Miert van az, hogy annak ellenere, hogy mindent kihanyok, megis hizok?
Nem minden jön ki, amit megettél. A kajának (átlagosan!) a 60-70 %-a kijön ha ügyes vagy akkor kb csak 30% maradt benn.
Sok faktor van, ami módosíthatja:
- mikor hánysz? evés után rögtön, vagy 1 órával vagy 3 órával? Minél tovább van a gyomrodban a kaja, annál több szívódik fel.
- Vannak gyorsabb felszívódású ételek, és lassabbak. Függ attól is, hogy miket eszel (pl. csak sütit eszel, ami szlnhidrát és cukor) vagy eszel joghurtot (tejtermék => fehérje meg kis zsír) vagy eszel-e a süti előtt pl. töltött káposztát? (zsír főleg) ha többféle "anyag" (zsír fehérje ch) keveredik az lassabban emésztődik, mert a zsírt és a ch-t más enzimekkel emészti meg a gyomrod.
De ha pl csak sütit ettél (aminek a megemésztéséhez CSAK szénhidrátot megemésztő enzim kell, tehát pl. zsírt emésztő enzim nem fog termelődni a gyomrodban) és azt 2 óra múlva hányod/hánynád ki akkor annak nagy része már felszívódott!!
- függ attól is, hogy milyen az állaga az ételnek. Pl. fagyit könnyű kihányni (könnyen is szívódik fel) mert ugye elolvad a gyomrodban. Vagyis érted. De kb fél-1 óra alatt tuti felszívódik a sok cukor.. :(
- ha péksütit eszel, azt nagyon nehéz kihányni! Meg a pizza, élesztős cuccok. Saját tapasztalat: azt hitted mindent kihánytál, de benned van még a kérdés: "mi van ha mégse?" és mégis ledugod az ujjad, meg iszol bubis ásványvizet hogy kijöjjön, és kijön még egy csomó kaja...
azért mert ezek a péksütik (kifli, lekváros táska, mákos búrkifli ilyesmik) nagyon "lekerülnek" a gyomrod aljára nem tudom jobban leírni.
Szóval pizzát, meg ilyesmit nagyon nehéz kihányni ilyenkor szerintem a kaja nagy része a gyomorban marad.
Tanács: NE HÁNYJ! Komolyan. Voltam anorexiás (mindenféle hányás nélkül 400-500 kcallal, rengeteget mozogtam, kétszer is ana voltam életemben, nem hittem hogy 2.szorra is az leszek.) Majd jöttek a falásrohamok is... volt hogy szét akart szakadni a gyomrom de akkor sem hánytam mert nem tudtam úgy ledugni a torkomon az ujjam.
Aztán megtanultam. És hiba volt hidd el, mert lehet hogy korlátlan mennyiségű kaját ehetsz, DE!!
- a fogaidat szétroncsolja
- a nyelőcsövedet, a torkodat is, nem egyszer iszonyat fájt és piros volt a torkom
- kikészíti a gyomrodat
- ha te veszed a kaját, egy csomó pénzt elköltesz hülyeségre!! megenni majd kihányni? ez hülyeség!
Ha pedig azt hányod ki, amit anyud csinál => anyud szeretetből főzni neked a kaját te meg kihányod?
Vagy amit apud vesz neked, szeretetből mert gondoskodni akar rólad azt te kihányod? Gondolj bele, Afrikában ölnének azért a kajáért... te meg ELPAZARLOD.
Hánytattam is magam, voltam ana-bulémiás keverék és tisztán anorexiás is.
