Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem kel meg a pizza...

Miért nem kel meg a pizza tészta ezzel a módszerrel?

Figyelt kérdés

[link]



A videóban látható technika alapján csináltam meg a tésztát, a vízbe sót raktam, azt feloldottam, 10% lisztet beleraktam, elkevertem, élesztőt beleraktam, elkevertem, és a maradék lisztet is beleraktam, és 15 percig dagasztottam. Nem kel meg a tészta, pontosan így mutatja, mit rontok el?



2023. márc. 5. 12:43
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
84%

Nem volt hideg a víz?

A kelt tésztához langyos vizet és szobahőmérsékletű hozzávalókat szoktam használni, és langyos helyen kelesztem (kályha mellett letakarva egy ruhával, vagy ha jól besüt a nap az ablakon, akkor a nap melege alatt, vagy a tálat a mosogatóba engedett meleg vízben megúsztatom).

A sót sem szoktam összeengedni direktben az élesztővel, bár ő azt mondja, hogy a 10% liszt "elválasztja" őket egymástól.

2023. márc. 5. 13:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 A kérdező kommentje:

Direkt langyos vízzel csináltam.


Szerintem itt a só a gond, valahogy az én lisztem mintha nem választaná el, sima 00-ás, tény, hogy nem az ő speckó lisztje 😬



Térjek vissza a hagyományos kelesztéshez vizben cukorral, és csak utána adjam hozzá a sót?

2023. márc. 5. 13:10
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Lehet szar az élesztő, vagy nagyon meleg volt a víz, az meg kinyírta az élesztő gombákat.
2023. márc. 5. 13:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
Nekem sosem volt probléma a só. Ha jó volt az élesztő, akkor sós vízben is simán felfutott, utána meg a tészta is megkelt rendesen.
2023. márc. 5. 13:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 A kérdező kommentje:

Instant élesztőt használtam, a víz langyos volt, nem nyírhatta ki az élesztőgombákat.


Szárítottal nem működik? Azt olvastam az mindegy, hogy friss élesztő vagy szarított.

2023. márc. 5. 13:26
 6/11 A kérdező kommentje:
Miért fontos, hogy ne hagyományosan futtassuk fel előtte az élesztőt? Számít a végeredményben, ha én úgy csinálom, és nem a videóban látottak szerint?
2023. márc. 5. 13:31
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Elvileg kéne működnie. De őszintén bevallom, hogy csak végszükség esetén használok. Nekem valahogy nem lesz finom a tészta, ha azzal készül. Lehet csak az én hülyeségem, de tényleg így tapasztaltam.
2023. márc. 5. 13:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Nekem elég rossz tapasztalatom van a szárított élesztökkel, sokkal rosszabbul kel vele a tészta, mint a frissel.

A sós vízben felfuttatással viszont soha nem volt problémám, csak megfelelö höfokú víz kell, illetve friss, aktív élesztö.

Meg az is lehet, hogy nem kelesztetted elég ideig a tésztát.

2023. márc. 5. 14:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:

se hagyományos, sem szárított esetén nem kötelező külön felfuttatni

a felfuttatás azért van hogy ha nem fut fel, látod hogy rossz volt az élesztőd. kb 20ből 1 élesztő rossz és nem emeli meg a tésztát

most neked is ez lehetett a baj

a só habár megölheti az élesztőt de annyira nem hogy egyáltalán ne fusson fel

2023. márc. 5. 16:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
66%

Mennyi idő után " nem kelt meg" a tészta?

Minimum 24 óra kell ,hogy jól látszódjon a kelés. (Ami nem azonos az éréssel)

Próbáld meg friss élesztővel, a magyar szárított esetleg lehet gyengébb.

Vegyél valami pizza feliratú lisztet ha nem tudsz hozzájutni valami jobbhoz, bár a videóban levő lisztet azért könnyebben lehet kapni kb. 900 Ft per kiló.

1 kg liszt 610-620ml víz,pontosan kimérve (nem saccra) 3 !!! gr friss vagy 1 !!!gr aktív száraz élesztő, én 32 gr per kiló sót használok. Bedagasztod, pihenteted kiméred a bucikat, lesz 6 db 270 gr os bucid. Én kerek fedeles müa. dobozba teszem amit nagyon vekonyan kiolajozok ( pár csepp egy papírtörlőn amivel kikenem a dobozokat, hogy könnyebben kijöjjön belőle) Aztán hagyd szobahőmersékleten (20-25 fok) kb 12 órát, majd tedd hidegre( 4-12 fok) akár 24- 48-72 órára.Ekkorra már buborékos lesz amit jól látsz az alján.Sütés előtt elég neki 1 óra megint a szobában, hogy feléledjen, és megsüsd. Sok sikert !

2023. márc. 5. 19:43
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!