Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ki mit tart változatos,...

Ki mit tart változatos, egészséges és jó minőségű étkezésnek, és mennyiból oldja ezt meg havi szinten?

Figyelt kérdés

Egy itteni kérdés inspirált, amely arra iránnyult, hogy havi 40 000 forint elég-e erre. Az egyik hozzászóló egyenesen 60-80 000 forintből fedezi 4 felnőtt havi táplálkozását, egy másik szerint elég az üsszeg arra, hogy elég flancosan étkezzen, de sajnos egyikőjük sem bocsátkozik részletekbe. Engem pont ez érdekelne.


Tehát kinek mit jelent a változatos, egészséges és jó minőségű egyszerre teljesülése, és ez milyen költségekkel jár?


2020. aug. 24. 11:57
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
90%

1-es, 6-os, 7-es vagyok és ahogy ígértem:


Hát akkor fogjunk bele!


Előrebocsátom, hogy négyünk esetében akkor áll meg a havi 80ezer, ha egy bevezetett háztartásban gondolkodunk, ahol az alap dolgok megvannak (fűszerek, krumpli, hagyma, zsiradék, rizs, stb.)

Tehát az összeset ami kell egy ételhez nem kell minden egyes alkalommal megvenni, csak amikor valami kifogy, azt az egyfélét pótolni.

Ilyenkor nem terheli a büdzsét csak egy 200 Ft-os zacskó fűszer, vagy egy kiló rizs.

Mi mindenféle reform zsiradék és olaj után visszatértünk a zsírra, amit táblás szalonna formájában veszünk, kisütünk, így van zsírunk és töpörtyűnk, ami nagyon hasznos pogácsába, vagy töpörtyűkrémnek elkészítve, reggelihez, vacsorához.

Olajat csak fánkhoz, halhoz és lángoshoz használunk.

Próbáltam visszaemlékezni az elmúlt időszak menüjére, lehet, hogy kihagytam valamit, de a lényeg így is átjön.

Ez a rendszer erre az időszakra vonatkozik, amikor az egész család itthon van, mert szünidő van, (bár ez március óta már így van), mi meg itthonról dolgozunk. Amikor "rendes üzem" van és szétszéled a család, akkor csak reggeli-vacsora amit itthon eszünk és a hétvége, az ebédjét mindenki házon kívül intézi, tízóraira vagy uzsonnára viszünk itthonról szendvicset, gyümölcsöt, de a keret adott.

És akkor amiket főztünk az elmúlt hónapban:

Vegyes zöldségleves, benne húsos karajcsonttal, szilvásgombóc

Savanyú tojásleves, töltött karalábé

Pizza (egy tepsi pizza, általam készítve, 40 dkg lisztből és rátéve kolbász, szalámi, ez-az, ami a hűtőben fellelhető maradék volt)

Kelkáposzta főzelék, sült oldalas

Stefánia vagdalt (egyben sült fasírt) krumplipüré, hagymás- petrezselymes paradicsomsaláta

Csilisbab

Paradicsomleves, tojásos nokedli, fejes saláta

Székelykáposzta

Marhahúsleves, fűszeres sült krumplival a főtt hús és meggymártással

Gombapörkölt galuskával,

Rántott csirkemáj rizibizivel, házi friss vegyes savanyúsággal (paprika, uborka, hagyma, káposzta)

Rakott krumpli

Gulyásleves, palacsinta

Sóskafőzelék, sertéspörkölt

Zöldborsóleves csirkeaprólékkal, túrós csusza

Töltött dagadó párolt zöldséggel, utóbbin joghurtos-fokhagymás öntet, rizs

Babgulyás, császármorzsa házi baracklekvárral

Töltött tök, sült, túrós-vaníliás töltött zsemlével

Paprikás csirke nokedlivel, uborkasalátával

Tárkonyos raguleves, rizskoch

Rizseshús, kovászos uborkával

Töltöttpaprika

Zöldbab főzelék, fasírt, kevert barackos süti

Közben valamikor volt lecsó tarhonyával, aki úgy akarta annak tojással, egyszer lapcsánka is.

