Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mitől málik szét a kenyerem?

Mitől málik szét a kenyerem?

Figyelt kérdés
Mostanában szoktam sütni kenyeret barnalisztből és pár nap után morzsálódik a közepe. Szerintetek mi lehet a gond? Ezeket használom: 1kg tk liszt, 2 tasak száraz élesztő (egy db 500grammhoz van) és árpa maláta szirupot meg mézet cukor helyett elkeverek 1 liter vizben. Ezen kívül még teszek bele 3 evőkanál őrölt lenmagot és napraforgó valamint tökmagot jócskán. Egy 25x25ös (vagy lehet h nagyobb) magas falú tepsibe teszem miután meggyúrtam és hagyom kelni, aztán ha jól feljött akkor elkezdem sütni. Frissen még nincs semmi baja, de másnap fokozatosan "romlik" az állaga és morzsálódik szana-szét. Szerintetek mit ronthatok el?

2021. jan. 19. 22:14
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Szerintem normális,mert "szárad". Esetleg a tároláson lehet változtatni.
2021. jan. 19. 22:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 A kérdező kommentje:
azt ugy csinálom, hogy a kész kenyér tetejét bevizezem majd bebugyolálom hogy ne keményedjen be. Utána zacskóban tartom és próbálom légmentesen. Én arra gyanakodtam, hogy túl nagy.
2021. jan. 19. 22:43
 3/15 anonim ***** válasza:
76%

A tk liszt tisztán sütve nehéz, haladóknak való alapanyag. Az 1 liter vizet beleteszed mind a lisztbe? Rengeteg.

A "hagyom kelni" mennyi idő milyen hőfokon?

2021. jan. 19. 23:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 anonim ***** válasza:
34%

Kimaradt: hány fokon, hány percig sütöd?

A kenyér tetejének vízzel kenésétől kirázott a hideg, ez szörnyű. :(

2021. jan. 19. 23:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 A kérdező kommentje:
Nem teszem bele az összeset, úgy 0,9 liter szokott kelleni kb. Dagasztom 10 percig egy lavorban majd pihenni hagyom 10-20 percig a kájhához közel letakarva. Ezután újból átdagasztom szintén 5-10 percig. Beleteszem az említett magasfalú tepsibe egy sütőpapírra és letakarom a kájhához közel és otthagyom még jó magasra feljön. Ezután előmelegített sütőben 225 fokon kezdtem el sütni és 5-10 perc után leveszem 200ra és még kb 50 percig sül. A vízzel lekenéssel mi a baj? Úgy hallottam szoktak ilyet csinálni, nem a magam fejétől teszem ezt.
2021. jan. 19. 23:55
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

Pont jól tudod, 9-10 dl liter víz kell az 1 kg teljeskiőrlésű lisztből készült kenyérbe. Vízzel lekenni a tetejét akkor szokták, amikor forrón kiveszik a sütőből.

Nekem a méz és a malátaszirup a gyanús, nem tudom mennyit teszel, de azt mondom, hogy próbáld jóval kevesebbel. Én még 2-3 evőkanál olajat is tennék bele a tésztába, úgy tapasztaltam, hogy az tud javítani a kenyér állagán.

2021. jan. 20. 03:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:
22%
#4, akkor te Limarát ne is kóstolj soha :)
2021. jan. 20. 06:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

Sütés közben teszel alá vizet? Én szoktam. Lehet a méz a gond, nem tudom.

A lekenéssel nincs gond.

2021. jan. 20. 07:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 anonim ***** válasza:
85%

Őszintén szólva a gyors kelesztésű (pár óra alatt kész) kenyerek mind szenvednek ebben a betegségben.

plusz a tk lisztnél kevesebb a glutén így nem fogja összefogni semmi a kenyered. A rostok, a magok pedig mind a morzsolódásnak kedveznek.

2021. jan. 20. 08:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim ***** válasza:
37%

4: NEM kenni kell, hanem spriccelni.


A pékségekben is pont így csinálják - szóval nem tudom, mit értetlenkedsz...

2021. jan. 20. 10:04
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!