Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Temesvári sertésborda zöldbabb...

Temesvári sertésborda zöldbabbal, Horváth Ilona szakácskönyvből, szokta valaki főzni?

Figyelt kérdés
139. oldalon van. Megcsináltam, olyan lett, mintha zöldbabfőzelék lenne pörkölttel. Másnak is ilyen, vagy nem főzelékesnek, csak valahogy szószosnak kéne lennie? Valami köretet szoktatok még csinálni hozzá?

#temesvári
2012. ápr. 15. 12:00
 1/8 anonim ***** válasza:
6%
Háát Ahorváth Ilona elég osdi recepteket tartalmaz. tele liszttel..
2012. ápr. 15. 14:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

Az ő receptjét nem ismerem, de igen, az étel kb olyan.

Illetve inkább egy sertés paprikáshoz hasonlítanám, zöldbabbal. Ha szeletben van a hús, akkor is, kb. mintha zöldbabból csinálnál egy pörit, és azt habarnád.

De inkább több zöldbab kell bele, különben tényleg túl üres, lisztes lesz a ragu.


Egyébként meg nem az ósdiságon múlik az állaga, amit sűríteni kell, azt sűríteni kell, nincs mese. Akármilyen más paprikást, csirke, borjú, akármi, tökmindegy, mindegyiket be kell sűríteni, mert így készül.

Az meg tökmindegy, hogy liszt, vagy keményítő a sűrítő anyag.

Összességében, hogy a végeredmény mennyire sűrű, vagy híg, vagy babos, vagy inkább az öntet dominál, az csupán az anyaghányadtól függ, az meg az ízléstől, hogy hogy szereted.

2012. ápr. 15. 17:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
én semmilyen paprikást nem sűrítek elég a hagyma szaftja
2012. ápr. 15. 17:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:

Megnéztem a receptet:

a párolás után valószínű minimális lét hagynék alatta, hogy a tejföl (amibe símára kavartam a lisztet), inkább egy sűrű szaftos eredményt adjon, és ehhez adnék párolt rizst, vagy pirított tarhonyát köretként.

2012. ápr. 15. 17:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

Te magad írtad már a kérdésben, hogy szószosnak kell lennie:)

Én is imádom H.I.-t de már sokat változtattam az eredeti recepteken, gondolom más is így van ezzel. semmiképpen nem főzeléknek kell kinéznie.

először is a kiklopfolt hús lisztbe mártom és kevés zsíron 4-4 percig sütöm mindkét oldalát. ha minden szelet kész átszedem egy zsírozott tepsibe és fólia alatt kb 40-45 percig sütöm, majd kicsit lepirítom.

vékonyra szelt húsos füstölt szalonnát ( kb 10 deka ) kiolvasztok, majd ezen megdinsztelek egy közepes nagyon finomra vágott hagymát. ráteszek friss vagy fagyos zöldbabot (mennyiséget nem írok, mindenkinél más ) egy hangyányi vízzel kezdem párolni. egy két csepp ecetet teszek rá, hogy a bab egyben maradjon, ne főjön szét.(egy csipet pirospaprika is mehet rá, csak hogy épp rózsaszínű legyen )

ha ez a szalonnás, babos ragu puha (de nem málós) leszórom egy-két fakanál liszttel, majd egy kis hidegvízzel kezdem szószosra keverni. ezután mehet ízlés szerint hőkiegyenlítéssel tejföl, tejszín hozzá, de ne főzelék, hanem zöldbabos szósz/mártás legyen.

ízlés szerint egy kis mustárral is ízesíthetjük még a tejfölt, a szószra pedig tegyünk egy kis friss petrezselymet, esetleg kaprot.persze só, bors, akár majoranna, tárkony is passzol hozzá.

ebbe a laza szószba tesszük a megpirult húsokat, és összemelegítjük.

rizzsel, tésztával , nokedlivel szoktam tálalni.

2012. ápr. 15. 18:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:

amúgy én is észre vettem, hogy sok az olyan szempontból régies recept, mint hogy zöldségleves zsíron lepirítva, liszttel sűrítve, amik sok esetben elhagyhatók, mert "ma" nem tartjuk egészségesnek. És néha túlbonyolítja, pl akkor, amikor dinsztelt hagymát kéne a töltelékbe tenni, pedig nyersen is tökéletes lesz. De ez tényleg olyan, mint amit az utóbbi válaszoló írt, hogy mindenki a saját ízlésére igazítja.


Köszönöm a válaszokat, az ötleteket, szerintem én is kikísérletezem, hogy lesz a legfinomabb! :)

2012. ápr. 15. 20:11
 7/8 anonim ***** válasza:

Persze, hogy sok benne a "régies recept". A 70-es években már ebből főztem. :)))

De ez a szakácskönyv arra nagyon jó, hogy egy kezdő háziasszony minden-napos segítséget kapjon az alapvető konyhai praktikákhoz, egyebekhez.

Persze, a saját ízlés szerinti variálás nem tilos, sőt, szerintem az ötletszerű kreáció az esetek többségében csak előnyére válik mind a kajának, mint a háziasszonynak.

2012. ápr. 16. 07:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Én csak két dolgot fűznék hozzá:

- ha vmilyen ételt nem ismerek, rá szoktam keresni a google képkeresőjében, hogy lássam, más hogy készíti. Ez sokat szokott segíteni

- Horváth Ilona szakácskönyvét nagyon sokan szeretik, de bevallom, nekem még semmi finomat nem sikerült belőle készíteni. Nem is használom.

2012. ápr. 23. 19:49
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!