Teljeskiőrlésű liszt. Mi értelme?
Fogyókúrába kezdtem kb egy hete. Jól is megy, de gondoltam, hogy sütök valami alacsony kalóriás kekszet, ha nagyon rámtör a nassolhatnék, legyen mihez nyúlni.
A neten láttam receptekben, hogy teljeskiőrlésű liszttel érdemes csinálni, mert a fehérliszt a poklok pokla. Hozattam is a férjemmel és azt használtam fehérliszt helyett. Az íze mint a préselt karton, a beletett ízesítők (vanília, citrom) nem is érződnek, elnyom mindent ez a liszt. De édesnek édes, meg spóroltam a kalóriákkal, gondoltam. Meg is néztem mennyit. 100 grammonként 2 kalóriát. Most én vettem rossz fajtát, vagy tényleg ennyi a különbség? Mert ez nem tűnik olyan soknak, hogy ezért érdemes elrontani a sütit.
A TK liszt nem a kalória miatt ajánlottabb, hanem mert hosszabb ideig laktat, több benne a rostanyag, kevésbé emeli meg az inzulinszintet, emiatt jobban beilleszthetö afogyókúrába.
AZ íze meg megszokás kérdése, szerintem eleve jobb kenyérfélékhez használni, nem süteményekbe!
Bocs, hogy ezt mondom, ma kötekedő hangulatom van, de az ember a fogyókúrát? információszerzéssel kezdi. Nem veszünk meg mindent, amire valakik azt mondják, hogy az jó.
De hogy a kérdésre is válaszoljak. Rostok. Olvass utána, miért jó.
Az üzletekben kapható "teljes kiörlésü" dolgok csak "nyomokban" tartalmaznak TK lisztet, cserébe melasszal vagy karamellel szinezik, hogy "szép" barnák legyenek, mert a legtöbben azt hiszik, ilyen a TK áru.
A TK lisztböl készült termékek szine eleve nem barna, hanem szürkés, másrészt sokkal sürübb állagúak, mint a finomított lisztböl készültek, viszont cserébe ezek tényleg hosszabb ideig laktatnak.
VIszont ha valóban ilyet akarnál fogyasztani, akkor vagy keresel olyan pékséget, ahol nem csak egy keveset kevernek a finomlisztbe a TK-ból, hanem nagyrészt abból készítik a termékeiket, vagy te amgad sütöd otthon.
A teljes kiőrlésű termékek nem lesznek olyanok, mint a fehér lisztből készültek, tömörebbek sokkal. A látvány lehet becsapós, egy egész, nagy szeletnyi fehér kenyér felér egy kis szeletnyi TK-val. Édes tésztákhoz én nem tenném, pont a sűrűsége miatt, esetleg kekszekhez. A nagy előnye a rosttartalma, ami jót tesz az emésztésnek, a bélrendszernek.
Otthon is tudsz TK kenyeret sütni, adok egy egyszerű receptet:
-450g TK liszt
-35g útifű maghéj (opcionális, lazít kicsit a tömörségen és plusz rostot ad, de nem kötelező, ez saját találmány)
-400g író
-5g só
-4g szódabikarbóna
Összegyúrod, amíg homogén tésztát nem kapsz (nem kell és nem is szabad sokáig dolgozni), 5 perc max. Enyhén megszórsz liszttel egy darab sütőpapírt, kedvedre formázod a tésztát, ráteszed a papírra, tetejét bevagdosod, előmelegítve, légkeverésesen 180°C, 30 perc alatt készen van. Kihűlés után érdemes szeletelni. Nagyjából 7-800g kenyér lesz belőle, 35-40 grammos szeletekre érdemes vágni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!