Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Muszáj a túrosrétes töltelékéb...

Muszáj a túrosrétes töltelékébe zsemlemorzsát, vagy darát és sót tenni? ha igen, akkor miért?

Figyelt kérdés

2023. jan. 28. 17:39
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
6%
Nem hallottam még ilyesmiről. Talán a szegények csinálják, hogy spóroljanak a túróval.
2023. jan. 28. 18:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
87%

Én is szoktam úgy készíteni, a túró töltelék alá szórjuk a morzsát vagy darát, rá a tésztára vékony csíkban.

Mindezt azért, hogy a nedvességet felszívja, és ne ázzon el a tészta.

2023. jan. 28. 18:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
86%
A dara vagy morzsa célja - ahogy előttem is írták - hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát.
2023. jan. 28. 18:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
82%
Igen, a nedvesség felszivása miatt (ha olyan a turo). Különben ellaposodik, kifolyik a töltelék. A so izfokozo, de ne ess tulzásba:-)
2023. jan. 28. 18:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
74%

Igen, kell bele mindkettő.

Só: Nyilván ebből csak nagyon kevés kell. A célja az, hogy segítsen kiemelni a sütemény édeskés ízét. Ez bevett szokás a sütemények esetében.

Zsemlemorzsa: Nedvszívó és állagjavító egyben. Egyrészt felszívja a túróból kijövő nedvességet, így nem a réteslapok fognak vizesedni, megpuhulni, hanem ropogósak maradnak. Másrészt pedig a túró rögökből áll, amit teljesen nem lehet kiküszöbölni töréssel. A zsemlemorzsa ezeket a rögöket fogja össze, és tölti ki köztük a helyet. Az arány attól függ, mennyire nyílik a bukszád. A szegényebb családokban több zsemlemorzsát szoktak használni, mivel jelentősen olcsóbb mint a túró.

2023. jan. 28. 18:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
39%
Több mint 50 éve sütök, de még soha nem tettem sem zsömlemorzsát, sem grízt a töltelékbe.
2023. jan. 28. 18:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
53%
Nem előírás, én se teszek bele soha.
2023. jan. 28. 18:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
85%

A túró önmagában is ereszt ki vizet magából sütés közben, úgy meg ha cukros (már ha édes tölteléket csinálsz) az még plusz vízelvonó hatású, teljesen elvizesíti előbb a tölteléket, az meg utána a tésztát, így kezelhetetlen, és gusztustalan lesz.

Úgyhogy ezt nem a szegények szokták csinálni, hanem azok, akik nem akarnak moslékot enni.


Valami lékötő mindenképpen kell a túróba.

Olyat is szoktam csinálni, hogy vaníliás pudingport, (vagy hidegen keverhetős vanília krémport ) teszek a túróba.

Mindegy, csak valami kösse meg a levet.

Morzsa nem annyira jó, legalábbis én kevésbé szoktam használni.

A búzadara jó, az nagyon aktívan szívja a nedvességet.


A só... hát egy hangyányi elmegy, igazából minden ízt kiemel, én is majdnem mindenbe teszek, de a túrótöltelékbe őszintén szólva nem szoktam.


Amúgy ha pl hidegen keverhető krémport teszel bele kötőanyagnak, abban van cukor is, vanília aroma is, meg ízfokozó is, tehát némileg a só szerepét is részben ki tudja váltani. És értelem szerűen cukorból és vaníliából is kevesebb kell.

2023. jan. 28. 18:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
68%

"Több mint 50 éve sütök, "


Jó pap, holtig tanul! :)

2023. jan. 28. 18:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
34%

NEM, ez nem az, amit meg akarnék tanulni, mert eddig ezek nélkül is müködött, jó lett a rétes, szóval számomra továbbra is fölösleges.

(Elvileg nem zárkóznék el új dolgok megtanulásától, söt rengeteg új receptet szoktam kipróbálni, de ezt nem tartom olyannak, ami pozitív ötlet lenne)

2023. jan. 28. 18:59
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!