Most akkor mennyi kalóriával számoljak?
Üdv. :D
Életmódváltást végzek, kalóriát számolok.
1 valami nem tiszta.
A nyers csirkemell 100g az sütve nem 100g, hanem kb 30-40g, nem?
Mivel a nyers csirkemell 100 grammjában van tegyük fel ~110 kalória, akkor a kalóriabázisban (de bármely más ilyen programban) miért ~130-140 kalória például 100 gramm natúr csirkemell SÜTVE? Annak nem a háromszorosa kellene hogy legyen?
Mivel a nyers 100grammból lesz 30 gramm sült, így a kalóriát is megkellene háromszorozni a sültnél, nem? Tehát 100g sült csirkemell az gyakorlatilag ~300 kalória logikusan? Akkor az ilyen programok miért mérik ugyan annyi kalóriában szinte a nyerset és a sültet?
Bocsi, ha teljesen hülyeséget kérdeztem, de ez érdekel.
A kalória értékeket szinte mindig a nyers, tisztított élelmiszerekre kell számolni.
Ha megeszel 100 gramm csirkemellet, akkor a nyers kalória értékét számold. Nem változik a sütés hatására a kalória tartalma. A súlya igen, de sütés után már nem mérjük le. Kimegy belőle némi víz.
Természetesen ha olajban vagy bármilyen egyéb zsiradékban sütöd, azt is hozzá kell számolni. Általában 5-10 gramm olajat 100 gramm csirkemellenként. De ha biztosra akarsz menni, mérd le az olajat, amin sütöd! Ha több olajon sütöd, nem veszi fel mindet, akkor sütés után is le kéne mérned elvileg a megmaradt olajat. De kb. 5 grammal számolva nem nagyon lőhetsz mellé.
Vannak akik lisztbe forgatják sütés előtt a csirkemellet. Ezt szintén lemérheted, hogy mennyit vesz fel. De számolhatsz arra is 5-10 gramm lisztet.
Én ezt értem. Írtad is, hogy "Ha megeszel 100 gramm csirkemellet, akkor a nyers kalória értékét számold. Nem változik a sütés hatására a kalória tartalma. A súlya igen"
100 gramm nyers csirkemell az 30g sütve. De ha én pl 100gramm sütőben SÜLT csirkemellet eszek, akkor az a 3.33 szorosa a nyers gramm kalóriájának, nem?
Én azt nem értem ilyen esetben, hogy a kalóriaszámolós oldalak, meg bárki, miért 130 kalória körül számolnak 100gramm sült csirkemellel? Annak nem a háromszorosának kellene lennie?
Ennyire túlbonyolítani..
Mindent nyersen mérünk. Attól mert az étel állaga/súlya megváltozik, az energiatartalma nem. Nyersen leméred és azzal az értékkel számolsz.
A 30-40 gramm nettó tényleg túlzásnak tűnik, inkább 70-80 gramm marad sütés főzés után, úgy gondolom. A sült csirkemell, mint “készétel” azért bír magasabb kalória tartalommal, mert az kb. 140-150 gramm nyers húsból készül, csak mivel már a sült 100 grammjában nincs benne a víz, ezért “kondenzált” állapotban “tartalmazza” a húst. Nyilván ha magadnak készíted nyers húsból, akkor mérd le nyersen, ha sütve veszed, akkor a sült értékkel számolj, a terméken is az fog szerepelni, már ha feltüntetik, hiszen egy sült csirkénél nem nagyon kell feltüntetniük az értékeket.
Mint ahogy egy aszalvány is magasabb kalóriatartalmú, mint a nyers gyümölcs, de miután kivonják belőle a vizet aszalással, a ténylegesen kalóriát adó részekből több jut 100 grammra.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!