Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Van különbség az instant...

Van különbség az instant élesztő és a szárított élesztő között?

Figyelt kérdés
Ha egy recept szárítottat kér és én instant-at rakok bele, az nagyon gáz?
2013. okt. 2. 14:35
 1/8 anonim ***** válasza:
Az instant élesztő is szárított élesztő.
2013. okt. 2. 14:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

Semmi

[link]

2013. okt. 2. 14:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
Te nem magára a kocka élesztőre gondoltál ? Ha arra gondoltál,és a szárítottra,akkor szerintem van különbség közte ízben is.Én jobban szeretem a kockát használni.
2013. okt. 2. 14:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
Annyi a különbség hogy a sima élesztőt futtatni kell általában, viszont a szárítottat nem szükséges.
2013. okt. 2. 17:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

A szárított és az instant ugyanaz a légyegét tekintve. nem kell felfuttatni.

nekem a friss kocka jobban bejön, még, ha 10-15 percet várni is kell a felfuttatásra.

Nekem, amikor porélesztőt használtam, kemények lettek a kelt tészták.(pogácsa, pizza ), de lehet, hogy benne van a hiba :)

2013. okt. 2. 17:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
Az instant és a szárított ugyanaz. Ha szárított és kocka élesztőt a kérdés, az is ugyanaz, csak az egyikben ki vannak szárítva az élesztőgombák, a másikban meg nem, azért is nem áll el olyan sokáig. Elméletileg a szárítottat nem kell felfuttatni, de szerintem érdemes, úgy jobban sikerül (meg idejében kiderül, ha már tönkrement...)
2013. okt. 2. 21:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
Én szárítottat használok, mert azzal mindig sikerül, bár én azt is felfuttatom. Azért váltottam, mert a kockával sokszor nem sikerült a süti, annak ellenére, hogy rendesen felfutott.
2013. okt. 2. 22:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim válasza:

Én végül itt találtam meg a választ és mivel a legszakszerubb, legjobb leírás, megosztanam veletek:


[link]


"A szárított élesztőt friss sajtolt élesztőből állítják elő szárítással, alacsony hőmérsékleten. A szárításnak köszönhetően 12 – 24 hónapig is tárolható.

A szárított élesztő emulgeálót is tartalmaz, ellenben a frissel, ami egy komponensű, csak élesztőből áll.

Ezzel az élesztővel is hasonlóan kell elkészíteni a tésztát, mint a friss élesztővel, annyi különbséggel, hogy hosszabb ideig kell keleszteni, valamint a szárított élesztőt nem szükséges futtatni, közvetlenül a liszthez adható.


Térjünk ki egy kicsit a sütőporra is...

A sütőpor nem ugyanolyan, mint az élesztő, hiszen a sütőpor nem élő organizmus, így általa nem jöhet létre fermentáció. A sütőporban található ásványi anyagok a víz és meleg hatására gázösszetevőkre bomlanak szét és így növelik a tészta térfogatát a sütőben. Ez a folyamat azonnal beindul, mihelyt a sütőport a folyadékba tesszük. Ezért az ilyen tésztát gyorsan fel kell dolgozni, különben a keletkező lazító hatás megszűnik. Az élesztő keleszt, a sütőpor lazít. A kelt tésztával nem kell ennyire sietni, mivel az élesztő egyenletesen dolgozik.

Viszont arra figyelni kell, hogy ha túl sok sütőport teszünk a tésztába, az tönkreteheti annak állagát és rosszabb lehet a sütemény íze is."

2017. ápr. 26. 23:22
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!