Futás közben miért szúr az oldalam?
Figyelt kérdés
Elég zavaró mert amúgy bírnám a futást de emiatt meg kell állnom.2016. jún. 19. 13:58
1/7 anonim válasza:
általában rossz levegővétel az oka
2/7 A kérdező kommentje:
Az orromon veszem, máshogy kéne?
2016. jún. 19. 14:01
3/7 anonim válasza:
"Kapkodó lélegzés esetén hamarabb kifulladhatunk, ezért fontos, hogy a levegővétel legyen összhangban a futólépések ritmusával. Ez azt jelenti, hogy azonos lépésszám tartozik a levegő belégzéséhez, és ugyanannyi a kilégzéshez. Lassabb tempó esetén ez lehet 2-2 vagy 3-3 lépés, nagyobb sebességnél akár 4-4 lépés is. A futás közben jelentkező szúró fájdalom gyakran abból adódik, hogy a futó igyekszik nagy mennyiségű levegőt jó hosszan beszívni, majd gyorsan 'kiköpi' az elhasznált levegőt, ami nincs összhangban a futólépések ritmusával. Lehet, hogy egyes tankönyvek nem ezt írják, de a több mint harminc éves tapasztalatom szerint - a futókkal és 'oldalszúrásaikkal' - helyes az a ritmus, ha ugyanannyi ideig, azaz azonos lépésszám alatt vesszük be, majd fújjuk ki a levegőt". De ahogy sok más tényező, ez is egyénfüggő - mondja Monspart Sarolta. "Mindig vegyük a levegőt az orron és a szájon át is, hiszen hosszútáv-futás alatt rengeteg oxigénre van szüksége a szervezetnek. Csak a sprinterek futnak csukott szájjal. A lassabb tempójú és hosszabb távú téli alapozó futások során kiválóan lehet a légzéstechnikát gyakorolni" - fűzi hozzá a mesteredző."
5/7 anonim válasza:
Ez az orron be-szájon ki annyi mindenkinél megragadt alatalanos iskolából, de hat hulye dagadék tesitanarok állításait utólag nyugodtan felül lehet vizsgálni, sőt kell is. Úgy vedd a levegőt, ahogy neked kényelmes nyugodtan lehet szájon at is. Azert szúr mert rossz a legzesed.
6/7 anonim válasza:
Rossz a légzésed, nem vagy még hozzá szokva.
Amúgy elmondom neked lassú futással kezdj mindig, szépen kényelmesen. A levegőt orron be szájon ki, tudom ha már kezdesz fáradni meg fújtatni akkor szíved szerint a füleden is levegőt vennél, de meg kell próbálni egyenletesen orron be szívni a levegőt szádon meg pedig ki. Nem egy bonyolult csak hozzá kell szoknod ehhez és akkor menni fog. Én is első pár futásnál így jártam, de szépen fokozatosan javult ez a dolog és egy idő után már hozzászoktam és észre se vettem hogy szúr az oldalam.
7/7 anonim válasza:
Szia.Egy évfolyam társamnak is előszőr szúrt az oldala neki is aszt mondták hogy rosszul veszi a levegőt de egy idő után elmentek dokihoz és ki derült hogy asztmás...Később már futni se bírt mert kicsi gyorsabban sétált már rosszul lett...Lehet hogy te nem vagy asztmás de jobb félni mint meg ijedni...De nem okoskodni szeretnék ő is csak 14 éves és még aszt sem mondhatják rá hogy duci mert 51kg..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!