Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ti hogy szeretitek elkészíteni...

Ti hogy szeretitek elkészíteni a fehérbab levest?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Én nagyon szeretem a bablevest, és kíváncsi lennék, hogy ti, hogyan készítitek el. Írhattok recepteket, vagy csak egy-két praktikát, ízesítési ötletet.🤗

2018. okt. 11. 14:49
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
10-es, nagyon szépen köszönöm a választ.
2018. okt. 11. 16:05
 12/17 anonim ***** válasza:
90%

A fejtettbablevest szeretem belőle, tavasszal, ez egy könnyű, zsenge gyökérzödségekkel, kevés paprikával és paradicsommal frissített, kaporecetes leves.


A klasszikus jókai bableves sem rossz, azzal a különbséggel, hogy rántást én semmibe nem teszek, az csak fölösleges, egyenízűvé teszi és ételt, és hát olajos zsír.


Összességében a könnyed, enyhén savanykás, ecetes ízűeket szeretem.

2018. okt. 11. 16:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/17 A kérdező kommentje:
12-es, köszi a választ.
2018. okt. 11. 16:30
 14/17 anonim ***** válasza:
58%

Pistou leves receptje


Ezt a finom provence-i levest mindenkinek ki kellene próbálni.

Mindenféle idényzöldségből készíthető, de a legfontosabb összetevője a fehér gyöngybab.



Hozzávalók a leveshez: 6-8 adag



5 zsenge kis cukkini


5 sárgarépa


5 fehérrépa


2 közepes póréhagyma


2 nagy hagyma


2 nagyobb paradicsom


200 g zöldbab


200 g beáztatott fehér gyöngybab


kakukkfű, babérlevél, petrezselyem


só és bors



Hozzávalók a pistou-hoz:



3 gerezd fokhagyma


6 evőkanál olívaolaj


Nagyon sok friss bazsalikom



Elkészítés:


Mossuk meg, hámozzuk meg és vágjuk apróra a zöldségeket. Az összes hozzávalót a paradicsomot kivéve tegyük bele egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, majd forraljuk fel.



Ha felfort vegyük kisebb fokozatra, és főzzük kb.2 órát. Az apróra vágott paradicsomot csak az utolsó 10 percre dobjuk a levesbe. Tálalás előtt hintsük meg frissen vágott petrezselyemmel.



Amíg fő a leves, készítsük el a pistou-t: törjük össze a fokhagyát, adjunk hozzá a bazsalikomot, és az olívaolajat. Régebben mozsárban törtem össze, mostanában botmixerrel. 😄



A pistout ne főzzük, csak közvetlen tálalás előtt keverjük hozzá a leveshez. Mi a tányérra teszünk ízlés szerint, és rámerjük a forró levest.



Még finomabb, ha előző nap egy füstölt csülköt megfőzünk, ennek a főzőlevével öntjük fel a zöldségeket, és amikor megfőttek, az apróra vágott húst is belekeverjük és eggyet forralunk rajta.

2018. okt. 11. 16:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/17 A kérdező kommentje:
Köszi a választ!
2018. okt. 11. 17:07
 16/17 anonim ***** válasza:
82%

Én valami füstöltet (mindig éppen pénztárcafüggő) babérlevéllel, vöröshagymával, fokhagymával, szemes borssal megfőzök, majd ha kész, leszűröm a levét.

Ha nagyon sós, akkor hígítom, ha nem sós, akkor úgy ahogy van felteszem a babbal, egy fej nagyon apróra vágott vöröshagymával, hasábra vágott sárga és fehérrépával, pár gerezd zúzott fokhagymával, 2-3 ág, apróra vágott zellerzölddel főni.

Én nem szoktam a babot beáztatni, mindig idei babom van, hamar megfő. Közben elkészítem a csipetkét, amit sós vízben kifőzök. A csipetkét nem a levesben főzöm ki, mert nem szeretjük később ázottan. Evéskor mindenki tesz a tányérjába amennyit akar.

Amikor a leves már 90 %-ig kész, nyomok bele még fokhagymát, teszek bele pirospaprikát és beledarabolom a füstölt húst.

Én semmi levest nem rántok, (a főzelékeket is inkább habarom) így az nálam elmarad, mégis halálra dicsérik mindig, még idegenek is, nem csak az elfogult család.:)

2018. okt. 11. 17:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/17 anonim ***** válasza:
90%

1000 éve nem főztem bablevest, de a napokban belefutottam egy receptbe, és elkészítettem.

Az arányok miatt írok mennyiséget, amúgy nem tenném:

4 sárgarépa

4 zellerszár

6 gerezd fokhagyma

2 nagyobb vöröshagyma

20 dkg füstölt hús/'szalonna/'csülök


Ezeket felkockázom, zsíron lepirítom, teszek hozzá


Pirosparikát

Egész köményt

Tárkonyt

Egész borsot

Sót/ ételízesítőt


Rázuttyantom a babot (esetemben 3 konzerveset),átkeverem,.gyorsan felöntöm vízzel.

Annyival,hogy krémleves állaga legyen,.ugyanis utána turmixolás vár rá.

De nem teljesen pépesre turmixoltam, hanem maradtak benne kisebb darabkák.

A végén tettem hozzá egy kevés fehérborecetet, és a tálalásl aki akart, tett bele tejfölt.


+ pirítottam hozzá füstölt husit virslivel, az volt a feltét.

Nem maradt belőle másnapra...

2018. okt. 11. 23:32
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!