Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Másnak is nehéz kitalálni mit...

Másnak is nehéz kitalálni mit főzzön?

Figyelt kérdés
Gondolom nem vagyok egyedül, ha kijelentem sokszor bizony nehéz kitalálni mit főzzek a kedves kis családomnak :) Főleg mostanság, amikor a 22 hónapos kisfiam hol ezt hol azt nem akarja megenni :( Ha más is van ilyen helyzetben, talán itt segíthetnénk egymásnak heti menüt összeállítani, receptötleteket adni. A tapasztalt háziasszonyoktól pláne jól jönne a segítség :)

2016. máj. 5. 17:21
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Nyugi, nálunk is ugyanez a helyzet. Annyival megspékelve, hogy ha megkérdezem, mit főzzek, akkor mindenkinek mindegy, mikor elkészül, meg az az első: "Most miért ezt főzted?" :D
2016. máj. 5. 17:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Írtam egy programot, ami az általunk korábban kiválasztott és mindkettőnk által kedvelt 100 étel közül véletlenszerűen kiválaszt egyet, így sosincs ezzel gond, ráadásul korlátlanul bővíthető receptekkel, és még kategóriát is lehet választani, valamint egy étel újra nem kerülhet sorra 5 napig.

Ezt papírból is meg lehet csinálni, akár "ételkerék" formában is. Ha csak olyan kerül rá amit mindenki szeret, nem lesz zúgolódás sem.

2016. máj. 5. 17:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Imádok főzni, előre 2-3 hétre megvan, hogy mit is szeretnék. Illetve nyitok új dolgokra, sokszor próbálok ki új recepteket.
2016. máj. 5. 17:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Én minden nap felírom évek óta, hogy mit fözök - és ha aktuálisan nem jut esezmbe valami, akkor ezek közt nézelödök.


Illetve a neten is lehet ötleteket keresni, a különféle ételfutárok menüjében is sok jó ötlet van.


A különféle fözös oldalakon is lehet találni valamit, de ott általában az a gond, hogy rengeteg a recept, sokszor ugyanaz az étel van sokféleképpen leírva, és mire találnék valami érdekeset, addigra elment az idö.

2016. máj. 5. 17:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
35%

Nem, inkább fordítva, túl sok ötletem van, pedig igazából szinte mindig csak tojást ennék, egyszerűen :D A szálkásításomnak is az lenne a legjobb.

Úgyhogy végülis igen, mert kiválasztani a sok ötletből egyet...


De támadt egy jó egyszerűsítő ötletem, azóta (hacsak nincs rá valami komoly ellenérv) minden héten megfőzök fél kiló sárgaborsót, amit a párom 3 napig ehet. Hiába szeretek főzni, az életmódváltásaim és itthonlétem együttes hatására túlzásba vittem s szeretem egyszerűen elintézni, s már említettem a szálkásításomat.

Úgyhogy 3 nap valamelyest ki van pipálva, hétfőn van maradék... Ez csinosnak látszik, de akkor jönnek a sütiötleteim és minden egyéb...

A sárgaborsófőzelék másnap egyébként fasírttá szokott alakulni, ami érdekesebb, tartalmasabb s akkor is jó, ha valaki, aki szereti, de nem bírja nagyobb mennyiségben a sárgaborsót, már az előző étkezésre is azt ette.


Szívesen segítenék, de elég speckó étrendünk van s bár szeretek főzni, fontos az egyszerűség is. Én nem csinálok flancos dolgokat, azok sem ízlenek szikrát sem jobban, mint az egyszerűek.


Holnap nem lesz gond, maradt még sárgaborsó s a párom hazahozott egy nyulat, amit pörköltnek főz meg bográcsban.

De ha elég üres a hűtő, az is sokat segít, leszűkíti a lehetőségeket. Most 2 cukkini van benne, 20-30 deka káposzta, valamint egy kis totu. Ez túl sok, ebből egy hétre tudnék főzni, 1-2 dolgot hozzárakva :( A totuval nincs nagy tapasztalatom, de palacsintába jó s a totugombóc is izgalmasan hangzik, rá öntetnek tojássárgájás kókuszkrém (el kell használni a szerencsétlent s nem tudom szeretni, hiába a legfelkapottabb márka)... A káposzta megsütve eleve remek, de palacsintába az is jó. Úgyhogy a nyúl után palacsinta lesz, főleg nekem, mert a párom 3 napig eszik egyetlen kis nyulat... Nekem egy étkezés lenne, na ezért nem eszem húst, tönkreteszi a fehérjebevitelemet.


Könnyű kis leveseket érdemes lehet készíteni, én szeretem s utána elég egy kis gyors piskóta (nekünk ma ez volt, nekem mindössze 800 kcal-t adott ez, a párom még emellé megevett egy csomó sárgaborsót, egy halom rizst s egypár tojást. sose fog visszamenni az ideális 63 kilójára, ha ezt csinálja, de az ő vonalaira már nem vigyázhatok).


Ezzel csak érzékeltetni akartam, hogy bizony ez soktényezős dolog. Amikor több (nálunk csak 2, nem válogatós, de azért sok ételcsoportot kizáró, eltérő, de sok közös pontot tartalmazó étrendű) embernek kell megfelelni, az azért nem mindig egyszerű. Nálunk a pénz is kevés, de ez nem okoz gondot, rengeteg olcsó, jó, finom étel van s ami nagyon kell, arra azért telik.

