Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Van itt olyan, aki úgy gondolj...

Van itt olyan, aki úgy gondolja, hogy lefogyni csak úgy lehet, ha nem eszik "térfogatnövelőt" - vagyis csak adalékmentes kaját próbál enni?

Figyelt kérdés

Szeretnék tapasztalatokat cserélni.

---

Tisztában vagyok vele, hogy kell a kalóriadeficit és a mozgás is. Nem az érdekel, ki milyen módszerrel fogyott le, hanem az, hogy ki milyen termékeket talált, ami adalékmentes. (Nem bio, csak az ízfokozót, a térfogatnövelőt, az egyéb adalékokat hanyagolnám, guargumi és társai.)


2011. okt. 14. 14:41
 1/10 A kérdező kommentje:
Válaszokat hétfőn nézek.
2011. okt. 14. 14:45
 2/10 anonim ***** válasza:
OFF. Pár napja szedek dm-es gingko kivonatos tabit, mert hamar tompul munkában az agyam. Abban is van tömegnövelő...de az én tömegemet akarja növelni? Mert akkor már is abbahagyom:S
2011. okt. 14. 14:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
58%

ÉLELMISZERMÉRNÖK VÁLASZA

na jó, csak hallgató. azért emeltem ki nagy betűvel, hogy ezt lehetőleg olvasd el, még ha sok egyéb válasz is érkezik. próbálok tényleg hasznos infókat írni.


elvileg az élelmiszerekben lévő adalékoknak biztonságosnak kellene lenniük. gyakorlatilag, szerintem semmi szükségünk rájuk. persze könnyebb olyan terméket legyártani, ami nem romlik meg, tárolás közben megőrzi a minőségét stb. de ilyeneket szimplán nem kell enni. nem tudom, én nem is nagyon kívánok ilyen sütiket meg ezt-azt, mindent megeszek amire szükségem van, nagyjából. töltelék kajákat nyomják fel főleg adalékokkal. tehát rizsben, zöldségben és csirkében nincs mit dúsítani!


táplálékkiegészítőkben térfogatnövelő szer: ha nem tévedek a sztearinsav. ez azért kell, mert van x mg hatóanyag, és ezt felhígítják mondjuk 1 grammra, hogy lehessen vele dolgozni. élő példa sütőipar, kenyér: antioxidáns van benne (c-vitamin) és egyéb anyagok, amikből baromi kevés kell. még 50 kg tésztába is nagyon kevés kellene ezekből, tehát nehéz kimérni! ezért térfogatnövelik, így a lisztkezelő szer annyi mint tömény "hatóanyag" (a vitamin, sikér + akármi) + liszt, ezzel növelik a térfogatát, így könnyebb dolgozni az anyaggal, nem kell hozzá analitikai mérleg.


tehát sokszor nem feltétlen mesterséges anyagokról van szó, nagyon jó minőségű tápkiegek (van szerencsém ismerni ilyeneket is) pl. zabliszttel dolgoznak, tehát tényleg az egész tabletta teljesen természetes.


normál ételekből nyers alapanyagot választanék, ezek vannak legkevésbé kezelve mivel adalékanyag a feldolgozáshoz kell főleg, és a nyers alapanyagok gyakorlatilag nincsenek feldolgozva! mondjuk a húsokon is van Na-nitrit, pedig nyers. de e nélkül lehet nem vennénk meg, mert elég romlott-szürkés színe lenne.


ne egyél olyan terméket, ami igazából fölösleges, szerintem :/ összes chips, csoki, süti nass dolgok igazából teljesen fölöslegesek.

2011. okt. 14. 15:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:

Nem kisebbítem Aczél tudományát, de nem kell élelmiszermérnöknek lenni ahhoz, hogy NAGYJÁBÓL el tudjuk dönteni, mi az egészséges, és mi a műétel.


Amit én VISZONYLAG biztonságosnak tartok, például: friss zöldség és gyümölcs, fagyasztott zöldségek, zabpehely, kukoricapehely, pékáruk, tej, kefír, túró, húsboltban kapható színhúsok (pl. csirkemellfilé, sertéscomb), csokoládé.


