Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Babgulyás szeretnék készíteni...

Babgulyás szeretnék készíteni 15 (felnőtt) főre, miből mennyit vegyek?

Figyelt kérdés
Recepteket is szívesen olvasok, de leginkább az érdekelne, hogy mekkora fazékba kezdjek neki? Mennyi húst és babot vegyek hozzá? Köszönöm!

2013. máj. 14. 07:15
 1/6 dmolnar válasza:

80 dkg száraz bab,4 és fél kg disznó comb vagy lapocka,1 csemege piros arany ( kicsi ),8 db répa, 8 db zöldség, 1 kg burgonya, 2 db pörkölt szaft kocka, só, bors, piros paprika, 10-12 fokhagyma,4 nagy fej hagyma.

A babot előző nap beáztatod.Másnap fogod látni mekkora edény kell, amúgy a legjobb bográcsban főzni.

A babot belöntöd a bográcsba felengeded vízzel és beletöröd a fokhagymát.A pörköltet a hagyományos módon felrakod főni, csak ne főzd még puhára, hanem egy fél óra múlva kapcsold ki alatta a tűzhelyt.Amikor a bab félig megfőtt öntsd hozzá a pörköltet, zöldségezd be, fűszerezd be, tedd bele a piros aranyat és a pörkölt szaft kockát.

2013. máj. 14. 07:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:

Hát 8-10 literesnél kisebbe ne kezdd el, ezért jobb a bogrács, persze, ha van rá lehetőség.

Mennyiségek nagyjából: 4,5 kiló hús, 78-80 deka hagyma,

1 kiló tarkabab (beáztatva ) 1,2 kiló zöldségféle (répa-gyökér-zeller) 1,5 kiló krumpli, kb fél kiló zsír, ami lehet kevesebb is, ha a hús zsírosabb.10 deka minőségi pirospaprika.Szezonban 1-2 szem paprika-paradicsom.

20 deka kézitarhonya, ami megfőve akkora lesz, mint a csipetke.

zsíron hagymát dinsztelek, egy kicsit sózom, és kevés vízzel puhára párolom. rá a kockázott hús, amit fehéredésig kevergetek, majd hagyom a saját levét kiadni.

ha ezt elfőtte, kevés vízzel (csontlével ) pótolom, és kezdem puhára főzni. kb fél óra múlva teszem rá a pirospaprikát, őröltköményt, és ekkor kerül bele az áztatott bab is. innét együtt puhulnak. amikor majdnem kész, akkor a kis hasábokra vágott zöldségféle. persze a levét folyamatosan kell a pótolni, a bevitt anyaggal arányos mértékben. ha minden puha akkor lehet belefőzni kézitarhonyát. persze a frissen csipkedett csipetke a legjobb hozzá.

sűrű, de azért kanalazható lesz az állaga.

az ízt mindenképpen ellenőrizni kell, hogy a sózás pl rendben van-e.Tartalmas telt ízű, "kockás" kiegészítők nélkül is.

A tetejére szórt friss petrezselyem is nagyon finom rá.

2013. máj. 14. 08:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
15 literes lábos kell minimum, 1 kg bab és 2-3 kg húsból csinálnám.
2013. máj. 14. 08:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm Nektek! Van bogrács, de kicsinylem,nem tudom pontosan hány literes, a legnagyobb fazekam pedig 12 literes, az elég lesz? Vagy van anyósomnak nagyobb fazeka, kérjek tőle?
2013. máj. 14. 09:15
 5/6 anonim ***** válasza:
A biztonság kedvéért kérd el inkább a fazekat, ha nem akarsz bográcsozni. azt úgy a 15 literesbe szoktuk ennyi mennyiséggel.
2013. máj. 14. 10:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
Igen, kérd el tőle, a 12 literes nem elég, hiszen a sok bab, hós és zöldség is helyet foglal, és plusz a víz.
2013. máj. 14. 14:05
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!