Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi igaz abból, hogy a ponty,...

Mi igaz abból, hogy a ponty, keszeg, kárász süllő ikrája nem fogyasztható a szeptembertől áprilisig terjedő időszakban?

Figyelt kérdés
Van nálam most jó pár szép kárász ikrája, rákerestem receptekre, és a kérdésben szereplő figyelmeztetést olvastam 1-2 helyen. Eddig nem tudtam róla, és soha nem figyeltem, hogy milyen hónapot írunk, amikor pontyot, vagy kárászt főztem. Ezután figyeljek rá, vagy ez egy eltúlzott óvatoskodás? :)

2017. ápr. 3. 09:18
 1/7 anonim ***** válasza:

Most kérdeztem rá a horgász férjemre, jót nevetett, hogy ez egy marhaság.

A halak a téli időszakban "hordják ki" magukban az ikrákat, és nem sokára jön az ívás ideje.

Egyszóval, ha ikrás halhoz jutottál, nyugodtan fogyaszd el, bármelyik fajta is az.

2017. ápr. 3. 09:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ! Itt az egyik írás, ahol ezt olvastam :


[link]


Nem írja, mi ennek az oka, de én eddig soha, senkitől nem hallottam ezt, azért is lepődtem meg. :)

2017. ápr. 3. 10:17
 3/7 anonim ***** válasza:

Úgy tudom, egyedül a Márna ikrája lehet veszélyes.

[link]

2017. ápr. 3. 10:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

[link]


Itt is ezt írják, de simán lehet, hogy az elsőnek linkelt 2007-es írás alapján tette be a cikkébe. :))) Természetesen ezek nem szakértői cikkek.


Igen, a márna-ikráról tudom, hogy mérgező, az több hiteles forrásban is szerepel, tehát biztosnak látszik. De ez a "ponty-kárász-keszeg-süllő szeptembertől áprilisig ne fogyasszuk" nagyon valószínűtlenül hangzik. Nem vagyok már fiatal, és vendéglátó suliba is jártam, ahol halak elkészítését is tanultuk, ennek ellenére eddig soha, senkitől nem hallottam ezt.


Azt hiszem, megeszem azt a szép kárász ikrát. :)))

2017. ápr. 3. 10:31
 5/7 anonim ***** válasza:

A márna egy kivételes dolog, ez az utóbbi link is azt írja, hogy szeptembertől áprilisig FOGYASZTHATÓ a kifogott fehérhúsú halak ikrája, akár békés természetű, akár ragadozóé.Ha leívnak, utána a nyáron hiába is keresnénk ikrát a halakban.

Szóval mindenképpen elfogyaszthatod, semmiféle mérgezésről nem tudnak a pecások.

Elég sok kifogott halat főzök/sütök, soha nem volt még problémánk.

2017. ápr. 3. 11:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Hát ez engem is meglepett.


Ezt a sort nem is értem.


"Ezeknek az ikrája az év R betűs hónapjaiban,(tehát szeptembertől áprilisig) amikor hideg van, nem használható, mert enyhe ételmérgezéses tüneteket okozhatnak."


Talán rosszul fogalmaznak?


Mert ha ott az ikra lesózva a hűtőmben, mondjuk szeptembertől (eláll az egy évig is), akkor szilveszterkor ne készítsem el? de májusban már igen?



Pontyikrát meg egész évben lehet vásárolni mifelénk. Nem írja rajta, hogy csak nyáron ehető.

2017. ápr. 3. 12:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:

"az utóbbi link is azt írja, hogy szeptembertől áprilisig FOGYASZTHATÓ a kifogott fehérhúsú halak ikrája"


Nem, azt írja, hogy áprilistól szeptemberig fogyasztható. :) Most, áprilisban még szerinte is fogyasztható, úgyhogy nincs min agyalnom jelenleg, de a kíváncsiság hajtott. :)

Köszönöm a válaszokat!

2017. ápr. 3. 12:16

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!