Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Teljeskiőrlésű liszt. Mi értelme?

Teljeskiőrlésű liszt. Mi értelme?

Figyelt kérdés

Fogyókúrába kezdtem kb egy hete. Jól is megy, de gondoltam, hogy sütök valami alacsony kalóriás kekszet, ha nagyon rámtör a nassolhatnék, legyen mihez nyúlni.

A neten láttam receptekben, hogy teljeskiőrlésű liszttel érdemes csinálni, mert a fehérliszt a poklok pokla. Hozattam is a férjemmel és azt használtam fehérliszt helyett. Az íze mint a préselt karton, a beletett ízesítők (vanília, citrom) nem is érződnek, elnyom mindent ez a liszt. De édesnek édes, meg spóroltam a kalóriákkal, gondoltam. Meg is néztem mennyit. 100 grammonként 2 kalóriát. Most én vettem rossz fajtát, vagy tényleg ennyi a különbség? Mert ez nem tűnik olyan soknak, hogy ezért érdemes elrontani a sütit.


2020. szept. 16. 15:21
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem a kalória miatt érdemes teljes kiörlésű gabonatermékeket fogyasztani, mert abban lényegi eltérés nincs.
2020. szept. 16. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Akkor kezdd el előről megnézni, hogy mit hogyan és miért.
2020. szept. 16. 15:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

A TK liszt nem a kalória miatt ajánlottabb, hanem mert hosszabb ideig laktat, több benne a rostanyag, kevésbé emeli meg az inzulinszintet, emiatt jobban beilleszthetö afogyókúrába.

AZ íze meg megszokás kérdése, szerintem eleve jobb kenyérfélékhez használni, nem süteményekbe!

2020. szept. 16. 15:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
Még csak azt sem mondanám hogy hosszabb ideig laktak. Egy szelet tk toast kenyértől ugyanúgy éhenhalok mint a fehértől.
2020. szept. 16. 16:14
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Az előre elkészített toast kenyerek nagyobb %-ban tartalmaznak fehér lisztet.
2020. szept. 16. 16:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

Bocs, hogy ezt mondom, ma kötekedő hangulatom van, de az ember a fogyókúrát? információszerzéssel kezdi. Nem veszünk meg mindent, amire valakik azt mondják, hogy az jó.

De hogy a kérdésre is válaszoljak. Rostok. Olvass utána, miért jó.

2020. szept. 16. 16:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
Finom liszt feher cukor steril anyag ,2.vil.háb. idejen keletkezett mert mire elvitték a lisztet cukrot a frontra berohadt . Emiatt kiszitálták fehérre . Ez azt eredményezte nincs bennük a lebonto enzim mert azt kiszedi az ipar . Nem emeszhetők teljesen és minden hasznos rost vitamin nyomelem hiányzik belőlük .Csak full kaloria mindkettő ....
2020. szept. 16. 17:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

Az üzletekben kapható "teljes kiörlésü" dolgok csak "nyomokban" tartalmaznak TK lisztet, cserébe melasszal vagy karamellel szinezik, hogy "szép" barnák legyenek, mert a legtöbben azt hiszik, ilyen a TK áru.

A TK lisztböl készült termékek szine eleve nem barna, hanem szürkés, másrészt sokkal sürübb állagúak, mint a finomított lisztböl készültek, viszont cserébe ezek tényleg hosszabb ideig laktatnak.

VIszont ha valóban ilyet akarnál fogyasztani, akkor vagy keresel olyan pékséget, ahol nem csak egy keveset kevernek a finomlisztbe a TK-ból, hanem nagyrészt abból készítik a termékeiket, vagy te amgad sütöd otthon.

2020. szept. 16. 17:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 Laylah ***** válasza:
49%

A teljes kiőrlésű termékek nem lesznek olyanok, mint a fehér lisztből készültek, tömörebbek sokkal. A látvány lehet becsapós, egy egész, nagy szeletnyi fehér kenyér felér egy kis szeletnyi TK-val. Édes tésztákhoz én nem tenném, pont a sűrűsége miatt, esetleg kekszekhez. A nagy előnye a rosttartalma, ami jót tesz az emésztésnek, a bélrendszernek.

Otthon is tudsz TK kenyeret sütni, adok egy egyszerű receptet:

-450g TK liszt

-35g útifű maghéj (opcionális, lazít kicsit a tömörségen és plusz rostot ad, de nem kötelező, ez saját találmány)

-400g író

-5g só

-4g szódabikarbóna

Összegyúrod, amíg homogén tésztát nem kapsz (nem kell és nem is szabad sokáig dolgozni), 5 perc max. Enyhén megszórsz liszttel egy darab sütőpapírt, kedvedre formázod a tésztát, ráteszed a papírra, tetejét bevagdosod, előmelegítve, légkeverésesen 180°C, 30 perc alatt készen van. Kihűlés után érdemes szeletelni. Nagyjából 7-800g kenyér lesz belőle, 35-40 grammos szeletekre érdemes vágni.

2020. okt. 8. 20:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!