Ami felé nincs bizalmam, például: vákuumcsomagolt húsáru, csipszek, "színes" üdítők, mindenféle alap (pörköltalap, stb.), konzerv készételek, fagyasztott hússzerűségek (pulyka dobverő és társai), csomagolt sütiszerűségek.

2011. okt. 14. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:

Ezeknek az adalékszereknek a fogyáshoz hízáshoz csak kis mértékben van közül tehát szerintem nem ettől függ hogy valaki le tud e fogyni.

Tömegnövelő szerről meg annyit hogy nem tudom ugyan miért hívják így de nem kell semmi nagy dologra gondolni. Van valami tablettába adalékanyagként 1gramm szőlőcukor akkor már ráirják hogy tömegnövelő és mindenki befosik tőle, bezzeg a szőlőt aminek fürtjével akár 5deka cukrot is a szervezetünkbe juttatunk minden fogyizó eszi mert egészséges.

2011. okt. 14. 15:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:

Achillesz kollega jól írta :)

csak azért emeltem ki, hogy fel lehessen készülni a szakmai szövegre, egyébként tök igazad van :D még a vákuum csomagoláshoz annyit, hogy önmagában csak a légösszetételt befolyásolja, most hogy egy termék levegőben van, nitrogénban CO2-ben vagy oxigénben (ilyen szerintem nincs:D ) az nem fog problémát okozni, ezek elég alap vegyületek, a légkörből is felszívjuk.

2011. okt. 14. 15:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim válasza:

Bocsi, hogy nem a kérdésre válaszolok, Aczélhoz lenne egy kérdésem a témával kapcsolatban:)

Már sok élelmiszeren láttam, hogy antioxidáns van benne mint adalékanyag. Viszont az antioxidáns az jó, nem? Segít a sejteknek regenerálódni és védekezni. Szóval ha vmiben antioxidáns van az inkább pozitív adalékanyag mint negatív, nem? (Gondolom nincs annyira sok az élelmiszerekben hogy sokmindent befolyásoljanak a szervezetben de azért érdekel:))

2011. okt. 15. 01:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:

oxidáció.: oxigénnel való egyesülés (égés ->gyors, rozsdásodás ->lassú)

élő szervezetben lejátszódik a folyamat energiatermelés során. viszont "szabad gyökök" keletkeznek, ezek viszont már nem energiát termelnek, hanem reakcióba léphetnek a saját sejtalkotó vegyületeinkkel. nyilván senki sem akarja, hogy pl. a DNS-e "elégjen". a szervezetben ezért fontos antioxidáns vegyületek jelenléte.


az élelmiszerekben az oxidáció inkább szín/illat elváltozást okoz. és valóban, a benne lévő c-vitamin (E300) vagy sói (E300 fölött) akár pozitív hatásúak is lehetnének, de igazán nem károsak. egy szóval sem mondtam, hogy minden adalék káros. de nyilván egy kenyérrel nem lehet fedezni az elvileg magas (1-2 grammos!) napi C-vitamin igényt, tehát élettanilag a benne lévő antioxidáns mennyiség elvileg (és szerintem) elhanyagolható.


nagyjából ennyit gondoltam, elvileg leírtam.

2011. okt. 15. 08:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim válasza:
köszi!:)
2011. okt. 15. 11:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek.

Igazából ezeket sejtettem, ha nem is ennyire tudományosan, azért is raktam idézőjelbe a "tömegnövelő" szót.


De igazából konkrét termékekre gondoltam, ami jó minőségű: pl. magyar sajt az Aldiban, össztevők 3 soron keresztül. Osztrák sajt: tej, só, oltóenzim. És nem is drága.

Ugyanígy pl. a kenyér, mivel nem volt másmilyen, szétnéztem a szeltelt (nem toast) kenyerek között, és találtam egy rozskenyeret, amiben szintén nincs semmi, csak rozsliszt, kovász és só.

Szintén ott találtam nem sürítményből készül, frissen préselt narancslét, megfizethető áron.

A sparos joghurtban elvileg nincs tejpor és társai, csak tej és joghurtkultúra.

Biztosan sok ilyen termék van még, csak én nem ismerem őket.

Ezeket szeretném összegyűjteni.

2011. okt. 17. 08:53

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!