Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mitől palóc-leves a palóc leves?

Mitől palóc-leves a palóc leves?

Figyelt kérdés
Hogyan kell főzni, mi kell bele feltétlenül, amitől palóc lesz? Alföldi vagyok, szégyen vagy nem, de eddig még nem is hallottam róla. Beavatnátok a rejtelmekbe?

2012. febr. 20. 17:40
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
66%

60 dkg birkahús

1 nagy fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

40 dkg zöldbab

2 burgonya

1 csokor petrezselyem

3 evőkanál olaj

1 kávéskanál pirospaprika

1 mokkáskanál őrölt kömény

1 babérlevél

1 evőkanál liszt

2 dl tejföl


Elkészítés:


A birkahúst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és kockára vágjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabkákra felaprítjuk, megmossuk. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és kockára vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és felaprítjuk.

Az olajat fazékban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a kockára vágott húst, rövid ideig pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt köménnyel, beletesszük a babérlevelet, felöntjük kb. 1 és fél liter vízzel, és lefedve félpuhára főzzük. A félig megpuhult húshoz hozzáadjuk a burgonyát, zöldbabot, ismét lefedjük, és puhára főzzük. A tejfölt simára keverjük a liszttel, behabarjuk vele a levest, és kb. 5 percig forraljuk. Petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.

Én e szerint a recept szerint főzöm, csak marhahúsból.

2012. febr. 20. 17:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 A kérdező kommentje:

Köszi, aranyos vagy. Ment a zöld pacsi!

Majd látom, ha kapok birkát, akkor azt veszek, ha nem, akkor én is megcsinálom marhából. Szeretem az ilyen mindent-bele! leveseket. :)))

2012. febr. 20. 18:42
 3/11 anonim ***** válasza:
46%

én is hasonlóan csinálom, mi palócgulyásnak hívjuk. én disznólapockából készítem, mert azt mindig lehet kapni.

szóval gulyásosan felteszem a csíkokra vágott húst, zöldség megy bele vegyesen, babérlevél, bors, majd krumplikockák. legvégül a sárgahüvelyű zöldbab, amivel puhára főzöm. petrezsem megy még rá. asztalnál nálunk megoszlik az ízesítés ecet és tejföl vonatkozásában.

hogy mitől palóc ? talán a palócföld jellegzetes finomsága.mindenképpen a zöldbab adja meg a jellegzetességét.

mi nagyon szeretjük,tartalmas, finom, szinte egytálételnek is elmegy.

üdv-Szfvárról:))

2012. febr. 20. 19:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 A kérdező kommentje:

Köszi!

Neked is zöld-pacsi!

2012. febr. 20. 20:43
 5/11 anonim ***** válasza:
47%
Szó sincsen róla.... A palóc-levest Gundel János alkotta meg Mikszáth Kálmán a "nagy palóc" tiszteletére.
2012. febr. 20. 21:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
47%

"A palócleves születéséről Ruffy Péter a következőket írja: "olyan patriarkális viszony alakult ki Mikszáth és legidősebb Gundel között, hogy a nagy palóc egyszer azzal fordult hozzá:


- Gundel uram! Készítsen nekem egy olyan levest, amilyent még nem ettem. - És megszületett az ürühúsból készült, zöldbabos, csipetkés leves.""

2012. febr. 20. 21:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
62%
Hát ezaz, pont attól palóc, hogy egy "Nagy palócról" lett elnevezve.vagyis a tájegység, maga Palócföld, ha közvetetten is, de stimmel.
2012. febr. 21. 06:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 A kérdező kommentje:
Ha zöldbabos, csipetkés, akkor is berántod + tejföl stb.? Vagy te hogyan készíted. Érdekelne az a verzió is. Megtennéd, hogy leírod? Köszi!
2012. febr. 21. 07:57
 9/11 anonim ***** válasza:
50%
Jobb lenne, ha a lepontozó "tudósok"nem a Wikipédiáról idéznének, hanem a saját főztjükről írnának néhány sorban...
2012. febr. 21. 08:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy 8,50-nek igaza van? (Ismét ment neked a zöld kéz)

Mivel a csipetkés-változat még mindig késik. (Nincs fent a wikin?)

2012. febr. 21. 09:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!