Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » A lassan és gyorsan felszívódó...

A lassan és gyorsan felszívódó szénhidrátok ugyan annyira hizlalnak, ha azonos kcal-nyit eszünk belőle, csak hamarabb leszünk éhesek az előbbitől?

Figyelt kérdés

Tehát mondjuk eszünk 200kcal-nak megfelelő gyorsan felszívódó Ch-tot


vagy


200kcal-nak megfelelő lassan felszívódó CH-ot.


A különbség annyi, hogy a gyorsan felszívódótól hamarabb éhesek leszünk, mert megdobja a vércukorszintet?


2012. júl. 3. 12:52
 1/3 anonim válasza:

Igen, pontosan. És az a megdobott vércukor igen hirtelen lezuhan, és jelentkezik az éhségérzet.

Pl: a finomított kristálycukor 400 kcal/ 100 g, a fruktóz vagy gyümölcscukor 397 kcal/100 g. A különbség elhanyagolhatóan kicsi, a fruktóz ugyanúgy hizlal, viszont lassabban emeli a vércukorszintet. (Ezért fogyaszthatják ezt a cukorbetegek, persze korlátozott mennyiségben, míg kristálycukrot tilos.)

2012. júl. 3. 13:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó telítettség érzést okoznak. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt raktároz el a szervezet. A magas glikémiás indexű ételek azonban gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukor és inzulin szintet, amit a vércukorszint hamar leesése követ, éhségérzetet okozva.


Tessék :) Az első rosszul mondta.

2012. júl. 3. 13:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

Azért hizlalnak jobban a gyorsan felszívódó szénhidrátok, mert:

1, a hirtelen nagy inzulinválasz miatt a sejteknek gyorsan kellene felvenniük a cukrot, de ennyire nincs szükségük, így a maradék megy a zsírsejtekbe és ott raktározódik. Ebből lesz egyrész az elhízás és az inzulinrezisztencia, ami a cukorbetegséág előszobája.

2, a sok inzulin gyorsan benyomja a cukrot ahová tudja, gyorsan le is esik a vércukorszint a vérben, emiatt megint éhes leszel, szédülsz, émelyegsz. Enned kell, hacsak nem akasrz szenvedni.

A két hatás együtt ahhoz vezet, hogy állandóan ennél, mégse laksz jó, amit meg megeszel jórészt zsírként raktározódik.

2012. júl. 3. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!