Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért "pukkan ki" a hajtogatot...

Miért "pukkan ki" a hajtogatott tésztámból a vaj (pl.: kakaócsiga, croissant)?

Figyelt kérdés

Szóval ezzel a kakaóscsiga recepttel kezdtem az egészet:

[link]


Legelőszőr elég szépen sikerült, akkor nem jött ki mindenhol IS a vaj, akár egy bolti kakaóscsiga olyanra sikerült!


Azóta körülbelül 2x vagy 3x készítettem el, de néha már a sírás kerülgetett annyira kijött mindenhol a vaj, nem is tudom végül hogyan nyújtottam ki azt a tésztát.


A minap pedig ennek a croissant receptnek álltam neki, gondolván, hogy ezt is hasonlóan kell hajtogatni, mint a csigát, és mivel úgyis régen sütöttem, hát megpróbálom: [link]


RAMA vajat használtam utóbbinál, a csigánál ha jól emlékszem Vénuszt meg egyszer valami olcsóbbat. A lisztből volt, hogy Nagyi titkásat vettem, de most a croissanthoz csak sima "márkátlant" használtam.


A croissant tésztáját nehezen is tudtam kinyújtani, mindig összeugrott, de miután beletettem a vajat egész jól kezfődött a nyújtás, jobban hagyta magát, de végül egyre jobban kipukkant a vaj.



Nem tudom, hogy a hozzávalókat kellene jobban megválogatnom (habár szerintem nem feltétlen ez a hiba) vagy fogalmam sincs mit rontok el és hogy akkor hogyan sikerült szépre, pukkanásmentesre az első kakaóscsigám4 :(


Tudom, hogy sok gyakorlás kellhet ehhez is, de már ez sokadik kudarcom ezért szeretnék segítséget kérni.



2021. ápr. 28. 10:36
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

A Rama nem vaj.

Normál vajat vegyél.

2021. ápr. 28. 10:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
15%
Normal leveles tesztaba margarin valo, mert a margarin nedvesseg tartalma (ahogy elparolog) emeli meg a tesztat ... francia levelesbe mehet a vaj, de az sokkal zsirosabb hatasu es tomorebb.
2021. ápr. 28. 10:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 A kérdező kommentje:

1. válaszoló - Akkor milyen vajat vegyek pontosan, mit ajánlasz, ha a Rama sütőmargarin nem jó?

2. válaszolónak - sütőmargarint használtam már legalább 3 félét.


Egyébként akkor a vaj a ludas? Az lehet a pukkanás oka, hogy nem lehet normálisan szépen kinyújtani a tésztát?

2021. ápr. 28. 11:02
 4/15 anonim ***** válasza:
57%
Vagy tul meleg a teszta amikor dolgozol vele. Vajas-leveles tesztat tobbszor vissza kell huteni a kidolgozas alatt.
2021. ápr. 28. 11:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 anonim ***** válasza:
49%

Francia leveles ... ha az jol van megcsinalva ... legalabb 2 napig tart elkesziteni.


Sima margarinos levelest is olyan hidegen kell kidolgozni, hogy belekekulsz a vegere ... ennek a tesztanak jo kemenynek kell lennie amikor nyujtod ... azutan a hutoben pihentetni ... es ujra atdolgozni. Melos dolog.

2021. ápr. 28. 11:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 anonim ***** válasza:
43%

Ez a recept a napokban jelent meg itt az oldalon, en elmentettem mert ki akarom probalni ... nezd meg, talan tetszeni fog:


[link]

2021. ápr. 28. 11:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:
89%

Bármelyik márkázott vaj jó, minden multinak van saját márkása. A zsírtartalom minimum 80 %, a margariné 70 %.


Tudom, most jönnek azok, akik szerint a margarinnal is lehet sütni, de ha egyszer kipróbálod vajjal, meglátod, mekkora a különbség.


A pékségekben is margarint használnak, de az speciális, és plusz adalékokat is használnak.

2021. ápr. 28. 11:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 A kérdező kommentje:

4. válaszolónak: 1 órát hűtőben pihent a tészta.

5-nek: linkeltem a receptet amit szeretnék elkészíteni. Nem hiszem, hogy csak 2 nap alatt lehet olyan tésztát készíteni, ami a receptleírásban benne van. Másoknak is sikerült...

6-nak: Köszönöm az ajánlást, megnézem!

2021. ápr. 28. 11:17
 9/15 anonim ***** válasza:
63%
Nekem az ugrott be, hogy nagyjabol ugy dolgozol a tesztaval, mint ha pogacsa tesztat hajtogatnal. Ha igy van, az nem jo! A pogacsa teszta az eleszto miatt maskeppen dolgozik, a leveles tesztat nem igy kell kidolgozni.
2021. ápr. 28. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim ***** válasza:
60%
Kérdező, kétszer írtad le, hogy margarint használtál, utána megkérdezed, hogy a vaj volt-e a hibás. Kérdem én, milyen vaj? Te magad beszéltél margarinról. Ugye tudod mi a különbség a kettő között?
2021. ápr. 28. 20:02
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!