Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Valóban sokkal egészségesebb...

Valóban sokkal egészségesebb az olívaolaj és a kókuszolaj, mint a hagyományos napraforgó étolaj?

Figyelt kérdés

Napi szinten egy evőkanálnyi napraforgóolajat használok, ennyiben sütöm meg a 200 g csirkét, amit elfogyasztok.

Mindenképpen érdemes lenne ezt lecserélni olívára vagy kókuszra, vagy ilyen kisebb mennyiségben teljesen mindegy?


2017. márc. 29. 10:47
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
38%
Gyakorlatilag ilyen kis mennyiségnél valóban mindegy. De az olivaolaj sokkal egészségesebb, mint a kókuszolaj, ha mégis váltani akarsz.
2017. márc. 29. 11:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
49%

Azért az nem teljesen igaz,hogy az olíva egészségesebb.

Az olajok molekuláris szerkezete hevítés hatására emberi fogyasztásra kártékonnyá válik.

Az olivát inkább nyersen való fogyasztásra ajánlják mert sokkal kevésbé hőálló mint a kókuszolaj.

Éppen ezért főzésre,hevítésre sokkal jobb a kókuszolaj.

2017. márc. 29. 11:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
48%
Bocsánat a kérdésedre nem válaszolta,ilyen mennyiségben szerintem nem probléma ha étolajat használsz.
2017. márc. 29. 11:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
48%
Mondjuk, ha csak ennyit hasznalsz, akkor nem nagy kiadas levaltani a napraforgoolajat. Mert azert valljuk be, nem valami olcso se az oliva, se a kokuszolaj. Ha kokuszolajat veszel, akkor nezd meg, hogy hidrogenezett-e. Nem hidrogenezettet vegyel. Olivaolaj inkabb a salatakra jo, hogy a zsirban oldodo vitaminok fel tudjanak szivodni.
2017. márc. 29. 11:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
68%
Az olivaolaj sem egyforma, az extra szüz tényleg salátákra való, de többinék éppen az a nagy elönye, hogy magas hömérsékletre hevítve sem keletkeznek benne olyan káros anyagok, mint a napraforgóolajban.
2017. márc. 29. 11:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
46%

Igen, az olivaolajok között is van sütő,-főzőolaj.

A kókuszolaj /zsír telített és telítetlen molekula aránya pedig ugyanolyan, mint a disznózsíré, vagyis egy cseppet sem egészségesebb más zsíroknál olajoknál.

2017. márc. 29. 11:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
47%

A kukoricaolajat pedig nem szívja be annyira az étel.

Nekem most 4 fajta olajam van otthon. Kukorica-oliva-kókusz és napraforgó :D Az első 3-at használom, a napraforgó azért van otthon hogy olyan is legyen :D

2017. márc. 29. 11:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
80%

#2

Ez nem igaz, már megcáfolták ezt a tévhitet.

Az extra szűz olívaolajjal főző mediterrán népek sem véletlenül teszik azt, amit. S a mediterrán étrend emiatt IS az UNESCO szellemi világörökség listáján szerepel, mint az egyetlen étrend, mely BIZONYÍTOTTAN meghosszabitja az életet.


Olívára cseréld, csakis extra szűzre, az tiszta telítetlen zsírsav, szemben a kókusszal, az ökológiai lábnyom nagyságáról nem is szólva.


A napraforgóolaj is egészséges, de nem az "ét"olaj, hanem a hidegen sajtolt. Amit nem hidegen sajtolnak (mindig rá van írva az üvegre, ha igen), azt vegyszerezéssel nyerik ki a magból, attól egészségtelen.


Hogy értsd: a napraforgó étolajhoz hasonló technikával kifejtett olíva sansa és pomace nevű olajokat Olaszországban maximum lámpaolajnak használják, de nem tartják élelmezési minőségnek.

2017. márc. 29. 12:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
68%

Köszönöm,hogy lepontoztok de ettől még igaz marad.

Valóban az extraszűz olívaolaj az egyik legegészségesebb de pont,hogy azt nem kellene hevíteni mert az sérül a legjobban.

Valóban a sertészsírhoz hasonlóan a kókuszzsír is jórészt telített kötés-szerkezettel rendelkezik, azonban koleszterint nem tartalmaz a sertészsírral ellentétben, ami azért elég jelentős különbség.

A kókuszzsír épp ezért, a telített zsírok miatt viselkedik jobban hevítés hatására és az olívaolajat pont ezért (a telítetlen zsírsavak miatt) nem kellene főzésre használni.

2017. márc. 29. 12:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:
77%

Rengeteg cikk szól arról, hogy csak akkor lehetsz biztos abban, hogy olívaolajjal van dolgod, ha a szüreteléstől a palackozásig ott által mellette.

Az olívaolaj hamisítása nagyobb üzlet, mint a kábítószer.

És még legális módja is van, mert már 5% olívaolaj tartalom esetén is rá szabad írni, hogy olíva.

2017. márc. 29. 13:26
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!