Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Húslevesnél pirítani a húst?

Húslevesnél pirítani a húst?

Figyelt kérdés

Több olyan receptet is találtam, ahol a csirkehúslevesnél a csirkét (egész mell, szárny) lepirították, és ezután rakták fel főni. Ez miért van? Én úgy tudtam csak simán fel kell tenni vízzel a húst főni, aztán a zöldségeket stb.. Jobb/Rosszabb ha pirítva van előtte?

Köszi a választ! A legutóbbi húslevesem valamiért furára sikerült, így próbálom megtalálni h hogy lehetne jobb.



2023. jan. 18. 12:31
1 2 3 4 5
 21/41 A kérdező kommentje:
Na, végül szárnyból próbálom lepirítás nélkül ahogy írtátok. Viszont nem gáz, hogy csak ez az egy fajta hús lesz benne?Bocsánat, tudom h itt bénázok, 17 éves vagyok, másodjára csinálok húslevest, nincs ki elmondja, a receptek meg nem mindig annyira kielégítőek.
2023. jan. 18. 17:46
 22/41 anonim ***** válasza:
87%
Madarakhoz nem értek, de én húslevest többnyire marhahúsból készítek, vagy sertésből. Esetleg veszek mellé húsos csontot is. Nem kell többféléből készíteni.
2023. jan. 18. 17:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/41 anonim ***** válasza:
79%

Azért vannak ezek a receptek, mert 1 bolond 100-at csinál.


Természetesen véletlenül se kell lepirítani a húst, ezt semmi nem indokolja, pláne nem az, hogy gyorsabban kész lesz.

1 munkafázissal több munka, tehát nyilván, lassabban lesz kész.

(kivéve, ha csirkéből csinálod, de abból amúgy is max ragu levest lehet, a húsleves az tyúkból készül.)


Az eljárás lényege, hogy minél intenzívebb hőbehatást kap a hús felülete, annál hamarabb kicsapódnak a felületén a fehérjék. Így gyakorlatilag egy fehérje burok jön létre, ami meggátolja, hogy a húsnedvek, és így a hús íze, nagyobb mértékben távozzon a húsból.

Ez szokásos eljárás egy egészben sült húsnál, aminél ez egyértelmű cél.

Egy ragu levesnél, vagy akár egy gulyás jellegűnél is lehet ez a cél, hiszen senkinek jelent problémát, ha a levesben, minél ízletesebb hús van.


Egy húsleves viszont ennek a reciproka!

Nem az a lényeg, hogy a hús legyen minél ízletesebb, hanem hogy a hús minden "erejét" ízét, zamatát, kifőzzük a levesbe.

Ezért minden esetben hideg vízben KELL kezdeni a főzést.

Illetve a szokásos megjegyzések miatt, amit az összes létező étel kérdéshez oda szokás írni mostanában, hogy semmit nem KELL, azok kedvéért természetesen mindenki úgy főzi ahogy akarja, hidegvízben sem "kell" kezdeni a főzést, ezesetben viszont más nevet "kell" adni a levesnek, miután ez így egész egyszerűen nem húsleves.

2023. jan. 18. 17:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/41 anonim ***** válasza:
50%

Előző vagyok, ha az a szárny csirkeszárny, akkor teljesen mindegy.

Ha szárnyasból akarsz húslevest főzni, akkor minimum(!) 1 éves tyúkból, kakasból, vagy más házi szárnyasból, (egyes szerint minimum 3 éves) vagy fácánból lehet.

Ez, amit te készítettél, ez egy húsos leves. Gyakorlatilag mindegy hogy pirítod, forrázod, vagy mit csinálsz vele.

2023. jan. 18. 17:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/41 anonim ***** válasza:
72%

24# Persze majd most elszalad a kérdező fácánt venni.


Egyáltalán nem baj, hogy csak abból készíted. Finom lesz abból is. Kitapasztalod úgyis idővel, hogy miből tudsz jó húslevest készíteni.

2023. jan. 18. 18:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/41 anonim ***** válasza:
0%

25! Mit kell most ezért kötekedni?

Ki mondott olyat, hogy menjen el fácánt venni?

Nem bírod értelmezni azt, hogy HA szárnyasból akar húsleves főzni, ahhoz ezekből LEHET?!

Nem bírod befogni a pofád, minden szóba akadékoskodnod kell?

2023. jan. 18. 18:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/41 anonim ***** válasza:
23%

Milyen jó értelmi színvonal van már, hogy összevesznek az emberek, hogy a 3-mas, vagy az 5-ös mondja jól, közben meg a ugyanazt mondják mindketten!

A fövő víz is ugyanazt csinálja, mint pirítás.

Technológiailag ugyanazt a jelenséget lehet elérni, és a hideg vízben kezdéssel, ezt lehet elkerülni.


Ugyanazt leírtátok másképp, és megy rajta a vita :DD

Komolyan, csak kommenteket olvasni érdemes! XD

2023. jan. 18. 18:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/41 anonim ***** válasza:
84%
Raguleves esetében (pl. tárkonyos) szoktam átpirítani a húst. Hagyományos húsleveshez nem.
2023. jan. 18. 19:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/41 anonim ***** válasza:
39%
A hús pirítása teltebb, "koncentráltabb" ízt eredményez. Természetesen nem kell agyon sütni, bőven elegendő ha kap egy kis színt. Próbáld ki. Mindig így készítem és hibátlan.
2023. jan. 18. 21:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/41 anonim ***** válasza:
55%
Aki lepontozta a válaszom, gondolom próbálta már a hús lepirításával készíteni. Amennyiben nem, akkor miért gondolja úgy, hogy nem jó? A rengeteg (magyar és külföldi) elismert, neves szakács, aki így készíti, vajon nem tudnak főzni? Attól, hogy valami nem a megszokott, hagyományos módon készül, attól még lehet finom! Legyen szíves kipróbálni és utána véleményt alkotni!
2023. jan. 18. 23:02
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!