után becsomagolod, akkor a bélzet nagyobb nedvesség tartalma átjárja a héjat is, és felpuhul hamar az is.

(kenyértartó: [link] )

2021. jan. 6. 12:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/21 A kérdező kommentje:

Sütöm... nem úgy megy, ahogy szerettem volna, de meglátjuk... (15) az utolsó másodpercben jött a javaslatod, amúgy én is gondolkodtam a légkeverésen, asszem írtam is. Bár ebben a sütőben "hőlégbefúvás" van, de gondolom, az is valami hasonló... (állítólag az a különbség, hogy a légkeverés a benti levegőt keringeti, ami lehet hideg is, míg a hőlégbefúvás eleve forró levegőt fúj be, így az egyenletesebben forró. Legalábbis ez a marketing... )


Amúgy nem is gondoltam volna, hogy a sütés úgy általában ilyen bonyolult és összetett feladat és mennyi előregondolkodást igényel.. csak vegyük az utolsó mozzanatot: vegyük ki a kenyeret és spricceljük le jéghideg vízzel... aha, persze... Hová tegyem, jaj a rács nincs ott, mibe tegyem a vizet, hol a bögre, de nem elé hideg a víz, hűtsük be, vegyük ki, de forró, hol a kesztyű, mivel spricceljem, jó lesz-e a vízcseppek mérete... hölgyeim, le a kalappal előttetek, mi, férfiak, elbújhatunk a tudományunkkal... :D :D

2021. jan. 6. 19:19
 17/21 A kérdező kommentje:
Ja és persze benéztem, 180 fokon gőzöltem 15 percig, most 225 fokon légkeverem újabb 15 percig, gőz nélkül, remélem, visszahozom a sírból... :)
2021. jan. 6. 19:20
 18/21 anonim ***** válasza:

Csak lesz belőle valami 🙂


Én írtam a receptet. Én nem vizezem a végén, anélkül is szuper ropogós a héja. Mondjuk ez biztos függ a tésztától, recepttől.

2021. jan. 6. 19:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/21 anonim ***** válasza:
A spricceléshez olyat érdemes venni, amit a virágokhoz árulnak. Jól porlaszt és nem áztatja el a kenyeret. Kertészboltban, Tescoban, Jyskben tudsz venni.
2021. jan. 11. 18:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/21 A kérdező kommentje:
Sziasztok! Na, megsült, azóta nem is egyszer, vegyesek a tapasztalatok, remélem, 7végén lesz időm összefoglalni, mert azóta egy csomó újabb kérdés is felmerült persze... :)
2021. jan. 14. 01:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!