Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Igaz, hogy a tejtermékek...

Igaz, hogy a tejtermékek zsírosodást idéznek elő?

Figyelt kérdés

http://www.gyakorikerdesek.hu/fogyokurak__egyeb-kerdesek__33..


Én írtam ki ezt a kérdést, ahol az egyik válaszadó azt írta, hogy a tejtermékek zsírosodást idéznek elő. Tudom, hogy pl. nem a zsírszegény túróra/natúr joghurtra stb-re gondolt, hiszen mondják, fogyiban ezt szabad.


Gondolom, a cukrozott tejtermékekre gondolt (pl. túrórudi)


Viszont a kérdésem: baj, ha minden reggel megiszok 100 ml tejet? 56 kalória/100 ml.

Sajnos a kávémat enélkül nem tudom meginni. (Cukor nélkül iszom persze!)


2012. aug. 14. 15:01
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Úristen... komolyan,ne bántódj meg,de ugye nem komoly a kérdés? Szerinted egy pohár tej vagy túró vagy kefir mennyivel egészségesebb,mint egy szelet csoki vagy bármi,ami hizlal? A tejtermékektől nem fogsz 5 kilót felszedni. Egészségesek,kellenek a szervezetnek,nem véletlenül isszuk őket időtlen idők óta. Egy kis tej a kávédban nem dobja meg a testsúlyodat. Hagyd abba a hülye kalóriaszámolgatást,felesleges. 56 kalória tudod mi? Mire kávézás után a szobába érsz,le is mozogtad.Ne hallgass a sok önsanyargató p.csára.A tejtermékek jók,egészségesek,ennyi.
2012. aug. 14. 15:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
A tej egészséges. Ne aggódj, nem a tejtől fogsz elhízni!
2012. aug. 14. 15:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
ugy fogytam eddig 17kilot, h minden este megiszok egy pohar kakaot, orok eletemben ittam, es a foyokura miatt se hagynam el, es fogyok, tehat nyugodtan idd a tejet, kell a kalcium, es ne feledkezz el a zsirban oldodo vitaminokrol se, azoknak kell egy kis zsaradek..
2012. aug. 14. 22:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2012. aug. 14. 22:30
 5/9 anonim ***** válasza:
1dl tejtől nem sokat zsírosodsz, más kérdés, hogy minek reggelre kávé?
2012. aug. 14. 22:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 Szoondiii ***** válasza:

maradjunk a tényeknél.

1. akik állítják, hogy a tej egészséges, ezt semmivel nem támasztották alá.

2. vélhetően az itt írogatók többsége nem foglalkozik komolyabban táplálkozástudománnyal, ha igen akkor már a dietetikusok által megrágott és az arcukba köpött téveszméken rágódnak.


a tejben lévő növekedési hormonok pontosan a borjú gyarapodását szolgálják, az emberi testben a zsírosodást, a daganatok növekedését.

a benne lévő fehérjék autoimmun folyamatokat produkálnak.

az inzulin rezisztencia és a cukorbetegség kialakulásában fontos szerepet játszik.


nem baj, ha valaki tejet iszik (az sem, ha dohányzik) de jó szándékkal ne ajánljuk neki, mert igen egészségtelen.


akinek ez az egójába, érzelmeibe gázol, az is próbáljon meg értelmesen írni, mert "a tej egészséges" mondatoknak nincs érdemleges tartalma, ennyit egy papagáj is tud szajkózni.

2012. aug. 15. 11:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 Szoondiii ***** válasza:
57%

lehet, hogy ennek utána olvasni kéne, és nem gyakorikérdéseken választ várni? mert persze, hogy egy rakat inkompetens válaszoló, akinek lövése sincs a témáról, hülyeséget fog mondani.

kérdés: ettől mi fog változni? okoksabb nem leszel, a tej egészségesebb nem lesz, a növekedési hormon tartalma továbbra is hatni fog a testedben..

2012. aug. 15. 11:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

A tej összetevőinek aránya jelentősen függ attól, hogy milyen állattól származik. 1 liter tehéntej tápértéke 620 kalória. Átlagos összetétele: 87,9% víz és 12,1% szárazanyag.


