Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Miért ajánlott vagy nem...

Miért ajánlott vagy nem ajánlott rizset és burgonyát enni fogyókúrázáshoz?

Figyelt kérdés
Előbbi vízzel telített, de ellenjavaslatot hallottam, azt mondták, hogy nem lakat jól hosszú távon, a burgonya pedig rostos lehet, de említették a keményítő tartalmát. Az miért nem jó? Mert extra kalória? Na és ha kiáztatom vízben sütés vagy főzés előtt?
2021. szept. 13. 22:03
 1/10 anonim ***** válasza:
93%
A krumpli jó diétás kaja, csak nem az olajban sült verzió. Dobj mellé egy kis salit és remek kaja. A rizs sajnos rövid ideig laktat, illetve a vércukrot is emeli. Itt is jobb választás a barna rizs, hosszabb ideig laktat,nem emeli annyira a cukrot
2021. szept. 13. 22:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
95%
Mert a sok hülye fél a szénhidráttól. A rizsből tényleg jobb a barna rizs, de a fehér rizstől sem hízott még el senki a Földön. A krumplinál pedig az a lényeg, hogy ne olajban süsd ki. Mert a krumplival nincs baj, az olajjal viszont annál inkább.
2021. szept. 13. 23:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
77%
Értelmesen fogyni csak úgy lehet, ha mindent eszel, nincs tilos étel!
2021. szept. 14. 08:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
91%
Amúgy a fehér rizs és a barna rizs kalória tartalma között nem nagyon van eltérés. Én nem éreztem magamon hogy hamarabb lennék éhes a fehér rizstől mint a barnától, szerintem ez ugyanúgy fel van hájpolva mint az édes burgonya kontra hagyományos burgonya. Tavaly 20 kilót fogytam és gyakran ettem normál burgonyát, mert a halat én úgy szeretem. Felkockáztam, befűszereztem és sütőzacskóban, zsiradék nélkül megsütöttem a hallal együtt. Hozzá saláta vagy savanyú káposzta. De a héjában sült burgonya is oké. Igen, szénhidrát, de azt enni kell, mert energiát ad.
2021. szept. 14. 10:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
88%
A rizs fehérjével/hússal + rost/zöldség fogyasztva lassú felszívódású.
2021. szept. 14. 11:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
80%

Ajánlott, midnkettőt de rizsből inkább barnát.


Miért gondolják sokan hogy nem ajánlott

- mert mindkettő szénhidrát és azt hiszik hogy az káros, pedig nem! a szénhidrát nagyon fontos, az agyműködéshez csak napi 130 gramm kell minimálisan

- könnyű belőlük túl sokat enni ami magas kalóriatartalommal jár

- a fehér rizsnek magas a glikémiás indexe, tehát hamar felszívódik, megemeli a vércukorszintet és hirtelen utána viszza is megy ami egészségtelen és éhesebb is tőle az ember


miért ajánlott

- a burgonya tele van összetett (jófajta) szénhidrtáokkal, lassan szívódik fel

- ha nem bő olajban sütjük, alacsony a kalóriatartalma (kb 150 gramm, szükségletektől függően) és bőven jól lehet lakni tőle

- a barna rizs tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal, rosttal. m értékkel fogyasztva (pl 50 gramm szárazon mérve) segíti az ételek lassabb felszívódását, a vércukorszint egyensúlyban tartásást és hozzájárul a napi rostszükséglethez

2021. szept. 14. 12:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
84%

Mindegyik jó, megvan a helye a változatos étrendben, fogyásra is használható. De monodiétázni nem lehet!


A barnarizses dolog létező jelenség. Fehér rizs is maradhat, csak tényleg legyen kevés. Egészítsd ki párolt zöldségekkel.


És természetesen fogyás = kalóriadeficit. Számold a kalóriákat!

2021. szept. 14. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim válasza:
62%

Inkább a cukorbetegséggel kapcsolatos diétákban kell őket nagyon kerülni, mert dobálják a vércukorszintet. Ugyanez a tulajdonságuk a diabétesszel nem küzdő szervezet számára sem egészséges, ezért általában véve is mértéket kell velük tartani, de fogyaszthatók. Egyszerű fogyókúra mellett is simán beleférnek.


