Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Tudnátok mondani tipikus...

Tudnátok mondani tipikus retro ételeket, italokat?

Figyelt kérdés
Olyanokra gondolok, amiket az 40-70-es években főztek a kisvendéglőkben, restikben vagy iskolai/üzemi menzákon, és ma már a kihalás szélén állnak. Egy retro kifőzdét szeretnék nyitni ui.
2013. jan. 12. 15:59
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Én erre a legpregnánsabb példának a szalontüdő-zsemlegombócot tartom.

Ma már nagyon kevés étteremben lehet kapni mert elég macerás az elkészítése. Régen a pacalon és a babgulyáson kívül ez fogyott a legjobban.

2013. jan. 12. 16:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
76%

Nekem a pacal jut eszembe, bár szerintem alig akad aki megeszi, azaz nem véletlen nem szerepel étlapokon.

Esetleg Rácz Ponty, bár az sincs a kihalás szélén.

Egyébként szerintem az ételkultúra az adott kornak megfelelően változik, ez nekem kicsit olyan mintha kiállnál a strandra fecske fürdőalsót árulni, mondván hogy te "retrót adsz". Képen van akiben nosztalgiát kelt, de felvenni?

2013. jan. 12. 16:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Csőrege fánk, szemes fasírt, karfiolpuding, rizsfészek, lekváros/túrós puliszka...

Továbbá a régi menzai "folyós" tejbegríz, túrós csusza, Betűs leves.

És kérek egy címet, amint megnyílt a vendéglőd! :D

2013. jan. 12. 16:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Vese-velővel, sós krumplival, a már említett szalontüdő mindenképp. piritottmáj hasábkrumplival.Bácskai rizseshús,

a restiben örök menü volt a csemege sertésszelet (ami egybesültből volt egy szelet )zsíroskrumplival, pároltkáposztával.

egyik vendéglőbe pl kifejezetten a sóletért jártunk.

sokféle főzelék is volt étlapon, bab,krumpli tök,kelkáposzta feltéttel, ami lehet egy szelet hús, vagy pörkölt.

a pacal, a sűrű gulyás,-babgulyás,halászlé természetes volt.

a 70-es években volt nagy divat nálunk a rántottvelő rizzsel, tartárral.

az erőleves csészében is szokás volt. a májgombócleves, de igazi májból, jókora gombóccal.

az üzemi konyhán, a gyümölcsmártás (egres, meggy, alma, vagy vges ) egy szelet hússal és pirított prézlivel/darával.

tarhonyáshús is kedvelt volt.rakottkel, rakottkáposzta isteni volt.

stíriai metélt, grízes tészta, túrósbatyu, bukta, fánk,

ilyesmik voltak a tészták. persze a szokásos káposztás, krumplis, túróstészta mellett.

körettésztának volt a t-rizs vagyis tésztarizs, amit lepirítva úgy csinálták, mint a tarhonyát. olyan zabszem lakó volt, de finom volt akkor.

vissza a vendéglőhöz, a cigánypecsenye, a hagymásrostélyos volt még mindig az étlapon, a rántott borda természetes volt, aztán a variánsok, palermói, párizsi.

2013. jan. 12. 16:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
65%
Olvasva a hsz-eiteket visszavonom amit mondtam: Lehet hogy mégsem olyan rossz ötlet! :) Bár nekem egyből a pacal ugrott be amit kifejezetten utálok.
2013. jan. 12. 17:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
lángos ,palacsinta , paprikás krumpli, töki pompos, rizskoch , kléh, mákos guba , resztelt máj, grizes tészta , burgonya nudli , solet, tejbe griz , szafaládé,
2013. jan. 12. 17:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Itt egy régi étlap:


[link]

2013. jan. 12. 17:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
Ha pacsni is lesz én tuti elmegyek érte innét Békéscsabáról :D
2013. jan. 12. 18:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
91%

Ital: volt almuska almalé, nmég korábban a narancs-citrom bambi, vendéglőkben kismálna, nagymálna (szörp+ szódavíz ) később jaffaszörp is.

Aztán már nagyon modern volt a Sztár üdítő, a Márka, a Traubisoda.

likőrben a Triplisec, Hubertus, Mecseki itóka,diólikőr, csokilikőr, bonbonmeggyvolt a nők kedvence.

Az Unicum a 70-es években lett divatos. a Portorico rum is nagyon kedvelt volt.

Sör Kinizsi, Kőbányai, Balatoni világos, lengyel "táncos"

A Club 99 wiskhy is nagyon menő volt.

2013. jan. 12. 18:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:
A fent említett desszertek mellett még a "párnácska" fánk, és az "Egérke" szintén fánk lenne nálam a nyerő, illetve a kapucnika- inkább főételnek, ez egy káposztás lepény., de ott a bundás kenyér reggeli menünek és a frankfurti leves fánk előtt. :)
2013. jan. 12. 23:07
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!