Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy keszititek a langost?...

Hogy keszititek a langost? Olyan reg ettem de nem merek neki alni

Figyelt kérdés
2012. júl. 24. 08:44
 1/9 anonim ***** válasza:
Konkrét recept érdekel?Amúgy én mostanában elég sokszor csinálom, itthon mindenki rákapott, sokszor bográcsban sütöm kinnt.
2012. júl. 24. 09:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
ird le nekem kerlek hogy keszited ki szeretnem probalni
2012. júl. 24. 09:12
 3/9 anonim ***** válasza:

Pedig egyszerű, csak sok idő, és ismerni kell pár kis trükköt.


Kevés langyos (1 dl), cukros tejben megfuttatod az élesztőt.

Lángosonként sztem kb. 8-10 dkg liszttel érdemes számolni, tehát mondjuk 40 dkg lisztből 4-5 lángos jön ki. Ekkora mennyiséghez kell 8-10 gr élesztő.

A lisztbe belekeversz 1 púpozott teáskanál sót.

Aztán az egészet összegyúrod az megfutott élesztős tejjel. Langyos vizet kell még hozzá rakni, hogy megfelelő legyen az állaga.


Szoktak egyesek összetört főtt krumplit is rakni a tésztába, én nem szeretem, mert megpuhul tőle egy kicsit. Ha teszel, akkor elég egy közepes krumpli ennyit tésztához. Aztán lehet bele pár csepp ecetet is, attól rugalmasabb lesz a tészta.


Ha összegyúrod, puha tésztát kell kapnod, ami már nem ragad. Lefeded konyharuhával és meleg helyen keleszted 1-1,5 órán keresztül. Én pl. begyújtom a sütőt egy-két percre és utána elzárom, és oda rakom be a tésztát kelni:?)


Másfél óra után átgyúrod és cipókra szeded. Hagyod a cipókat kelni még vagy 20-30 percig és kézzel széthúzod.


Forró és sok olajban kell sütni. Ez nagyon fontos. Egy mély lábasba kell önteni az olajat, mert nagyon fröcsög. Kb. 4-5 cm mélységű legyen az olaj az edény alján.

Ha úgy gondolod, hogy már jó forró, a tésztából lecsípsz egy keveset és beledobod. Így tudod ellenőrizni. Ha azonnal feljön a tetejére és forr az olaj tőle, akkor már jó. De nagyon fontos, hogy tényleg nagyon forró olajban süsd, mert egyébként megszívja magát és ehetetlen lesz a lángos.

Én pl. a legnagyobb gázrózsára szoktam levesfőző lábasban feltenni az olajat.


Sütöd az egyik oldalát vagy fél percig, amíg megbarnul és átfordítod a másik felére, ahol szintén kb ennyi idő alatt megsül. Ez persze lehet több idő is.


Kiszeded és jöhet a következő:)



Ha ettől több időd van rá és még jobbat akarsz, akkor kovásszal is készítheted. Akkor előző este az élesztő felét már megfuttatod, és utána kevés lissztel összekevered (sűrű palacsinta tészta szerű lesz). Letakarod és hagyod másnapig érni. Jó cefreszaga lesz másnapra:D

Másnap aztán a másik fél élesztőt is megfuttatod és mindkettőt bekevered a tésztába.

2012. júl. 24. 09:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
köszönöm szepen igy fogom elkesziteni nagyon kedves töled hogy leirtad tovabbi szep napot
2012. júl. 24. 09:30
 5/9 anonim válasza:

Én a www.mindmegette.hu-n található Lusta lángos receptet használom, nagyon finom. De tovább kelesztem, mint ahogy ott írják, akár több órát.

Nem lisztes, hanem olajos kézzel szedek ki a tésztából és a nyújtást egy nagy kerek tálcán, nyújtófával csinálom, amit szintén beolajozok (a liszt, ami minden lángos felületén bekerülne az olajba, hamar tönkretenné, és cserélni kellene!). Olyan lesz, mint a "piaci lángos" :).

2012. júl. 24. 09:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:
köszönöm
2012. júl. 24. 09:38
 7/9 A kérdező kommentje:
meg annyit szeretnek kerdezni hogy milyen lisztböl csinaljam az mindegy???
2012. júl. 24. 09:40
 8/9 anonim ***** válasza:
Igazából majdnem mindegy a liszt, de ha van lehetőséged, akkor magas sikértartalmú lisztet vegyél. De finom a BL-55-ös is.
2012. júl. 24. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

Szia! Első vagyok!

50 dkg liszt

1 tk só

2,5 dl tej

2,5 dkg élesztő

1 tk cukor

5 ek olaj

Ahogy előző hozzászóló is írta, langyos tejben cukorral az élesztőt, aztán a többi cumó.Addíg dagasztod, míg elválik az edény falától a tészta, míg nem ragad a kezedhez.Ezt a fajta tésztát nem kell sokáig.Hagyod max. egy órát kelni, már sütheted is.

Én úgy szoktam, hogy nagyon forró olajban sütöm, és mindíg olajos kézzel.Egy kis tálkába teszek étolajat, és úgy formázom, akkor nem szakad szét.Nem macerás.Sok sikert

Ui.:Fokhagymát is tehetsz bele.

2012. júl. 24. 17:11
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!