Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Szabolcsi Töltött káposzta,...

Szabolcsi Töltött káposzta, de hogyan?

Figyelt kérdés
Értelmes válaszokat kérnék ,ha lehet olyanoktól akik Szabolcs megyében is laknak!Köszönöm!

2018. márc. 25. 13:08
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagyok szabolcsi, nem lakom Szabolcsban, de a férjem odavaló és az anyósom tanított rá.

Én azt a variációt ismerem (Szabolcsban is van többféle) hogy édes káposztából (lapos káposzta!) készül, paradicsomosan, sütőben sütve, a szokásos töltelékkel, kivéve, hogy mi füstölt szalonnát is darálunk bele.


Az elkészített töltelékeket tepsibe tesszük, aminek az alján húsos füstölt szalonna csíkok vannak és a lapos káposzta maradéka laskára vágva. Ezen sorban a töltelékek és leöntve kevés vízzel felhígított paradicsomlével.

Fóliával letakarni, majd az utolsó negyedórában fólia nélkül kicsit sütni, hogy ne legyen vizes leve.

Nem tudom erre gondoltál e, de ez is szabolcsi.

2018. márc. 25. 14:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Biztosan te is tudod, hogy ahany haz, annyi szokas, a szabolcsi toltottkaposztra pedig ez szinten igaz.


Mi is keszitjuk kb 4 fele keppen (siman edeskaposztaval, feiss daralt hussal, savanyu kaposztalevelve toltve, fustolt hussal, ami picire kockazva van, rizs helyett kukoricadaraval).!

A leggyakoribb nalunk az edeskaposzta levelbe toltve friss daralthussal.

Zsirosabb hust szoktam ledaralni hozza (tarja, lapocka), en szalonnat nem teszek hozza, mert nem szeretem az izet, de van, aki szokott. A hus sulyanak max a felet rakom bele a rizsbol, de inkabb kevesebbet, pl 50 dkg hushoz 20 dkg rizs. A rizst elotte at kell mosni alaposan es nem szoktam elofozni. Aprora vagott voroshagymat dinsztelek le fele zsiron, fele olajon, ha kesz, akkor lehuzom a langrol es pirospaprikat keverek bele.

Ez mehet a hushoz es a rizshez, plusz fuszerek (so, bors, en keves fokhagymat is szoktam, de tenyleg csak keveset).

Tojas nem kell bele, akkor kemeny lenne a toltelek.


A kaposztabol lapos feju, vekony levelu kaposztat keress. Ki kell vagni a torzsajat, forro vizbe rakod a kaposztat es ahogy puhul, ugy dobja le a leveleket. Ezeket kiszeded a vizbol, van, aki megfurdeti hideg vizben, en speciel nem szoktam.

Ezutan a leveleket szetszeded. Mi nagyon aprora toltjuk a kaposztat, a mi kornyekunkon mindenki igy csinalja. Gyakorlatilag egy nagyobb falat egy toltottkaposzta. Nyilvan a toltest gyakorolni kell, foleg ilyen kicsiben, de a toltesrol talalsz jo videokat neten.

Az edeny aljara a maradek kaposztabol apritok, erre megy tobb sorban a toltott kaposzta szorosan rakva, a tetejere ismet vagott kaposzta.

Felengedem vizzel, de nem kell, hogy eljepje. Ha felforrt, akkor rakom ra a paradicsomotpuret, jo suru fajtat preferalom.

Nem szabad nagy langon fozni. Nem kell mar sokaig fozni, 5-10 perc utan megkostolhatod.

En nem szoktam teljesen megfozni, lezarom, amikor meg pucit ropogos a rizs es becsomagolom pledbe, hogy a sajat melegeben puhuljon meg teljesen. Igy ugyan nem lehet egybol enni, de sokkal jobban osszeernek az izek.

2018. márc. 25. 15:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

1-es vagyok

Kedves Kérdező, találtam részletes receptet az általam írt paradicsomos, sütőben készített töltött káposztára.

A különbség annyi, hogy főzik, nem a sütőben sütik, de a recept szerinti hozzávalók és a menete szinte azonos azzal, ahogy mi csináljuk:

[link]

2018. márc. 25. 15:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Szabolcsi vagyok, Szabolcsban lakom. A lényeg, hogy az igazi szabolcsi töltött káposzta édes laposkáposztából, paradicsomosan, kevés aprókáposztával, cserépedényben, lehetőleg kemencében készül. Lehet másképp is, de ha tényleg az igazira vagy kíváncsi, akkor az ez.
2018. márc. 25. 15:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat :)
2018. márc. 26. 16:13

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!