Volt tepsiben sült "mindenféle" (krumpli, hagyma, zöldség, bacon, kolbász, tojás)

Ahogy írtam, időnként van halétel, ha jó idő van grillezünk is.

A vadat nem szeretnénk megenni, így azokat kihagyjuk.

Idénygyümölcs mindig van itthon, ahogy szezonjában a dinnye is és csemege kukoricát is főzünk.

Viszont nem iszunk cukros italokat, limonádé vagy citromos tea/gyümölcstea több liter van lefőzve és lehűtve a hűtőben, de ezek eritrittel vannak édesítve.

Télen a teánkat citrommal, reszelt gyömbérrel és mézzel ízesítjük.

Majonézes kajákat ritkán eszünk, de néha eszünk, ehhez a majonézt én készítem el 4 tojásból 5 perc alatt és nem a drága boltit veszem, ami mártásban másnapra felhígul és tele van tartósítószerrel.

Hozzáteszem, hogy mi simán megesszük a sült oldalas jó fokhagymás-borsos zsírját kenyéren, paprikával, paradicsommal, biztos nem egészségtelenebb, mint egy mekis kaja és nekünk jobban ízlik.

És ismétlem, senki nincs elhízva, mindenki egészséges, mert nem zabálunk, hanem étkezünk.

2020. aug. 25. 09:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/25 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a részletes válaszodat. Úgy tűnik nekem, hogy a legnagyobb különbség a változatossággal kapcsolatos elvárásom. A Te ételeid valóban sokkal inkább követik a hagyományos vonalat, én az általad felsoroltak nagy részét egyáltalán nem főzöm és fogyasztom. Én is igyekeztem listázni legalább a múlt heti ételeket, hogy a lényeg azért látszódjon.


Sajnos kevés időm van főzni, általában heti 3-4 alkalommal csak, a többi napokon grillezett húst és/vagy sajtot készitek grillezett vagy párolt zöldségekkel és/vagy zöldsalátával.A múlt héten a következőket készítettem:

Póréhagyma leves sajtgaluskával

Karamellás körteleves

Tikka Massala csirkemellből basmati rizzsel és naan kenyérrel

Narancsos kacsamell burgonyakrokettel és gránátalmás salátával

Thai zöld curry királyrákkal jázminrizzselJajangmyeon

Kapros krémsajtos lazac wrap

Pavlova

Pina Colada muffin


Zsírt, tepertőt egyáltalán nem használok, olajból oliva-, mogyoró- és tökmagolajat. Majonézt, ketchupot egyáltalán nem, és hozzáadott cukrot sem, csak mesterséges édesítőszert. Üdítőket szinte soha nem fogyasztok, én is a limonádékra, gyümölcsteákra esküszöm.Én télen is igyekszem friss zöldségeket és gyümölcsöket beszerezni, nem lehetetlen finomabbakat is, csak sajnos nem költséghatékony. Nyáron sem csak idénygyümölcsöt veszek, és mindig aránylag sokat és többfélét. Ez lehet a kiadásaink különbségének egy másik fontos pontja, én erre egyértelműen sokat költök.


Esetleg még a szendvics fogalmával zakhatlak? Látatlanban úgy gondolom, hogy az is olyan, ahol hatalmas eltérések lehetnek mind az összetételében, mind az árában. A pékáru tekintetében miket használtok?


Még egyszer nagyon szépen köszönöm, hogy vetted az időt és fáradságot, hogy megoszd velem az étkezési szokásaidat. Gyanítottam, hogy könnyen lehet, hogy a mienk van elrugaszkodva a magyar valóságtól, és idegenektől sokszor könnyebb egyértelmű visszajelzést kapni, mint saját ismerőseimtől.

2020. aug. 25. 16:30
 13/25 anonim ***** válasza:
100%

#12

Szia!

Igazán nem volt fáradság, szívesen tettem!:)


Pékáru:

A Félegyházi pékség termékeit kedveljük, szerencsére ez közel is van hozzánk.