Mindegy, hogy mennyire laktat vagy nem laktat a rizs, nem azzal kell jóllakni, az csak egy köret.

Nem hiszem, hogy a krumpliból ki lehet áztatni a keményítőt, legfeljebb keményítős lesz valamennyire a víz IS, de attól még tele van vele a krumpli.

A keményítő szénhidrát. A rizsnek is magas a keményítőtartalma. De a szénhidrát nem a sátán földi megtestesülése, fogyókúrában sem.


A lényeg, hogy ne úgy edd ezeket a dolgokat, hogy fél tányér rizst vagy 3 nagy krumplit betolsz köretként, hogy az töltse ki a gyomrod. Legyen a hús mellett bőven zöldség is, és kevés rizs vagy krumpli pedig csak mintegy kiegészítésként. Attól még senki nem hízott el.


A fogyókúrázók egyik legnagyobb ballépése a drasztikusság, hogy "mostantól egyáltalán nem eszem kenyeret/krumplit/tésztát stb." Ebbe nagyon hamar bele lehet fáradni, aztán mikor "bűnöznek" egy pár szem sültkrumplival, úgy érzik megbuktak, és el is megy a kedvük a fogyózástól. Holott az egyes táplálékfajták mennyiségének kiegyensúlyozására és a mértékletességre kéne csak törekedni (olyan értelemben is, hogy leszokik arról, hogy pukkadásig zabálja tele magát, helyette megtalálja azt az egyensúlyi pontot, mikor már nem éhes, de még nem nehezedett el). Az egyetlen, amit tényleg el kell hagyni, az a MINDENNAPOS nassolás (ebbe beleértem az üdítőket és mindenféle cukrozott italt is).

2021. szept. 14. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
65%
Azért nem ajánlott mert valamikor egy nagyokos kitalálta hogy nem jó és azóta a tudatlanok ezt hajtogatják. Ugyanígy a kenyérrel. Az viszont igaz, hogy melyik tényleg nemajánlott, de a legtöbben egy kalap alá veszik mindet és ez a baj. A rizsből inkább barna a fent leirt dolgok miatt. A krumpliból inkább főzve vagy héjában sütve (akár parázsban) de olajban/zsírban sütve kevésbé. És megérkeztünk a fogyókúrások rémálmához amit még ki se mernek mondani: a kenyér. Emberek, ezt már pár ezer éve fogyasztjuk, most meg tizen pár éve eltalálta egy vadbarom hogy káros és akkor kukába a hagyományokkal meg a tudománnyal. Igen itt is fontos hogy NE fehérlisztes agyonfinomított kenyér legyen, ebben nincs semmi vitamin és gyorsan felszívódik amitől hamarabb éhes tehát többet fogsz leszel ergo hízlal (innen az egész szóbeszéd miszerint a “kenyér hízlal” ). De ha te teljes kiörlésű búzából vagy többféle lisztből (búza, árpa, zab, hajdina, rozs) összeraksz egy rendes kenyeret, megspékelve magokkal ( én ezeket szoktam: szezám-, tök-, napraforgó-, lenmag) akkor attól nemlétezik laktatóbb étel a világon. Szénhidrát, fehérje, zsír, három az egyben meglesz benne.
2021. szept. 14. 15:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
41%

Ez eléggé egyénfüggő lehet. A rizsből jobb , teljes értékűbb a barna rizs.

Egyébként pedig picit mindeni más.

Engem pl a rizs, bulgur, köles stb alig laktat, ha ezeket ettem hússal és zöldséggel, mondjuk ebédre, konkrétan 2 óra múlva korgott a gyomrom az éhségtől, és nem is szeretem őket.

Inkább eszem húst, zöldségeket zsiradékkal együtt, és ezzel 5,5-6 óra múlva leszek legközelebb éhes.

Volt, hogy kipróbáltam reggelire a zabot, ugyanezt tapasztaltam, így inkabb eszen tojást, sonkával/kolbásszal/ zöldségekkel. És jól vagyok lakva ebédig.

Én így működöm.

Nem erőltetek olyan ételeket amik nem esnek jól, és hamarabb éhes leszek tőlük, ezáltal vagy kínlódok az éhségtől, vagy kb biztosan túlenném magam.

2021. szept. 15. 19:14
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!