Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Valahogy el lehet kerülni...

Valahogy el lehet kerülni hogy akkora macera legyen a kalóriaszámolás?

Figyelt kérdés

Nincsenek különösebb súlyproblémáim, normális a testsúlyom. Leginkább csak kíváncsiságból akartam volna kiszámolni hogy hány kalóriát eszek egy nap, de nem igazán látom hogy ez hogy fenntartható… :D komolyan minden egyes összetevőt minden egyes főzéskor mérnem kellene? (Fogalmam sincs hány gramm volt az a cukkini amit belesütöttem az ebédembe pl)


Nem tudom, én csinálok rosszul valamit? Igyekszem minél kevesebb készételt venni, de ez alapján az sokkal egyszerűbb lenne mert azon rajta van hány kcal aztán nem kell matekozni tovább :D


Az átlag napi étrendem:

- reggelire zabkása (nem tasakos), ennek minden egyes összetevőjét méregetnem kellene mindig? Nem minden nap ugyanúgy készítem.

- ebédre valami főtt étel amit nem is mindig én magam készítek hanem gyakran a párom, őt kérjem hogy grammozgasson mindent?

- van hogy részben máshonnan származik a kaja, pl főzelékekre a fasírtot venni szoktam nem csinálni - viszont egy kajáldában veszem, nincs csomagolása amin lenne kcal

- vacsora általában szendvics, magam sütötte kenyérrel (amit megint folyton lehetne újra számolgatni), méregetni kellene hogy mennyi krémet kentem rá, meg hány szál retekcsírát ettem hozzá?? :D


Én értek félre valamit vagy ez tényleg nagyon időigényes és bonyolult, ha nem készételeken él az ember?? 👀


febr. 21. 16:13
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
A kalóriaszámolás jó dolog, de nem kötelező mindenki számára. Ha nem vagy túlsúlyos, és nem vagy versenysportoló/testépítő, akkor nincs szükséged a kalóriák napi szintű számolására. Ha pedig szükséged lenne, akkor az úgy nyilván nem fenntartható, ha a párod főzi az ételt helyetted, vagy kajáldában vásárolod. Ezért szoktak a diétázók minél egyszerűbb, minél kevesebb élelmiszerből álló, minél könnyebben számolható menüket és fogásokat készíteni otthon, hogy minél egyszerűbb legyen a kalóriák nyomonkövetése.
febr. 21. 16:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 A kérdező kommentje:
Nem vagyok túlsúlyos de szeretném magam kicsit formába hozni, nemrég kezdtem rendszeresen sportolni meg igyekszem odafigyelni hogy mit eszek, de kíváncsi lettem volna a kalóriákra is :D
febr. 21. 16:26
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
Igen, az elején időigényes és bonyolult, igen, meg kellett volna mérned a cukkinit, meg a 3 kanál zabpelyhet is, a retekcsíra elhagyható, mert minimális a kalóriatartalma szerintem. Aztán szép lassan belejössz, és egyre könnyebb lesz. Mondjuk 1-2 hónap után.
febr. 21. 16:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 anonim ***** válasza:
78%

nem véletlenűl alakult ki h diétába csirke-rizs meg gyümölcs-zab meg tojás-zöldség meg ilyen egyszerű kaják mert 2-3 alapanyagot simán le lehet mérni


nyílván ha 120 külömböző alapanyagból csinálsz kaját amiből ezt az alapanyagot hagymán dinszteled azt olajba pirítod amazt kirántod stb akkor senki nem fogja tudni követni kaloriákkal

febr. 21. 16:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 anonim ***** válasza:
77%

"szeretném magam kicsit formába hozni"

Hát igen. Ez sajnos időigényes és odafigyelős munka. Valamit valamiért.

febr. 21. 16:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Egy idő után rájössz, hogy mi az, amit el lehet hanyagolni. A zöldséget én nem mérem például, sőt a gyümölcsöket sem. A sajtot sajtvágóval vágom, mindig lemérem az első szeletet, mikor megkezdek egy tömböt.


Ez egyénfüggő is. Én az édességen, nassoláson csúszom el, ha nem mérek. Szóval azokat igyekszem mindig mérni.


Másrészt nem feltétlenül érzem, hogy egy-egy főételből mennyi a normál adag. A minap rakott krumplit készítettem, megettem a felét, az volt 600 kcal. Így is egész délután alig bírtam mozogni, kicsit sok volt. De ebéd közben ezt még nem éreztem, csak mielőtt megettem volna a másik felét is, megnéztem, hogy ez tkp hány kcal, és onnan tudtam, hogy most jobb lesz megállni. Ehhez nem kell patikamérleg, de a fő összetevők mennyiségére figyelek.


Amíg nem hámoztam ki, hogy mit fontos számolnom, és mit hanyagolhatok el, addig úgy működött, hogy a munkahelyi menza rakott fel kalóriatáblázatot, a reggelim fix volt, a vacsorát kellett csak mérni. Most itthon vagyok gyesen, nem tudtam számolni, meg is híztam, aztán kitaláltam, mit egyszerűsítsek hogy még működjön de fenntartható is legyen.

febr. 21. 16:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 anonim ***** válasza:
91%
Nem lehet elkerülni, ez ilyen. Nálam automatikus. Minden elobb a merlegre megy, aztan a fazekba
febr. 21. 19:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
Nem akkora macera mint elsőre tűnik, hamar belejössz, és tök természetes lesz.
febr. 21. 19:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Sokszor egyszerűen megoldható a mérés, pl én sokszor a lisztet, tejet, cukrot stb. ráteszem a mérlegre, lenullázom, szedek vagy öntök belőle a tűzhelyen rotyogó ételbe, majd a mérlegről mínuszban leolvasom, mennyi volt. Sokkal egyszerűbb, mint külön edényben kimérni.

Ha tálban keverek, az egyszerű, a mérlegre teszem eleve, és minden két összetevő között lenullázom. A készételeket edénnyel együtt mérem és van egy előre elkészített táblázatom a fazekak súlyáról.

Az olajhoz pedig van egy fix evőkanalam, amit nem mosok el minden nap, azzal mérem ki, ha csak pár ek-nyi kell. Ugyanebben a bögrében tartok egy szilikon ecsetet, ha csak kikenek valamit olajjal, ezzel csinálom és azt már nem mérem.

febr. 21. 21:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Az én praktikáim:

✏️Főzésnél ott a papír meg toll. Amit beleteszek a kajába, azt lemérem, felírom. Aztán mikor már ráérek, szépen bepötyögöm receptnek a yazióba.

✏️De ha gyors dolgot csinálok, pl szendvics, akkor azt egyből beírom. Kenyér lemér, majd így nullázom a mérleget. Kenek rá vajat, kenyér visszarak, így már csak a vajat mutatja a mérleg. Megint nullázok, majd pakolok rá mást.

✏️Vagy szoktam úgy is, hogy rátaszem a joghurtot, nullázok. Szedek ki belőle, majd kiírja, hogy -31g , akkor annyit szedtem magamnak.

✏️Vagy lemérek valamit, felírom. Szedegetek belőle. A végén újra mérem, majd a különbséget viszem be.

✏️Csontos húst lemérem, felírom, megeszem. A csontot újra mérem, kivonom az egészből.

✏️Ha olajat öntök a serpenyőbe, akkor azt is rá lehet tenni előtte a mérlegre, meg utána is, majd kivonni. Így nem kell semmi plusz dolgot összekoszolni.

Az elején pepecselős, de meg lehet szokni.

febr. 22. 10:55
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!