Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit kell csinálnom a csirkemel...

Mit kell csinálnom a csirkemellel? (BÖVEBBEN LENT)

Figyelt kérdés
Kezdő vagyok, először fogok csirkemellet csinálni. Addig oké, hogy elmegyek a boltba és veszek egy tálca csirkemellet, hazaviszem... na de utána?? Mit kell vele csinálnom? Megmosni? Miket kell leszednem róla? Kérlek segítsetek!
2011. okt. 12. 10:33
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Ha olcsót szeretnél enni, más húsokkal próbálkozz, a csirkemell nem tartozik a legolcsóbbak közé. Kétfős háztartást vezetek albérletben, suli mellett dolgozunk párommal mindketten, szóval nekünk is számít az ár.

Más kérdés, ha csak ezt szereted, ebben az esetben javaslom a piacokat, ott szebb és finomabb húst kapsz, kedvezőbb áron.

Ha nem szereted a hártyát, inakat, ilyeneket, akkor ezt kell levágni róla, ennyi. Ezen felül elég, ha megmosod.

Hosszútávon olcsóbb, ha veszel egy kiló lisztet, zsemlemorzsát (ezt akár otthonról is kérhetsz, ha otthon készítenek ilyet), tojást, étkezésekre lebontva jobban kijössz, mintha mindig kész, zacskós cuccokat vásárolnál.

Ha szükséged van rá, egyszerű recepteket is tudok írni, csak szólj. :)

2011. okt. 12. 13:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/15 A kérdező kommentje:
Az egyszerű recepteknek örülnék. Akár privátban is leírhatod őket.
2011. okt. 12. 15:39
 13/15 anonim ***** válasza:

13.48-as vagyok.

Nem tudok Neked privát üzenetet küldeni. :)


Nem tudom, hogy csak csirkemelles receptek érdekelnek-e, úgyhogy most csak azt írok.


Variációk pirított csirkemellre:

- natúr joghurtba összepréselt fokhagymát teszel, ebbe fekteted a sós-borsos (esetleg egyéb fűszeres) csirkemellszeleteket/darabokat úgy, hogy mindenhol beborítsa a joghurt, 1-2 órát állni hagyod, aztán forró, olajos serpenyőbe borítod, és addig sütöd, amíg kicsit megpirul.

- a csirkemellet sóval-borssal-kakukkfűvel-bazsalikommal bedörzsölöd, kevés forró olajon kisütöd.

- veszel gyros fűszert (egy csomag ilyen fűszer viszonylag nagy mennyiségű húsra elég), a csirkecsíkokra öntesz olajat és fűszert, hűtőben állni hagyod, aztán szintén pici olajon kisütöd.

- elkezded panírozni a csirkét, liszt, tojás, de zsemlemorzsa már nem kell, és ugyanúgy kisütöd olajban, mint a rántott húst. (ez a párizsi szelet)

- ketchupot, mézet, sót, borsot (esetleg egyéb fűszereket, kakukkfüvet, bazsalikomot, oreganot...) és egy kis olajat összekeversz, ebben pácolod a csirkét, aztán szintén olajon megsütöd (a méz el is hagyható, ha egyébként nem szereted, ezért nem érdemes venni egy egész üveggel)


Sajtos-tejfölös csirke:

a csirkemellszeleteket sózod, borsozod (vagy tehetsz rá ételízesítőt, esetleg sült csirke fűszerkeveréket), kiolajozott tepsibe teszed, öntesz alá pici vizet, alufóliával letakarod, és sütőben addig párolod, amíg megpuhul (a szeletek vastagságától függően 25-40 perc). A tejfölt elvered ugyanolyan fűszerekkel, amivel a húst bedörzsölted, ráöntöd a már puha húsra, reszelsz rá sajtot, és fólia nélkül addig sütöd, amíg a sajt megpirul. Ha kicsit több pénzt szánsz rá, bacon szeletekbe is beletekerheted húst.


Tejszínes (gombás) csirke:

egy serpenyőben apróra vágott hagymát és fokhagymát pirítasz, (ha épp több pénzed van, felszeletelt gombát teszel rá, megvárod, míg levet ereszt, aztán óvatosan kevergetve elfőzöd a gomba levét, megpirítod), a hagymára (és gombára) ráöntöd a felkockázott húst, sózod, borsozod, és fehéredésig pirítod. Végül ráöntesz egy dobozos (2 decis) tejszínt, és felforralod.



Ötletek:

én múltkor McDonald's-ban vettem egy 2decis forró teát (200Ft), ehhez ingyen lehet kérni egy darab zacskós mézet, amit viszont zsebre tettem, és elfelejtettem belerakni a teába. Hazaérve vettem észre, akkor azt tettem a ketchuphoz, így lett mézes-ketchupos csirke az ebéd. :D 200Ft-ért ittam teát, és még - az egyébként elég drága - méz is meglett az ebédhez.