Tejzsír, melyet különválasztva tejszínként ismerünk, amelyből köpüléssel a vaj készül. Többségében trigliceridekből áll és tejben igen apró, emulgeált zsírgolyócskák formájában található. Ez az egyik oka igen jó emészthetőségének.

Tejfehérje: döntően két frakció, a kazeinfehérjék, és a savófehérjék alkotják. Arányuk tejfehérjében kb. 79%. ill. 21%.

Tejcukor, laktóz: diszacharid, amely egy glükóz és egy galaktóz komponensből (monoszacharidok) áll. Elősegíti az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, foszfor) felszívódását, és a belőle képződő tejsav, a szükséges pH biztosításán keresztül, a vastagbélben gátolja a káros bélbaktériumok elszaporodását. Azoknál az embereknél, akiknél hiányzik a tejcukor lebontását végző enzim, a laktáz, a tejcukor hasmenést, rosszullétet okoz. Ennek az enzimeknek a mennyisége sok ember esetében az életkor előrehaladtával csökken, sőt vannak akiknél egyátalán nem képződik. Mivel a kevés, vagy hiányzó enzim a tejcukrot a bélben nem, vagy csak hiányosan bontja le, így különböző tünetek jelentkeznek. Ez a jelenség a laktózérzékenység (laktózintolerancia). A laktózérzékeny emberek többségénél a csökkentett tejcukortartalom nem okoz tüneteket, így pl. a joghurtot, vagy kemény sajtokat probléma nékül fogyaszthatnak. Súlyosabb esetben nem szabad semmilyen, tejcukortartalmú élelmiszert fogyasztani (tejtermékek, tejcsoki, fagyi, egyes táplálék-kiegészítők stb.). Nekik egy külön eljárással, a tejcukor előzetes, enzimes bontásával lehet tejtermékeket előállítani.

Vitaminok: B2-vitamin, B12-vitamin, B6-vitamin

Ásványi anyagok: Jelentős a kalcium- (Ca), foszfor- (P) és szelén- (Se) tartalma.



ej alkotórésze Anyatej Tehéntej Kecsketej

Fehérje 1,0 3,30 3,6

Tejcukor 1,0 0,68 0,65

Ásványi anyag 1,0 3,50 4,00

Zsírmentes száraz anyag 1,0 0,2 1,10

Zsír 1,0 0,84 0,93

Száraz anyag 1,0 0,99 1,04

Energia (kcal/100 g) 0,99 0,92 0,97



A tehéntej egészség-károsító hatásai

Fertőző vírusok


A tejben található vírusok az emberre nézve esetleges veszélyforrást jelenthetnek. E vírusoknak emberekre gyakorolt egészségkárosító hatása nem bizonyított. E területen az orvostudomány nem rendelkezik megfelelő mennyiségű információval, kutatási anyaggal. Ugyanakkor nyilvánvalóan az emberi szervezetbe bekerülő bármely vírusnak lehetnek a szervezetre kedvezőtlen hatásai, még akkor is ha e vírusok az embert közvetlenül nem betegítik meg.Kérdés, hogy ezen vírusok mennyire képesek átjárni a fajok között.

Szarvasmarha fehérvérűség vírusa

Több nemzetközi kutatási anyag tanulsága szerint többek között a 2006 ban az Archivos de Medicina Veterinaria -nemzetközi lapban megjelentek alapján a tejből kimutatható a szarvasmarha fehérvérűség vírusa ("bovine leukemia virus") mely az amerikai tehenek 3/4-ében kimutatható)

Tehén AIDS

Elsőként egy kanadai, majd egy orosz vizsgálat alkalmával, mutatták ki az emberi testben a BIV (a "szarvasmarha AIDS") ellen formálódott antitestecskéket, melynek emberi szervezetbe való bejutásának legvalószínűbb módja a tehéntej fogyasztása lehet. Habár, antitestek, mint fehérjék szinte kizárt, hogy az ép és jól működő bélfalon keresztül képesek lennének bejutni a vér, vagy nyirok keringésbe, hiszen a bél lumenében lévő emésztőenzimek hamarabb lebontják azokat alkotóelemeikre, azaz aminosavakra.

Melamin

A melamin származékát, a ciromazint növényvédőszerként alkalmazzák. Ez melaminként beépül a növényekbe, így bekerülhet a táplálékláncba, a tejbe is. Az emberben nagy mennyiségben veseproblémákat okoz, hosszú távú hatásai egyelőre ismeretlenek.


