Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » S. O. S! Pörkölt készítése?

S. O. S! Pörkölt készítése?

Figyelt kérdés
mielőtt azt mondanátok TUDOK főzni, de jönnek a rokonok és pörköltet gondoltam nokedlivel. és a kérdésem az lenne hogy ti hogyan készítitek a pörkölt húst? nekem nem szokott olyan sűrű szaftja lenni hanem olyan tulajdonképpen víz , tehát nagyon nincs szaftja és olyat szeretnék csinálni hogy jó sűrű szaftja legyen. hogy azt hogyan lehet? köszönöm
2012. febr. 25. 16:06
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:
utolsó válaszoló: és csak utána teszem bele a húst és akkor sűrű lesz de utána még kell rá víz hogy ne égjen le nem?
2012. febr. 25. 16:32
 12/26 anonim ***** válasza:
100%

Ha túl sok hagymát teszel a pörkölt alá, akkor az szerintem kiérződik belőle. A hagymát igyekezz minél apróbbra vágni, amikor már aranyszínű, egy korty vizet önts rá és rögtön borítsd be. Akkor a gőzben már eleve ettől egy kicsit sűrűbb massza lesz. Én a hagymával együtt mindig megdinsztelem a karikára szelt zöldpaprikát is, sokkal könnyebben szétfő, és valóban, az is sűrűsít.


A husit miután rátetted a hagymára, pirítsd teljesen fehérre, szinte állandó keverés mellett várd meg, míg elkezdi kiadni a saját levét. Ugyanis minden hús ad ki levet, amíg ezt nem látod, hogy mennyi, és úgy engeded fel, persze, hogy híg lesz! Egyébként valóban nem kell rá annyi vizet önteni, hogy a husit teljesen ellepje, kb. 1,5 - 2,0 cm-rel legyen kevesebb a víz, a husit tudod fakanállal forgatni, meg fog főni minden szem benne!


Magyar konyhánál természetes, hogy a pörkölt előtt husileves, de jó lehet egy adag borsóleves csipetkével, vagy éppen valami könnyű gyümölcsleves is. Attól függ, hogy a rokonok milyen beállítottságúak és hagyományos konyhát vezetnek-e otthon, vagy vevők egy kis újdonságra.

2012. febr. 25. 16:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/26 anonim ***** válasza:

Tárkonyos csirke ragú leves .

A csirke aprólékokat, nyak , láb,far hát, szárny , és fel karikázott zöldségeket sárgarépát,fokhagyma -csak 3-4 gezezd , fehérrépát felteszed főzni minha hús levest főznél.

Amikor félig megfőtt a zöldség és a hús akkor zöld borsót és fel szeletelt gombát teszel bele. Amikor minden megfőtt akkor száritott 1 evő kanál tárkonyt 2dl tejfölt 1nagy citrom levét és 1 kanál lisztet simára keversz és ezt a leveshez adod.amikor a kész leveshez adod a tárkonyos tejfölt a leves ne legyen a tüzön. Ha bele tetted és elkeverted akkor 2-3 percre tedd vissza a tűzre . Kostold meg ha nem elég savanyú akkor még tehetsz bele citrom levet . Tálalásnál az asztalra is tegyél citromot, hogy ha valaki savanyúbban szereti tehessen bele magának..

2012. febr. 25. 16:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/26 anonim ***** válasza:

16,35 vagyok.

Azt elfelejtettem írni, hogy paradicsomot sohasem teszek a pörköltbe, max. a bográcsos marhapörköltbe, de akkor is csak 1-2 kisebb szemet.

2012. febr. 25. 16:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/26 anonim ***** válasza:

írj, egy privit, írd meg benne milyen húsod van, aprólékosan leírom szívesen a szerintem jó pörkölt elkészítését.

üdv.

2012. febr. 25. 16:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/26 anonim ***** válasza:

Miért kell priviben? Titok?

Miért nem lehet úgy, hogy esetleg mások is tanulhatnának belőle?

2012. febr. 25. 17:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/26 anonim ***** válasza:

Mert már annyiszor leírtam, arra gondoltam a régi olvasók unják már...:)

de szívesen kiteszem ide is sokadszorra...:)

na akkor vágjunk bele. én jómagam sokféle pörköltet készítek, mert pörköltfan a család. az egyszerűség kedvéért maradjunk a disznólapockánál.

a zsíros részeket eltávolítom, és kockára vágom a húst.legyen mondjuk most 1,2 kiló.

a zsíros darabokat egy kis zsíron kisütöm, így szinte saját zsírja lesz a pörköltünknek.

2 közepes hagymát (kisebb alma nagyságú) finomra vágok, és a zsíron elkezdem dinsztelni. pici só rá, és egy pici víz. fedő alatt szinte péppé párolom. erre jön rá a felkockázott hús, még egy csipet sóval, amit a hagymával jól átkeverek. fehéredésig kell forgatni, majd fedő alatt hagyni, míg kiadja saját levét.

saját levében hagyom párolódni, majd , ha visszasült saját zsírjára megszórom finom , minőségi pirospaprikával, és felöntöm egy kevés hús,-vagy csontlével. ekkor fűszerezem, én borssal, kis őrölt köménnyel, ha van egy-két kanál lecsóval.

mindig csak annyi húslével pótolom a levet, hogy éppencsak ellepje, abban a hagymás paprikás sűrű szaftban kell teljesen megpuhulnia. ehhez a mennyiséghez teszek két mokkacukrot, amitől nagyon finom harmonikus ízt kap a pörköltünk.

nem lehet otthagyni, mindig ügyelni kell rá, hogy pótoljuk a folyadékot.

ha puha a hús egy finom mártásszerű dús szaftnak kell lennie, ami majd elég lesz a finom nokedli, vagy tarhonya , krumpli mellé.

ez egy alap, de pl csirkehúsból, még óvatosabban kell, ne másszon le a hús a csontról.

a fűszerezés eltérhet konyhánként, nálunk a magyaros a nyerő. a csirkepörkölthöz teszek egy kis préselt fokhagymát is, hadd legyen intenzívebb íze.

Én így csinálom ezer éve, a családom és a barátaink nagyon szeretik:)

üdv mindenkinek!

2012. febr. 25. 18:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/26 anonim ***** válasza:

16,35 vagyok!

Szinte egyformán csináljuk, de: egy újszülöttnek minden vicc új (mivel még sohasem hallotta). Én is leírtam már 1000x, de szívesen leírom akinek kell.

2012. febr. 25. 18:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/26 anonim ***** válasza:

jaaa... régi viccek nincsenek, csak öreg emberek....(ez a mondás eleje, a régi Lúdas Matyi mottója volt)

én sajnos bár az utóbbiak közé tartozom, de ifjúkori lelkesedéssel:)))

2012. febr. 25. 19:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/26 anonim ***** válasza:

a kérdezőnek, a hús és csontlé persze nem minden háztartásban terem, nyugodtan lehet apránként vizet is használni.

de visszatérve a csontlére, éppen kicsontoztam másfél kiló csirkecombot,annak a csontját főzöm így tehát megint lesz pörköltalapom.

ha ilyesmi van, mindig megfőzöm, és lehűtve fél literes műa. palackokban lefagyasztom.

csak előveszem, ha pörköltet főzök.

2012. febr. 25. 19:21
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!