Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » A szóját ezért is válasszam?

A szóját ezért is válasszam?

Figyelt kérdés

Részletek Szendi Gábor könyvéből....


A szója a nyugati táplálkozás egyik időzített bombája, ugyanis az élelmiszeripar oly mértékben támaszkodik rá, és oly mértékben része rejtett módon táplálékainknak, hogy a kiiktatásában reménykedni sem lehet, ugyanakkor sok veszélyt hordoz magában. Az élelmiszeripar hatalmas összegeket költ arra, hogy a szóját a "veszélyes hús" egészséges alternatívájaként propagálja és a "természetes táplálkozás" hívei, a vegetáriánusok és bioboltok naiv bizalommal eltelt vásárlói az elsődleges áldozatai ennek a propagandának.


A szójakészítményekben található, ember számára emészthetetlen szerves anyagok, az oligoszacharidok komoly gázképződést okoznak. Ez különösen az élelmiszerekbe rejtett szójával kapcsolatban problémás, mert a gyanútlan fogyasztó nem tudja bélgörcsei okát.



szója különösen sok proteáz gátlót tartalmaz. A proteáz enzimek felelősek a fehérjeemésztésért, a szója tehát fehérjeemésztést gátló anyagokat tartalmaz. A gyártás során alkalmazott hőkezelés ennek egy részét semlegesíti, azonban még így is a szójakivonatban az eredeti mennyiség 10%-a megmarad. Az emberek eltérő mértékben érzékenyek a fehérjeemésztést gátló anyagokra. A csökkent hatékonyságú fehérjeemésztést a szervezet a fehérjebontó enzimek túltermeléssel kompenzálja, ami rendszeres szójafogyasztás esetén a hasnyálmirigy túlműködését és megnövekedését eredményezi.



A szójabab igen sok fitátot tartalmaz, amely meggátolja különböző fémek, így a kalcium, a vas, a jód, a réz, a cink felszívódását. A fitátok nem reagálnak a hőkezelésre, így a szójafehérje kivonatban is szinte eredeti mennyiségben jelen vannak. Ez különösen veszélyes a szójafehérjéből készült bébitápszerekben, hiszen a csecsemőknél a felszívódási zavarok komolyabb veszélyt jelentenek, lévén, hogy táplálkozásuk sokáig a tápszerre szorítkozik.



A szójának komoly lektin tartalma is van, ami elvileg a feldolgozás során hatástalanítódik, erre azonban mérget senki ne vegyen be. A szójalektin a bélbolyhokat károsítja és a bélsejtek burjánzását okoz, következésképen fokozott rákkockázatot képvisel.



A szójával az egyik legnagyobb probléma az, hogy rejtett formában egyre több ételben szerepel dúsító, sűrítő adalékanyagként. Ha a termékismertetőn egyáltalán feltüntetik, akkor is növényi fehérje kivonat, lecitin, növényi olaj, természetes ízanyag és hasonló ártatlan megfogalmazásokban adják a fogyasztó tudtára.


A szójában található ösztrogénszerű anyagokat ugyancsak feldicséri a szója és egészségipar, és rendszeresen idézik, hogy a keleti országokban, ahol szóját fogyasztanak, alacsonyabb a mellrák halálozás. Ilyenkor azonban mindig elfelejtik megemlíteni, hogy keleten jóval gyakoribb a nyelőcső, a gyomor-, a hasnyálmirigy, a máj- és a pajzsmirigyrák. És ami azért használna a nőknek, mert ösztrogénszerű, az ugyanezen oknál fogva nyilvánvalóan ártalmas a férfiaknak.



2012. nov. 2. 06:31
1 2 3
 21/23 snack16 ***** válasza:

