Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Van még értelme befőzni?...

Van még értelme befőzni? Többe kerül a dolog, mintha megvenném a kész befőttet, ti hogy látjátok?

Figyelt kérdés

400 Ft a meggy a piacon, a befőtt meg 380.

Jó, tudom, hogy egy üvegbe nem fér bele egy kiló, de vegyük még hozzá a cukrot, ami nem olcsó, a fűszereket, az áramot/gázt. És persze azt a sok időt, amit rászánunk, de ezt én nem is mérem pénzben, mert egyébként szívesen csinálom.


De elgondolkoztam, hogy megéri ez még?

Annak biztosan, akinek saját gyümölcse van, de nekem sajnos nincs.

Csak kíváncsi vagyok a véleményetekre.



2019. jún. 24. 16:53
1 2
 11/13 anonim válasza:
Mi amíg kertes házban laktunk minden évben csináltunk befőttet+lekvárt. Volt meggy, cseresznye, roskadoztak az ágak, annyi gyümölcs volt rajtuk. Így abszolút megérte
2019. jún. 25. 12:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/13 anonim ***** válasza:
100%

Én nem főzök be, nem tart még ott a háztartásom, de édesanyám minden évben többféléből is, lekvár, befőtt, szörp, ami csak kell. Részben saját, de idén most vett több láda málnát mert nem termett.

Az ő indoka az, hogy finomabb mint a bolti. Igaza van, szerintem is finomabb. Ha szerinted is, akkor megéri.

2019. jún. 28. 17:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk ez amolyan "családi hagyomány". A nagymamám is minden nyáron főzött be mindent, amit csak lehetett, anyukám is. Ebbe nőttem bele. Én csak 1-2 éve kezdtem és nem sok mindent, mert mindketten aktívak még és gyakorlatilag nekünk csinálják. Ha mi is neki állnánk befőzni, minden ránk romlana.

Attól függ, hogy mit tesznek el, hogy egyrészt mi van a kertbe, másrészt meg mi az, amiből szeretjük a boltit és mi az, amiből nem. A cseresznyét, meggyet szeretjük. A barackot nem. Körtét nem is tudom, hogy kapni-e, pedig a kedvenc befőttünk. A bolti lekvárok szerintem tragikusak, max csúfolni lehet őket lekvárnak, a kistermelőik meg nagyon drágák. Így pár idény gyümölcsből néhány liter lekvárunk pl. mindig van. A titka az, hogy nem akkor kell megvenni a gyümölcsöt, amikor érni kezd, hanem amikor már leérőben van és jönnek a nagy "kiárusítások". Pl. nekem fura volt, hogy a szomszédunk elkezdte befőzni a lecsót nyár elején, mert van 600-ért paradicsom, meg paprika. Oké ember, de ilyenkor a piacon 200-250-ért dobják utánam, nyilván ilyenkor érdemes elkezdeni befőzni. Vagy káposztát savanyít 1000 ft/kg áron, amikor ősszel már itt-ott ennek a harmadáért is kapni úgy, hogy a szemed előtt gyalulják le frissen. Ha valaki ismer jó lelőhelyeket, akkor szerintem még mindig megéri a saját ízélményért. Ha erre nincs igény, vagy nem tud ilyen helyeket, akkor nem éri meg.

2020. szept. 22. 08:19
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!