Mit főztök/süttök karácsonykor?
Nálunk nagy családi összejövetel van 24-26 ig együtt vagyunk 15 felnőttek és gyerekek.
dec 24. Halászlé( bajai) rétesek.
dec.25 liba,kacsasült és malac kemencében sütve köretek párolt káposzta ,majonézes burgonya saláta, babsaláta, zöldséges rizs, dödölle. Sütik . karamellás krémes , mézeskalács , beigli, puszedli ,stangli ,diós krémes . Ezeket szoktuk minden évben közösen elkészíteni 26 pedig maradékokat esszük.
Halászlevet nagymamám csinál remélem, még jó sokáig. Nekem 2 éve van családom :)
És ez lesz az első, mikor a 18 hónaposom felfogja, hogy mi az a karácsony.
A puszedlin gondolkodtam, de végül elvetettem, mert nem hiszem, hogy fogyna..
A családi ebéd másnál van, itthon nem tudom, mi lesz. Bár szinte borítékolható, hogy zöldségleves és valamilyen tojásétel, nem szoktunk húst enni s a rokonságban úgyis az van.
Mézest feltétlenül sütök s keresek majd valami jó kis szénhidrátszegény diós sütit is :) Valószínűleg lesz házi szaloncukor, szokott, valamint csoki (mostanában puffasztott amaránttal dobom fel s mézet csorgatok bele, szuper).
A mézeseim mindig egész csinosak, de az írókám kicsit folyós a 12. verzióban is, idén megpróbálok megint tenni róla. A mézeseim alapszínét is változtatom, szokott lenni piros és barna is, ez utóbbi kakaóval, jól néznek ki.
Szoktam vinni a családi ebédre pogácsát is, hogy sós is legyen, a krumplisat szeretem. De lehet, hogy sajtos kréker lesz, nemrég sikerült egy igen kellemes receptre bukkannom.
A mézes igényli a legtöbb időt, főleg az íróka miatt, lassan már elkezdem készíteni, amúgyis bármikor szívesen megesszük. Tavaly karácsonyfákat építettem belőle ajándékba (zöld mázzal és írókával), most csak pár asztaldísz lesz, de jó lenne rendes írókával különösen dekoratívra alkotni őket. Ez azért is fontos, mert nem tudok ajándékozni és ételneműt szoktam.
Kacsasült káposztával és rántott husi vagy zöldséges fasirt lesz francia sali és rizs még, ha lesz erőm még vaddisznó pörkölt.
Süti az mindig a gyerekek kedvencei szoktak lenni, fanta szelet, mézes grízes zserbó és sajtos pogácsa. Lesz még kozák sapka is és rafaello golyó.
24-én ebédre mi hagyományosan mákos gubát szoktunk. A mákos tészta volt régen hagyomány, de nem annyira kedveljük. (A böjt miatt alakult ki gondolom.)
Szentestén nem tudom még mit, talán libaleves vagy vargánya krémleves. Valamilyen sült hús töltve, kompót és burgonya. Desszertnek Nigella karácsonyi tortáját készítem. Előtte való hetekben pedig a jól elálló aprósüteményeket készítek. Mi ezt szoktuk ajándékba vinni. Nem vagyunk nagyon ajándékozós család, csak együtt legyünk ez a fontos. A következő napokban vendégségbe megyünk, ahol mindig kapunk ételt, így vigyázni kell mennyit főzünk.
Mi mindig úgy kalkulálni kajával, hogy Karácsonyra és a két ünnep között legalább két napra elég legyen.
Rendszerint tyúkhúsleves, rántottak, sültek, rizibizi, krumplipüré, saláták (francia, krumpli), baconbe tekert krumpli, baconbe tekert máj, Lajcsi szelet, kókuszgolyó, kókuszrúd, mézeskrémes, torták a menü. 🙂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!