A tehéntej egészségmegőrző hatásai

A tej nagy arányban tartalmaz a szervezetünk számára szükséges ásványi anyagokat, vitaminokat és fehérjéket. Főleg csontozatunk számára fontos kalciumtartalma miatt fogyasztjuk. Napjainkig csupán pozitív tulajdonságairól hallottunk e szinte korlátlan mennyiségben rendelkezésünkre álló élelemről. Fogyasztását káros mellékhatások nélkülinek tekintik és általában véve nagy mennyiségben ajánlott. Napjainkban ellentmondások tárgyává vált és jótékony hatásait sok tudós megkérdőjelezi.


Csontritkulás (Oszteoporózis) Egyes kutatások szerint a tej fogyasztásának semmi szerepe a csontritkulás megelőzésében.


Dr. Walter Willett és munkacsoportja 12 éven keresztül követte nyomon 77000 személy tejfogyasztását. (Harvard Egyetem Yuébec). Nem tiltja a tejfogyasztást de óvatosságra int. „A kalcium fogyasztása nélkülözhetetlen. Részét képezi az egészséges étrendnek és tudjuk, hogy segít csontjaink fejlődésében. Fontos kérdés azonban az, hogy mennyi kalciumra van szükségünk és milyen formában?”


Közel negyvenféle élelem tartalmaz nagy mennyiségben kalciumot. Egy pohár tej (300 g) kalciumtartalma megegyezik másfél pohár spenóttal vagy brokkolival, de fontos forrás a lazac, a szardínia, a tonhal, és egyes szárazhéjúak, mint a mandula vagy a brazíliai dió.


20 éves korunkig elérjük az optimális csontsűrűséget. Ezután már csak szinten tudjuk tartani csontjaink minőségét.


Azok a hölgyek, akiknél a menopauza elindult, nagyon nagy mennyiségben, több mint napi öt pohár tejre lenne szükség. Az orvosok többsége tehát kiegészítő kalciumtablettákat javasol, vagy ösztrogén hormonkezelést.


Prosztatarák, elhízás, szívbetegségek Dr. Neil Barnard washingtoni orvos, egy 5000 orvosból és 100 000 tagból álló vegetáriánus szervezet feje, a „Physicians Committee for Responsible Medicine” elnöke. Egyértelműen a tejfogyasztás ellen foglal állást, megegyezik az előzőekkel, és tovább megy. Kutatásai szerint a tejfogyasztás növeli a prosztatarák kialakulásának veszélyét, és a tej magas zsír-, koleszterol- és cukortartalma nagy szerepet játszik az elhízásban és a szívbetegségek kialakulásában.


Laktózérzékenység Régóta ismert probléma a hasfájással, hasmenéssel, rosszulléttel járó, az emberiség háromnegyedét érintő laktóz érzékenység: a feketék, ázsiaiak szinte teljes egésze, az amerikai indiánok, a spanyolok és a fehérbőrűek 15%-a nem bír a laktóz megemésztéséhez szükséges enzimmel.


Szájsebészeti beavatkozás után puha, tejmentes ételeket fogyasszon a seb gyógyulásáig.

2012. aug. 23. 13:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 Szoondiii ***** válasza:

hmm, érdekes!


a tejjel kapcsolatban mindig a kedvenceim a magas fehérje és egyéb tápanyag tartalom (a nagy része víz, de magas tápanyag tartalma lehet?:) illetve a nagy zsír tartalma, amikor megint csak főleg víz.


Ca bevitel 1.

-tejet nem fogyasztó népeknél is kialakul a szükséges csontsűrűség illetve hagyományosan élő népeknél ritka/nem ismert a csontritkulás (civilizációs betegségnek tartjuk).

-nem olvastam még sokat a túlzott Ca bevitel káros hatásairól, de nem ajánlot..

-a Ca bevitel növelése nem jár előnyökkel, D3 vitamin kellő mennyisége nélkül a felszívódása alacsony. tehát nem a bevitelt kell növelni, hanem a D3 szintet a vérben. ehhez esetleg a napozás/D3 fogyasztás mellett a magnézium igényt fedezni.

2012. aug. 23. 13:21
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!