Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Egy másik oldalon olvastam,...

Egy másik oldalon olvastam, hogy valaki hogyan készíti a szárazbab-főzeléket és el is magyarázta, hogy miért úgy érdemes csinálni. Ti mit tudtok erről? (Idézet, részletek lent. )

Figyelt kérdés

"A babot fel kell forralni, egyszer, egy pillanatra, es akkor aztatni orakat. Utana a vizet pedig LEONTENI az utolso cseppig..

Nos ennek mi a celja?

A babban un. "tripla cukor" vegyulet van: oligosaccharide (raffinose + stachyose) Ezt cukrot nem erezzuk; nem edes szamunkra.

A tripla cukrot nem tudjuk megemeszteni, mert nincs hozza enzimunk az emesztorendszerunkben, de a belbakteriumok viszont igen, es nagy reszet metan gazza alakitjak.

Teccik erteni? ...hogy mi a gaz ha nem aztatjuk?

A felforralas felnyitja a bab hejat. Az aztatas kioldja a tripla cukrot.

A hosszu aztatas - forralas nelkul - is kioldja (de lassan).

Ha az aztatovizbe(!) de csupan az aztatovizbe - es nem a fozovizbe (hacsak nem ontjuk le a babrol utana) - teszunk szodabikarbonat, az jobban es hatasosabban kioldja a tripla cukrot.


Az emberek tobbsege azt hiszi, hogy a belgaz a bab hejatol van.

Nem. A feletti elmagyarazta a valos okot."



2017. ápr. 16. 13:33
 1/6 anonim ***** válasza:
29%
Tehát a tudóskodásnak ebben az esetben az a lényege, hogy kevesebbet fingjál a babfőzeléktől? Nős, ez egyáltalán nem célunk, szóval érdekes írás, de hasznát nem vesszük.
2017. ápr. 16. 13:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Én itt olvastam, ezen az oldalon, hogy a válaszoló mindig leönti a babról az első vizet, amiben felforrt. Sokat nevettem rajta, mert konkrétan azt írta, hogy azért önti le, mert abban van a fing :D

Addig csak áztattam, és az áztatólevet öntöttem le, de a múltkor kipróbáltam így, és valóban sokkal kevesebbet durrogtam tőle. Igaz, fordítva csináltam, először áztattam, utána forráztam, de legközelebb így is kipróbálom.

2017. ápr. 16. 17:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:

#1.

A kérdés az volt, hogy "mit tudtok a leírtakkal kapcsolatban"? Arra mondjuk nem sikerült válaszolnod. Utálkozni, lekezelően viselkedni inkább maradj a saját kérdéseidnél.

A királyi többes is - vajon mire fel? Beképzeltség.


Majd akkor mondd, hogy hasznát nem veszi senki, ha legalább már kipróbáltad. Ja és attól, hogy neked nem cél az, hogy ne fing, bizonyára sok ember van, aki nem szereti, ha felpuffad vagy szeles. Ez viszont rámutathatna arra, hogy a babot sokan nem tudják megemészteni, s ha ezen könnyít egy technika, akkor az pont előnyös lehet.


Ismerek sok embert, aki nem szereti, ha pl. a munkahelyén állandóan fingania kell.


#2!

:-)


Köszi!

Igen, azt én is ismerem, hogy a beáztatjuk, plusz az első főzővizet leöntjük és a szódabikarbónás "gyorsított" főzést is, de ebben a fent idézett formában még nem próbáltam! Szerintem mi is ki fogjuk próbálni, aztán majd meglátjuk! :-)

2017. ápr. 17. 09:45
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Igen, én is úgy tudom, hogy a káposztafélék, a hüvelyesek, a hagymafélék amiatt szelesek, mert olyan cukrokat tartalmaznak, amelyeknek érezzük ugyan az ízét, de megemészteni és hasznosítani a szervezetünk nem tudja. A bélbaktériumaink annál inkább! Ezek kezdenek el tobzódni rajta, és ennek az eredménye a bélgáz [fing].

A dologhoz csak annyit tennék hozzá, hogy ezek a baktériumok a bélflóra hasznos tagjai, és érdemes a szaporodásukat ezekkel a cukrokkal elősegíteni, felvállalva a szelességet.

Még durvábban megfogalmazva, ha a munkahelyi etikett miatt rendszeresen tartózkodunk a szeles ételek, hüvelyesek, hagymafélék, káposztafélék fogyasztásától akkor a nagyjából négy-öt-ezer különféle baktériumfajból álló bélflóránkból több százat vagy ezret kipusztítunk, mert nem adunk neki enni. Ez pedig az immunrendszerünk, az általános közérzetünk rovására megy. Legalább hét végén, vagy munkaszüneti napokon kényeztessük ezeket a hasznos baktériumokat!!!

2017. ápr. 20. 10:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:

:-)


Hát ez nagy tetszett!

2017. ápr. 20. 11:01
 6/6 A kérdező kommentje:
Nagyon.
2017. ápr. 20. 11:06

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!