Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi a különbség a rántotta és...

Mi a különbség a rántotta és az omlett között?

Figyelt kérdés

2012. dec. 17. 16:45
 1/6 anonim ***** válasza:
43%
Régebben rántotta volt a neve, de aztán omlett. :-)
2012. dec. 17. 16:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
ténleg uuu köszi :))
2012. dec. 17. 17:06
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Tojás szinte mindig van otthon, egészséges és kiadós is. Nagy előnye, hogy millióképpen lehet variálni. Rántottát mindenki tud készíteni, a franciás omlett egy következő lépcső, hiszen itt nem elég őrülten kavargatni, kicsit többet adunk az esztétikumra.


Rántotta


A lecsóhoz és a rakott krumplihoz hasonlóan változatos a rántotta készítési módja. A rántottához a sütés előtt a tojást összekeverjük, alacsony lángon melegítjük, és folyamatosan keverjük. A tökéletes rántotta hívei a rántottát egyenesen vízgőz fölött keverik, de hasonló hatást érünk el akkor is, ha a tojásokat csak néhány mozdulattal keverjük el előre, vagy csak a serpenyőben dolgozzuk össze, ahogy Gordon Ramsay csinálja.


Tegyünk alá jó minőségű vajat, adjunk hozzá tojásonként egy-egy evőkanál tejszínt, sózzuk, borsozzuk. Lehet hagymás, paprikás, paradicsomos, kerülhet bele bacon, kolbász, debreceni, virsli, sonka. Sülhet zsíron is. Vannak, akik halat adnak hozzá. Gombával, póréhagymával is finom. Készíthetjük különféle sajtokkal, parmezánnal, camembert-rel is.

Különleges rántottákat készíthetünk zöldfűszerekkel, tavasszal medvehagymával, bármikor petrezselyemmel.

A kész rántottát tehetjük szendvicsbe is, finom zöldségekkel.


Omlett


Az omlett – ahogy sok helyen írják omlette – a rántottától leginkább abban különbözik, hogy kevés liszt is van benne, illetve a felvert tojásfehérjétől sokkal könnyebb. Viszonylag hirtelen sül, és a hozzáadott finomságokat az utolsó pillanatban tesszük bele. Tálalás előtt a serpenyőben megfordítjuk, félbehajtjuk.


Az omlettben a liszt mennyisége kevés, 6 tojáshoz maximum 1-2 evőkanál kell csupán. Salátával könnyű ebédként is megállja helyét.


A sóson kívül édes omletteket is készíthetünk, ha liszttel készítjük, használjunk réteslisztet.


Az omlett az egyik legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető étel, amely ráadásul kimondottan egészséges is. Minden nemzetnek van egy tipikus omlettje – a spanyoloktól a japánokig, az olaszoktól az oroszokig – az alap recept ugyanaz. Az omlett alapanyaga természetesen a tojás, amely magas B vitamin, fehérje, folik-sav tartalma miatt az egyik legfontosabb alap- táplálékunk..

Az omlett a tuti receptek közé tartozik, mert elkészítése gyors és egyszerű – elrontani nehezen lehet. Abban különbözik a rántottától, hogy serpenyőben lepényszerűen sütjük, és nem keverjük sütés közben, mint a rántottát.

2012. dec. 17. 17:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Halgass a szakszerű előző, minden igényt kielégítő leírásra.
2012. dec. 17. 18:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
ma 17:12-es: látom profi vagy a témában, köszi az alapos és igényes felvilágositást.
2012. dec. 17. 19:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
értem köszi a bö választ:)
2012. dec. 26. 17:00

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!