Én teljes kiőrlésű tönkölykenyeret szeretem és azt eszem, (szerintem ez a legfinomabb pirítva és én mindig úgy eszem) a férjem és a gyerekek a kunsági betyárkenyeret favorizálják. A választásunkban elsősorban az ízélmény vezérelt, nem törekedtünk okvetlenül a legegészségesebb kenyér kiválasztására, de úgy tűnik, mégis nagyjából így sikerült.

Nem eszünk sok kenyeret, részemről egy fél kiló 10 napig is elég, a többieknek is elég egy hétre 1-1 félkilós. Ha csomagolunk és viszünk, akkor az korpás zsemle - könnyebben kezelhető, mint a kenyér - szintén ebből a pékségből.


Sokféle szendvicskrémet készítünk itthon:

- Körözött,

- májkrém,

- húskrém,

- tojáskrém,

- szardíniakrém

- zöldfűszeres vaj

- és amit még elfelejtettem most.

Amire igényes vagyok és ezáltal a családom is, azok a sajtok.

Abból a favoritok a holland és alpesi sajtok, tésztáinkra eredeti olasz parmezánt hozunk, vagy küldenek nekünk, ebben nem ismerünk tréfát:)...inkább kevesebb legyen, de finom!

Felvágottak, húsfélék:

Téliszalámi, bajor sonka, füstölt-főtt fehérpecsenye, prágai sonka,

a Kőrösök vidékéről egy bácsitól a világ legfinomabb házikolbásza, füstölt csemege szalonnája.

...mindez a teljesség igénye nélkül.


De simán viszünk sült paprikát tojással, vagy rántottát kolbásszal, esetleg rántotta sült szalonnamorzsákkal, sült húst, rántott húst zsemlében és a már emlegetett oldalas sült zsírból két szelet kenyeret összeborítva.

Szendvicsekhez paprika, vagy uborka, paradicsom nem, mert csöpög.


De viszünk házi sütit (ha nem krémes), pogácsát, pizzát, gyümölcsöt, volt egyszer, hogy még mákos gubát is.:)

Hirtelen ezek jutottak eszembe.

2020. aug. 25. 19:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/25 anonim ***** válasza:
100%

...és még mindig 13-as vagyok.

Közben eszembe jutott, hogy egy percig ne hidd, hogy én terrorizálom a család étkezését, vagy ízlését!

Próbálkoztam én müzlivel, zabkásával, bulgurral, kuszkusszal, magvakkal, salátákkal, csirkemellel ...és kitört a forradalom.

Nálunk az működik, amiket leírtam.

Sok időt töltünk Olaszországban (minden évben hónapokat) és ott is "magyarul" kell főzni. Mondjuk nekem ez nem esik nehezemre, mert én is ezt szeretem.

2020. aug. 25. 20:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/25 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a 13/14 válaszoló és a családja kifejezetten változatosan étkezik. Ha a zsiradék amit használ nem a fő meghatározó eleme az ételeinek, hanem csak egy anyag, ami a készítéshez kell, akkor még egészségesnek is mondom. Minden van benne, de semmi nincs túlzásban: zöldség, gyümölcs, hús, tejtermék, tésztaféle. Ami köztetek a különbség Kérdező, hogy neked a kulináris élmény más ételekben mutatkozik meg, mert más az ízlésetek, de ezzel nincs semmi baj. Ő etet 4 embert 80-ból, te nem tudom mennyit, de biztos, hogy nálad egy főre többe kerül. A kérdésedre viszont láthatóan nagyon precíz választ kaptál.
2020. aug. 26. 19:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/25 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem rengetegen ki tudják (vagy kénytelenek) kihozni az étkezésüket napi kevesebb mint 1000ft/fő összegből, találékonyak, spórolósak, okosan vásárolnak , figyelik az akciókat, főznek (!!!)..stb. Ez miért annyira furcsa ? Én ezen lepődtem meg. Nagymamám fillérekből nevelt fel két gyereket egyedül a hatvanas években, soha nem éheztek, megoldotta. Találékony volt.
2020. aug. 29. 09:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/25 anonim ***** válasza:
100%
Én meg végtelenül hálás vagyok annak a válaszolónak, aki a havi étrendjét leírta, mert rengeteg ötletet adott a nyűglődés ellen, hogy mi legyen a kaja. Mi is rendszeres háztartást vezetünk, négyen vagyunk, két felnőtt, két gyerek és eléggé érzékenyen érint minket, ha átlépjük a havi 80-100000-et, pedig nem eszünk moslékokat és nem minimálbéren vagyunk. Olyan ételeket mint a kérdező, az egy sajtleves kivételével nem eszünk, mert nem az az ízlésünk. Nálunk is mindenki egészséges.
2020. aug. 29. 09:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/25 A kérdező kommentje:

16-os, Te valamit nagyon félreértettél. A kérdésem lényege az volt, hogy MÁSOK mit tartanak egészséges, jó minőségű és változatos étkezésnek, mert az, amit én annak tartok (a magam számára), nem oldható meg ebből az összegből. Én is okosan vásárolok, figyelem az akciókat, rengeteg hozzávalót inkább külföldön veszek meg, ahol olcsóbb, és én is főzök. (A három felkiáltójel funkcióját nem egészen értem, hiszen jeleztem, hogy alapvetően én is magam főzök, illetve ha arra nem jut időm, grillezek, párolok, illetve salátát készitek.)

Nem kételkedem benne, hogy rengetegen ki tudják (vagy kénytelenek) hozni a napi étkezésüket napi 1000 forintból, én is ki tudnám különösebb nehézség nélkül, de az nem lenne (számomra) egészséges, jó minőségű és változatos. Éppen ezért nem az érdekelt, hogy a túléléshez mit esznek mások, hanem hogy azok, akik úgy érzik, hogy az étkezésük (számukra) egészséges, jó minőségű és változatos, mit fogyasztanak.

A nem éhezés és két gyerek fillérekből felnevelése nyilván csak perspektivában értelmezhető, hiszen a mennyiségi éhezés mellett minőségi is létezik, és a különböző esetleges hiánybetegségek egészségügyi hatása nem ismert. De ahogy jeleztem, a kérdésem nem erre vonatkozott.

2020. aug. 29. 11:19
 19/25 A kérdező kommentje:
Az 1,6, 11, 13, 14 és még talán más számok alatt is nagyon hasznos, részletes válaszokat adó válaszolónak nagyon hálás vagyok, hogy betekintést engedett az étrendjébe, hiszen pontosan ez volt az, ami érdekelt. Nem sima számokkal és fogalmakkal dobálózás, hanem a főzési szokásainak, preferenciáinak felsorolásával alátámasztva azt, hogy az ő izlésének megfelelően egy valóban jó minőségű, egészséges táplálkozást folytat. Én az ő étrendjét nem találnám elég változatosnak, de mivel ő és családja a hagyományos konyha hive, számukra ezt a kritériumot is teljesiti. Nagyon hálás vagyok érte, és még egyszer nagyon szépen köszönöm.
2020. aug. 29. 11:27
 20/25 anonim ***** válasza:
79%
16 vagyok. Semmit nme értettem, félre, tudok még azért én is olvasni, a kérdést is értettem. Ugyanakkor többször utaltál rá, mintha az olcsóság, az élelmiszerre kidobott költségek megfogása egyenlő lenne az egészségtelen étkezéssel, legutóbbi kommentedben pedig már hiánybetegséget és minőségi éhezést is emlitesz. Nekem ez mondjuk nem tetszett. Én egyébként egy szóval nem irtam, hogy akiket példaként felhoztam, minősági éhezésben vagy hiánybetegségben szenvedtek volna. Ha játszi könnyedséggel ki tudod hozni a magyaros konyha egészséges változatát egy főre vetitve 1000 ft/fő/nap alatt, akkor összességében nem sokkal nagyobb az összeg a magyar konyhától idegen élelmiszerekkel sem, pláne , ha nem itthon vásárolod. Akkor most mi a kérdés ?
2020. aug. 29. 11:58
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!