Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Tojásfőzés. Keménytojás....

Tojásfőzés. Keménytojás. Hogyan főzzük úgy, hogy hámozáskor szépen lejöjjön a tojáshéj?

Figyelt kérdés

Tavaly találtam egy nagyon jó leírást, az alapján tökéletes volt.


Most viszont ahány leírást olvastam, annyiféle módon volt leírva.

Pl hideg, langyos, gyöngyöző vagy lobogó vízbe tesszük a tojásokat?


Sajnos tavaly nem mentettem el azt a jó leíást.

Azóta meg nem főztem tojást.

Illetve ma igen és nem jól jött le a héja.



márc. 29. 12:23
 1/10 anonim ***** válasza:
85%

Szobahőmérséklétű tojást hideg vízben teszem fel főni, megsózom a vizet. Forrás után 6 percig főzöm, majd elzárom alatta a tüzet. Lefedem és hagyom kihűlni.

De szerintem tökre nem ezen múlik, hanem a tojás frissességén. Múltkor vettem egy dobozzal, meg is főztem mindet még aznap, gyönyörűen lejött a héja. Most is főztem, ugyanúgy, mint legutóbb, és csúnyán jött le.

márc. 29. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A nagy Levin ***** válasza:
79%
Függ a tojás frissességétől is, meg bőven kell rá sót tenni (a tojás ettől nem lesz sós). Én utána hideg vízben lehűtöm.
márc. 29. 12:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
94%
A lényeg nem a főzésben van, hanem abban, hogy a vízben kell hagyni kihűlni ill. ha sietsz, akkor hideg vízbe kell tenni főzés után. A tojás albumin (fehérje) ugyanis jó ragasztószer, de a "megszilárdulás" lassan alakul ki és csak alacsony hőmérsékleten.
márc. 29. 12:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
A túl friss tojást nehéz pucolni. Idővel el kezd "beszáradni" a tojás, így lesz némi rés a tojás és a héja közt, ezért szerencsésebb a nem túl friss tojás.
márc. 29. 13:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
92%
Nem friss tojást tényleg könnyebb pucolni, én általában hűtőben tartom, onnan kerül a hideg vízbe sóval, nem szeretem, ha lágy, így forrástól számítva több, mint 10 percig főzöm, majd időmtől fuggően hagyom hideg vízben. De legalább 10 percet.
márc. 29. 13:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
85%

Szerintem teljesen mindegy hogy főzi az ember. Azon múlik menyire friss a tojás. Hűtőből kivett tojást vízbe rakom, úgy kezdem főzni. A végén hideg vízzel lehűtöm. Ugyanezzel a módszerrel van amelyiknek szinte egyben jön le a héja, van amelyikről a fehérjével együtt.

Férjem is ugyanígy főzi, pluszban rak a vízbe sót. Az eredmény ugyanez.

márc. 29. 13:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
69%
Nekem csak tojasfőzőben sikerül úgy, hogy lejojjon szépen q héja
márc. 29. 13:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
77%

Hideg vízbe rakom oda pici sóval.

Majd ha kész sokáig hűtőm a vízben és tényleg friss tojás néha nehéz pucolni jobb a régi.

márc. 29. 13:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Minél öregebb a tojás, annál könnyebben lejön a héja, mert annál szárazabb a héj belsején található hártya, elválik szinte magától a megszilárduló belsőtől mire keményre fő.
márc. 30. 20:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
márc. 30. 23:52

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!