Ti igaznak tartjátok az állítást, miszerint a mai növényekben a tápanyagoknak már csak töredéke található?
Jó kérdés, én se tudom mit higgyek. Találtam már egy pár cikket (vagy ugyanazokat) ahol szépen le volt írva mennyit csökkent a gyümölcsök tápanyag és vitamintartalma a 60-as évektől a 90-es évekig. De az is tény, hogy ezek az oldalak árultak táplálékkiegészítőket is (vitamin , stb.).
De a növekedés gyórsítók/hormonok ha jól sejtem, talaj kizsigerelése, korai szüretelés és szállítás közbeni "beérés" mellet se nagyon lehet elmenni.
De tényleg nem tudom, hogy van-e vitamin és tápanyagtartalom változás a mai növényekben, illetve ez mekkora százalékban van. De ettől engem nem fog senki a vitamintablettákról lebeszélni, mert marketing ide-vagy oda, kevésbé vagyok fertőzékeny mint elötte. Nekem ennyit megér, bár a témára és más véleményére kiváncsi vagyok!
A makrotápanyagoknak nem hiszem, a többire el tudom képzelni. Kevesebb a vitamin és ásványi anyag tartalma szerintem is. A csirkéket sem úgy tartják legtöbbször, hogy az egyébként egy jajj de kedvező, egészséges környezeti feltétel számukra, ők sem kap mindig száz százalékosan kielégítő táplálékot, oszt' mégsem maradnak nyomik, mégis tojnak tojást. A növényeknél pedig egy kicsit mellé lőttél. Az elméleted nem teljesen helyes. Egy csomó növény azért olyan, amilyen, mert az ember nemesítette, módosította a génállományát. Nem függ ez össze ennyire a saját vitaminhiányukkal, mint te gondolod. Az, hogy nekik még elég, és nem látszik rajtuk komolyabb változás, nem jelenti feltétlenül azt, hogy neked is tök kielégítő lesz.
Tessék, általános iskolás példa: [link] a jobb oldali növény azért olyan, amilyen, mert poliploid. Az ember alakította ki ilyenné. Ettől függetlenül nem feltétlen jobb.
Íme, itt egy "nyomi" nem háziasított vad banán is: [link]
Hidd el, nem a vitaminhiány miatt ilyen, hanem eredetileg így fejlődik vígan. Emberi beleszólással bármit jobbá tehetsz bizonyos szempontból, de elárulom neked, pont nem azért lett nagyobb a szőlő vagy a banán, mert jó sok vitaminnal kezelték, a szegény vadon élő nyomi meg nem kap eleget.
Tömegétkeztetéshez kell termelnünk egyre jobban kimerülő talajon. Ha te fedezni tudod a vitaminigényedet és minden nap, mindegyik vitamin forrásából eleget tudsz enni, akkor emelem kalapom, én örülök, ha 1-2-féle zöldség legalább a rostot megadja nekem, és akkor még nem is számoltam, esetleg mennyi mikrotápanyagot tartalmazott. Nekem egyszerűbb bevennem egy komplex tablettát minden nap. És a tápkiegcégek még így is kevesebbet húznak le rólam, mint amennyit a patika lehúzna vele, vagy akár amennyit zöldségekre költenék, plusz az egyéb macera, hogy meglegyen vele a bevitel.
Még nem olvastam a kommenteket.
Asszem ezt Wash vagy ddrake linkelte valamikor:
Bocs nekik, ha tévedtem.
Igen Szintiszoli, találkoztam már én is ezzel máshol is, csak az a baj, hogy ugyanez a diagram volt, és mindegyik oldal árult kiegészítőket is. Attól még lehet igaz, és biztos van alapja, csak hát így mégse túl tudományos :D
De mint említettem ellene se vagyok :D
Az egyik oldal a gonosz tápkieggyártók, akik megvetetik veled a cca. 3-4 ezer forintos havi vitaminadagot. A másik oldal azok, akik szerint a "sok" zöldség egy egzakt mértékegység, az RDA inkább maximum, és a vitamintúladagolástól jobban sipákolnak, mint a vitaminhiánytól.
(ha nagyon béna összeesküvéselméletes lennék, azt mondanám, hogy ez utóbbiak a rendszer bérkommentelői, akik a vitaminszegény táplálkozást propagálják. de persze nem vagyok.)
Mivel én még _SOHA_ nem láttam olyan leírást, hogy naponta ebből és ebből a zöldségből/gyümölcsből kell ennyi és ennyi, hogy meglegyen az _összes_ vitaminból és ásványi anyagból legalább az RDA, ezért valahogy nem tudom azt az oldalt hitelesnek tekinteni.
Zoli: én biztos linkeltem még nagyon régen :D Jó lenne, ha lenne valami frissebb vizsgálat erről. Ámbár lehet, hogy frissáru-átvétellel fogok foglalkozni a későbbiekben, így lehet lesz rálátásom a zöldségek/gyümölcsök állapotára.
Na most olvastam el minden hozzászólást. Jogosak az érvek pro és kontra is. Nehéz okosnak lenni. Tényleg jó lenne legalább azt tudni, mit kap szerencsétlen növény, mielőtt az asztalunkra kerül, de még jobban érdekelne, mit kap a csirke, amit minden nap eszek.
Nem merném csak zöldségevésre bízni a vitaminbevitelemet, de csak vitamintablettákra sem.
Tény, hogy akármennyire legyenek is "lehülyülve" a növények vitaminügyileg manapság, az elmúlt 3 év során, mióta "keményen" ráálltam a zöldségevésre (télen sok bolti primőr, nyáron csak saját termesztésű) és szedek multivitamint, hozzá pedig 1 mg C vitamint minden nap, egyszer voltam beteg. Sima megfázás. Akkor is két nap múlva már vidultam. Korábban 2 havonta simán összejött egy megfázás, amit legalább egy hétig nyögtem.
Ez az RDA mennyiségek is érdekesek. Most kiváncsiságból rákerestem, a c-vitamin RDA mennyisége 80mg az OETI szerint, a gyógyszeripar mégis símán ad 1000mg-os tabikat napi fogyasztásra.
Bár valahol olvastam (lehet hogy pont is GYIK-en), hogy ezek az RDA mennyiségek azt a mennyiséget jelölték anno, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ne dobjuk fel a talpunkat.
Persze, még mindig kiváncsi lennék, hogy is állnak a gyümölcsök/ződek vitamintartalmával, még ha hitelesnek is hinném a fent említett táblázatokat, azóta csaknem 24 év telt el. Talán hamarosan Wash megválaszolja nekünk ;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!