Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi a különbség a blundel-...

Mi a különbség a blundel- illetve a vajas leveles tészta között?

Figyelt kérdés
Melyiket hogy készítik mennyi hajtással? A croissant, kakaós csiga, túrós táska leveles tésztával jobb, vagy blundellel?

2016. ápr. 21. 20:31
 1/2 anonim ***** válasza:

A blundel kelt tészta az, amit a vajjal hajtogatnak, a levelesnél meg rétestészta.


A felsoroltak mint blundeltésztával készülnek.

2016. ápr. 21. 21:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 Dnyepropetrovszk ***** válasza:
100%

Mindkettő hajtogatott tészta, de a blundel az hajtogatott élesztős tészta, míg a vajastészta egy külön tésztafajta.


A blundel tésztához külön készíteni kell egy vajas tömböt (liszt 10%-a, zsiradék 90%-a), illetve egy élő tésztát (ami a többi hozzávalón kívül tartalmazza a zsiradék 10%-át és a liszt 90%-át). Itt ugyanúgy kell elkészíteni az élő tésztát, mint bármelyik élesztős tésztát.


A vajastésztánál is van külön vajas tömb (liszt 20%-a, zsiradék 80%-a) és lisztes rész (zsiradék 20%-a, liszt 80%-a). Azonban itt a lisztes rész nem tartalmaz élesztőt, ez a tészta a liszten és zsiradékon kívül sóból, vízből és ecetből áll. Az ecetnek az a szerepe, hogy a tészta könnyen nyújtható legyen.


Ha megvan a tésztaalap, utána mindkét tésztán ugyanazokat a lépéseket kell végigcsinálni. Lóhere alakúra nyújtjuk, úgy hogy a közepén vastagabb maradjon a tészta, a vajas tömböt a közepére ültetjük és betakarjuk a lóhere leveleivel úgy, hogy közben mindig leseperjük róla a lisztet. Vigyázni kell, hogy minden hajtás teljesen fedje az alatta lévő réteget, illetve ne szakítsuk ki a tésztát. Ezután egy szimpla és egy dupla hajtás jön, majd pihentetés után megismételjük a hajtásokat. Így egészen pontosan 144 réteget kapunk. Hivatalosan minden lépés közt pihentetni kellene a tésztát (pl hogy ne szakadjon), de ha kihagyunk néhányat, akkor is ugyanolyan jó tésztát fogunk kapni.


(Most nem írtam le túl részletesen a lépéseket, mert feltételeztem, ha tudod, hogy ez a két tészta nem egy és ugyanaz, akkor valószínűleg már utánanézhettél a készítési módjuknak. :D)

2016. ápr. 21. 22:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!