Hát köszönöm hogy elismersz dolgokat, én sem tartalak hülyének csak kekeckedsz te is, én meg egy vagy max 2 válaszra gondoltam, hogy írni fogok ezzel kapcsolatban. Ezért is voltam kiakadva hogy a franxért kell minden szarságot beleírni ebbe az egyszerű kérdésbe. Két oldalt képviselünk ami messze áll egymástól. Rakaszkodni kell a régi megszokott és jó dolgokhoz, és nem mindent elhagyni egy hülye új divat miatt. A nagy tejfogyasztás... tudod milyen kevés az a napi nagy tejfogyasztás?:D ezt a tejes mitudomén mi honlapján olvastam nincs napi fél liter sem, inkább olyan 3dl, ez az átlagos. Én van amikor egy 3/4 litert is. Nekem jó a növekedési fakor, nekem jó az emelkedett hormon, inzulinszint. Minnnél izmosabb, fittebb vagy annál kevésbé károdsak az előbb említett dolgok. Miért? Mert az izomzat növekedésére fog fordolni az a fehérje és stb mennyiség. Jössz a szteroidokkal, maga a szteroid nem csodaszer(habár "works like magic" kategória). Javul a tápanyag hasznosulás, stb. De a növekedési faktorok is jó hatással vannak rá, ez annak szükséges aki mondjuk testépítéssel(erről minden nem testépítőnek megvan a véleménye, helytelenül) foglalkozik mint én. Súlyzós/ vagy akár anaerob edzés után kell az inzulin, az viszi a tápanyagot a sejtekbe. Énis eleinte féltem a szója fehérjétől, mert azt olvastam amiket te olvastál. De vettem egy kevert fehérjét, és bum jobban fejlődök tőle mint a tejsavótól, a libidóm ugyanúgy a helyén van, nem nőtt csöcsöm. Ha valaki allergiás a tejfehérjére/cukorra az persze hogy beteg lesz tőle. Ott a Kazein, tápkieg 80%-os kazein por. Sokan isszák este és az egyszerre legalább 18g tejfehérje savó koncentrátum nélkül(vagy együtt). Van akinek bírja a gyomra valakinek nem. A tejfehérjék az egyik legjobbak! A szója az egyik a kevés közül ami teljes értékű fehérje. Én csak izolátum formájában fogyasztom ,esetleg mint szójaszósz, de a virslibe is hidroizolátum(enzimes bontás) van, vagy sima izolátum. Ha neked nincs előnyöd belőle elkerülheted. Amúgy a savanyított tejtermékekre is érzékeny vagy? Mert ált. azokat jobban tolerálják az emberek.

Amúgy lehet hülye felvetés, de ha valaki később is iszik tejet, akkor az enzim aktivitásnak nem tovább kéne fennálnia? Meg általában(mint te is) a tejérzékenyek szidják a tejet!

Olvastam egy olyat(nem ítélkezem a forrásról) hogy a tejivóknak nőtt a testmagasságuk. Ez pl betudható a növekedési faktoroknak. A tej mellett is sok érv van, lehet ellene is. De pro és kontra is jelenvan! Nem lehet azt mondani hogy csak ellene szól minden! A szója izoflavonok,a kalcium,magnézium,súlyzózás mind jó hatással vannak a csont sűrűségre. A szója meg inkább tényleg atni-ösztrogén, de ehez is szükséges az egészséges bélflóra, hogy átalakuljon a dadzein(ez milyen név már?:D) vagy mi.

Énsem ittam tejet majd 1 évig(alíg), de 2-3 hónapja elkedtem megint. És nem "csapott" meg. Néha eszek burger K-be is, nem az a havi max 2-3 alkalom fog megbetegíteni. (főleg ha sportolás után teszed). Az hogy perverz vagy nem, -én szeretem a relatíve perverz dolgokat- ez nem túlzottan érdekel :D a tejszír(könnyen emészhető), tejfehérje(mind a kettő) hasznos LEHET(hogy ne harapjál rá), amíg képes vagy a tejcukrot hasznosítani (nem magas a tej GI-je, habár a tejsavó nagy inzulin reakciót vált ki)

A tejsavó lényege(ezért szeretik edzés után inni) hogy nagyongyorsan hatalmasan megnöveli a vér aminósav szintjét és gazdag BranChedAminoAcid ban. Amire szüksége van a szervezetnek. De korán kezd esni ez a szint. Ez a fehérjék szőlőcukra... és cukorbetegség: igen akkor gyógyul meg ha elhagyja a cukrokat, de ha bekómál ez menti meg az életét!

(ha rezisztens az inzulinra akkor sajnos nem jut el a tápanyag a sejtekbe). Az inzulin érzékenységet kell megtartani. Két külön oldalról nézzük a dolgokat, te az átlagemberéről , én a sportolóéról. A kretinra is mondtak minden rosszat, mégsem rossz(sőt sok beteg ember azt hiszi hogy az valamiféle kox, és azt sem tudják hogy a szteroidok, és növekedési hormon mind megtalálható az emberi szervezetben, esetleg más kémiai-kötésben, és/vagy a mérték a különbéség).

2013. jún. 7. 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/23 snack16 ***** válasza:
Elfogadom hogy te hogy látod(habár nem változtat a véleményemen), te is fogadd el ahogy én(habár nem változtat a tiéden)! Meg van oldva, nem?;)
2013. jún. 7. 14:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/23 anonim válasza:
szója is turning the men gay
2022. szept. 5. 22:18
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!