2016. máj. 5. 18:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
80%

2-3 hétre előre? Hűha. Egyesek igen fegyelmezettek... Én ma már heti tervet készítek, ami úgy 6-szor is képes változni. Évtizedek óta az van, hogy a főzés elejéig nem szoktam tudni, mi lesz az ebéd, de igen sokszor csak a főzés közepén dől el... A palacsintáknál pedig az tányérra kerülésig nem világos, hogy egyáltalán édesek vagy sósak lesznek, bár ez lehet, hogy természetes.

Azért hasznos lehet a tervezés. Csak nem tudom betartani, szeretem azt enni, amihez épp kedvem van, illetve ha pont meglátom a már-már romlásnak indult padlizsánt, akkor nyilván azt veszem előre... S néha az is előfordul, hogy valaki bejelenti, hogy ő most mákosat akar enni... Nálunk sok éve ez volt az első, általában nekem kell dönteni, a páromnak teljességgel mindegy, akár ne is főzzek. Nyilván főzök, ő nem bírna mindennap sima tojást ebédelni, padlizsánkrém pedig csak 3 üveggel van.

2016. máj. 5. 18:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Nem probléma, én és a férjem is szeretünk főzni. Ha nem jut eszünkbe semmi, a pinterest akkor is 10 perc alatt meghozza az ihletet :D
2016. máj. 5. 19:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hozzászólásotokat! Hát úgy látom zömében mindenki ügyesen oldja meg, és csak nekem okoz problémát, emiatt kicsit szégyellem magam :( Azért nálunk is van mindig főtt étel, a kisfiam miatt ez elengedhetetlen. Nekem az is nehéz hogy összeszervezzem a dolgaimat. Általában csak magamra nincs időm, kicsit szét is vagyok esve... Biztos jó lenne, ha legalább a főzés terén előre megtervezném a heti menüt, előre bevásárolnék hozzá. Régen még a kisfiam megszületése elött sokszor csináltam ezt, és most visszagondolva sokkal egyszerűbb volt így főzni :) Lehet visszaállok erre :) Gondoltam, hogy csinálhatnék egyszerre nagyobb mennyiséget, és lefagyasztani egy-egy adagot. Csak sajnos ezzel mindig gondba vagyok, mármint hogy mit lehet fagyasztani, ami felengedés után is ehető... Fasírtot szoktam így csinálni, de még mást nem...
2016. máj. 5. 22:02
 9/12 anonim ***** válasza:

"Hát úgy látom zömében mindenki ügyesen oldja meg, és csak nekem okoz problémát, emiatt kicsit szégyellem magam :( "


Nem kell magad szégyellni, márcsak azért sem, mert akik éppen úgy nem tudnak midnig valamit kitalálni, azok nem írnak errea kérdésre, hanem csak azok, akiknek van valami módszere - azaz nem MINDENKI oldja meg jobban, mint te, csak akinek gondja van, az nem írja le.


A nagyobb adagokat fözés meg kimondottan jó ötlet, egy munkával és közel azonos energiafelhasználással el tudsz készíteni dupla-háromszoros adagokat.

Madjnem minden ételt lehet fagyasztani, a trükk a kiolvasztásban van. (Gondolj bele, mi mindent lehet fagyasztottan venni - az sem másmilyen, mint ha te föznéd, csak olcsóbb meg ízre jobb)


Nekem nagyon bevált ez a módszer, csak arra jó odafigyelni, hogy akkora adagokban fagyaszd le, ami egyszerre elfogy. Azaz inkább egyszemélyes csomagokat készíts, mert többet ki lehet olvasztani, mint nagy-családi adagot, ahol a fele megmarad, ha kevesebben esztek aznap.

Emellett hónap végén, amikor kevesebb a pénz, jól jön, ha a kajára nem kell költeni annyit. Gyerekeknek meg kimondottan érdekes, ha egy-egy alkalommal "válogathatnak" és azt kérnek a fagyasztóból, amire éppen akkor kedvük van.

2016. máj. 6. 07:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:

Általában csüt-péntek eldöntöm, hogy vasárnap mi lesz az ebéd, és akkor már ahhoz vásárolok. Ha vásárlás közben találok valami akciósat, amit nem lehet kihagyni... abból szinte rögtön eszembe jut, hogy abból mit is lehetne sütni, főzni... akkor már kész az ötlet egy következő menühöz.

Hétfőn-kedden kitalálom, hogy esetleg a vasárnapi maradékból mit lehetne valami mást kihozni, hogy ne legyen annyira egyhangú: pl. pörkölt maradékból húsos tarhonyát, vagy esetleg rizses-húst készíteni belőle, vagy összefőzni hordós apró káposztával = húsos káposzta. A sültből lehet összedarabolva brassóit, vagy apró kockára vágva pizza-feltétbe, esetleg főtt tészta tetejére "mintha" sonkás-tészta lenne...


És persze sokszor van az, hogy azt főzök, amire ráéheztem, vagy valahol láttam/olvastam, és megkívántam...

2016. máj. 6. 10:25
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!