Ha veszel ételízesítőt (delikát vagy vegeta), azzal több ételt is fűszerezhetsz, akár a csirkét is. Ugyanez a helyzet a sült csirke fűszerkeverékkel.



Ha itt megírod, milyen húsokat eszel még meg, tudok még segíteni. :)

2011. okt. 12. 16:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/15 A kérdező kommentje:

A csirke... azt eszem meg..:D Semmi mást nem szeretnék enni, ha húsról van szó.. Esetleg pulykát, de mást nem igazán. :)

Köszönöm a recepteket. És hús nélküli dolgok is érdekelnének... Ha van kedved esetleg.. :)

2011. okt. 12. 16:29
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

13.48-as és 16.12-es vagyok még mindig. :D


A rántott hús után megmaradt lisztből, tojásból és zsemlemorzsából szoktam "hamis rántott húst" csinálni. Összekevered őket, tehetsz hozzá apróra vágott hagymát, fokhagymát is, de azt nem muszáj, ételízesítőt, aztán annyi zsemlemorzsát teszel hozzá pluszban, hogy ragacsos de formázható legyen, és lapított pogácsaként a rántott hús olajában kisütöd. Meglepően finom, és nagyon olcsó. Ráadásul, ha csak egy kevés húsod van, ezzel pótolhatod, hogy kiadósabb legyen az ebéd. Mi annyira rákaptunk (néha sajtot is teszek bele), hogy néha direkt ezt csinálok, rántott hús nélkül. :)


Ami még olcsó, és hús nélküli, az a tócsni. Reszelt krumplit, lisztet, tojást, sót, borsot összekeversz (kb. fél kiló krumplihoz kell egy tojás és 2 nagy evőkanál liszt), lapos pogácsákat formázol belőle, és olajban kisütöd.


Nagyon egyszerű a tepsis krumpli: krumplit meghámozol, felszeletelsz, kiolajozott tepsibe teszed, megszórod valamilyen fűszerrel (lehet simán só-bors, vagy ételízesítő, sült krumpli fűszerkeverék, vagy akár a csirkés fűszer is), locsolsz a tetejére is egy kis olajat, meg egy pici vizet, aztán alufóliával letakarva sütőbe teszed. Ha megpuhult, leöntöd ízesített tejföllel, és megszórod reszelt sajttal. Fólia nélkül megpirítod. Ízlés - és anyagi állapot - szerint tehetsz rá karikára vágott hagymát, fokhagymát, szalonnát vagy bacont.


Krumplis tészta olcsón: hagymát, fokhagymát pirítasz, teszel rá sót, borsot, pirospaprikát, kockára vágott krumplit, vizet (nem kell teljesen ellepnie a krumplit), és megfőzöd. Amíg megpuhul, főzöl ki tésztát (mi nagykockával szoktuk, de bármi jó hozzá) sós- olajos vízben. Ha megfőtt a krumpli, összepasszírozod, és beleforgatod a kifőtt, leszűrt tésztát.


A tésztára egyébként bármit tehetsz, az egyik csoporttársam, mikor hó végén megszorul, kakaóporos-cukros tésztát szokott enni, vagy hamis bolognait: ketchupos tészta sajttal, jobb napokon virslikarikákkal is. :D


A csirkecomb olcsóbb, mint a mell, megmosod, a csont mellett bevagdosod, fűszerezed (bárhogy ízesítheted, a csirkemellnél adtam pár ötletet, azok combra is jók), egy tepsibe kis olajat öntesz, ráteszed a combokat, féldeci vizet öntesz alá, alufóliával letakarod, és megpárolod. Ha megpuhult (kb. 40 perc 200 fokon, de sütőtől függ), leveszed a fóliát, és megpirítod.


A paprikás krumpli ugyanúgy készül, mint a krumplis tésztához a krumpli, de tehetsz bele virsli- vagy kolbászdarabokat.


A főtt tésztát összekeverheted fűszeres tejföllel (elkeverhetsz benne egy tojást is), megszórod sajttal, és sütőben megsütöd. Ha simán csak tejfölt meg reszelt sajtot teszel rá, nem sütöd meg, úgy is finom.



Összességében, ha olcsón akarsz kijönni, a krumpli lesz az egyik legjobb barátod. :) Csirkéből mindenképp a combot ajánlom, vagy ami még olcsóbb, a szárnyat (a ketchupos-mézes variációban a szárny utolérhetetlen :D), a pulyka meg sajnos magasabb árkategória, azt legfeljebb akciós időszakban. A tésztát is sokféleképpen el lehet készíteni, és nem olyan drága. A főzelékeket nem tudom, szereted-e, azok is kímélik a pénztárcádat.


Egyelőre ennyi, lassan megvan kétheti menüd. :) Remélem, tényleg tudod majd használni az ötleteket, ha eszembe jut még valami, megírom.

2011. okt. 12. 19:53
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!