Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mik a tipikus disznótoros ételek?

Mik a tipikus disznótoros ételek?

Figyelt kérdés
2021. jan. 23. 19:22
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
71%
Tepertő,szalonna,rizses hurka,kolbász,sült vér
2021. jan. 23. 19:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
86%

Szüleimnél anno:

- Reggelire hagymás vér

- Ebédre sült pecsenye

Vacsora:

Gyerekkoromban becsinált leves, kamaszkoromban rábeszéltük az orjalevesre.

Utána gyerekkoromban toros káposzta, később ez is átalakult töltött káposztává.


Hozzá még ebédről maradt pecsenye, illetve sült hurka, kolbász.

Nővéreméknél ez még kiegészült cigánykával.


A tepertőt este sütöttük ki, abból már csak kóstolóba ment, meg másnap ettük.

2021. jan. 23. 19:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
72%
Tepertős pogácsa friss tepertőből
2021. jan. 23. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
86%

Hurka, kolbász

Toros káposzta

Orjaleves

Hagymás sült vér


Én imádom a sós perzselt disznóbőrt, csak úgy nyersen.

2021. jan. 23. 20:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 A kérdező kommentje:

Mi az a cigányka?

Sosem hallottam róla

2021. jan. 23. 20:11
 6/14 anonim ***** válasza:
77%

Aki volt már disznótorban az tudja, hogy pálinka mindenek előtt.

Majd a nap végén a nyesedékből sütött mindent bele tepsis hús ami mindent visz!

2021. jan. 23. 20:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Cigánka, N-el.


[link]


A cigánka (ciganka) sertés hashártyába töltött szlovák étel, amely sertés belsőségekből (máj, tüdő, lép, szív, nyelv), vérből, abált szalonnából vöröshagymával és fűszerekkel valamint főtt rizzsel egybekevert alapanyagokból készül. A májtól és vértől a színe sötétbarna, hurkára emlékeztető ízű, illatú és állagú, frissen sütni való húsétel.


A nyesedékeket és a vért vízben megfőzik, majd húsdarálón ledarálják. A jól összekevert húsos masszát sütőben pirosra sütik és frissen fogyasztják.


A cigánkát a disznóvágások során készítik és sült vagy főtt krumplival fogyasztják. Leginkább pecsenyesütőknél és a lacikonyhásoknál árulják és ugyanott fogyasztható is.


A szlovákok sajátos disznótoros ételfélesége volt a cigánka, ami a magyarországi szlovákok letelepedése után terjedt el a XVIII. században.

2021. jan. 23. 20:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
64%

#7: az eredeti szlovák név valóban cigánka, de már a békéscsabai tótok kózött is csak cigányka (ny-nyel).


#6: Való igaz, a jó öreg házi pálinka az én listából is kimaradt.

Ahogy a reggeli pogácsa és lekváros papucs is.

2021. jan. 23. 20:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Békéscsabai tót vagyok. Sajnos azon a nyamvadt, elüzletiesedetté silányodott, szó szerint parasztvakítós kolbifesztin sem ügyelnek már a helyes kifejezésre. Semmi köze nincs ennek a cigányokhoz. Cigánka, n-el.


Pogácsa az volt, de a lekváros izé... pálinkába ment a szilva!

2021. jan. 23. 21:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:
70%

#9: Mi az, hogy nincs köze a cigányokhoz? Még ugyan van...!


"A cigányka (cigánka) speciális békéscsabai disznótoros étel. Neve onnan származik, hogy régen a csabai gazdák a májat a falusi szokás szerint a disznótoros házakba betolakodó kolduló cigányasszonyoknak (cigánka) adták. A csabai szlovák parasztok az első világháború előtt nem fogyasztották el sem a hízó vérét, sem a máját."


[link]

2021. jan. 23. 21:10
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!