És azt mondom:
- nem sokkal szebb, mikor van ÖNKONTROLLOD ÉS AKARATOD? és megállod, hogy ne edd meg azt a csokit? és otthagyod a konyhaasztalon a csokit? Vagy odaadod a metrónál a néninek? én volt hogy odaadtam a cukros péksütit (amit meg akartam enni majd kihányni) a metrólejáratnál a néninek, mert kéregetett. ÉS NEKI SZÜKSÉGE VOLT A KAJÁRA. Én meg pazarolni akartam...
tudod te milyen világban élünk? Anyud és apud azért (is) dolgozik hogy téged etessen. Te meg azt a pénzt szépen elpazarlod... amin ők kaját vesznek neked.
Ráadásul büdös is leszel utána. Hányásszagod lesz.
Amúgy még egy tapasztalat:
- azért nem érzed magad tele ha pl kicsi adagokat eszel most mert ISZONYATNAGYRa van kitágulva a gyomrod. Nem egyszer, nem kétszer és nem húszszor jártam így. Volt hogy közepesen nehéz máskor iszonyat nehéz volt kibírni az éhséget.
Gondolj bele: nem 1 sütit eszel meg hanem nagy mennyiségeket => a gyomor fala könnyen tágul (ez biológia) de utána kihányod ezt a kaját.
A gyomor viszont kitágult, és 1 nap alatt nem tud "visszazsugorodni". De 3 (4) nap alatt már igen. Néha iszonyatnehéz kibírni az éhséget tudom, de csak úgy tudod "visszazsugorítani" a gyomrod és csak akkor lesz elég kevesebb kaja ha kevesebbet próbálsz enni.
Voltál már úgy beteg hogy alig tudtál enni (influenza láz akármi) és utána nehéz volt "visszaszoknod" a kajára igaz? Na ez azért van mert betegség alatt nem kívánsz enni, és 3-4 nap alatt simán "összemegy" a gyomrod és ezért nagyon soknak találhatod azt az ételmennyiséget, amit a betegséged előtt simán megettél.
Nem kérdező, normális kajáktól nem híznál.
Majd gyere vissza ha normális állapotban vagy és nem ennyire negatív.
ma 15.13-as: előtted írtam. Légy szíves, nézd át a bioszkönyvet, mielőtt írnál.
A szájüregben, a nyál amiláz enzimeket tartalmaz, amik a szénhidrátláncokat kvázi felbontják (összetett cukorból -> egyszerűbb formájú cukor lesz) a szénhidrátok FELSZÍVÓDÁSA a gyomor UTÁN kezdődik meg.
A szénhidrátok emésztése (felszívódás és emésztés között különbség van...) megkezdődik a szájüregben (a nyálban található amiláz miatt) folytatódik a gyomorban.
A fehérjék és a zsírok emésztése csak a gyomorban lévő enzimekkel lehetséges DE! mind a fehérjére, mind a chra és mind a zsírra igaz hogy a felszívódás csak a gyomor után történik meg.
az viszont lehetséges, hogy a gyomorból sok finomított szénhidrát (ha pl. a kérdező csak sütit eszik, az gyorsan emésztődik mert csak cukor és liszt... ) gyorsan a vékonybélbe kerül.
A vékonybélben történik csak felszívódás (vagyis csak innentől hízlalhat)
A kérdezőnek többet nem tudunk segíteni, valaki segítő szándékú és megfelelő képességű ember személyes felügyelete, segítsége kell neki. Minthogy az orvosokat eléggé kilőtte, most kezdhetünk embereket keresni akik meg szokták oldani a lelki problémákat (mondjuk papok, lelkészek) vagy.. rábízzuk hogy kér magától segítséget. Én felajánlottam, hogy megtanítom arra miért nem fog hízni, ha normális kajákat eszik.
De a kockacukor mítosz érdekesnek tűnik.
Hipoglikémiás rosszullét esetén a vércukorszintet meg kell emelni. Erre nyilván a nagy GI értékű és gyorsan felszívódó tápanyagok a célszerűek. A kockacukor (szacharóz) glükóz + fruktóz, és most van az a pont, amikor nem tudom, hogy a szacharóz diszacharidot milyen enzim bontja. Mert a nyálban lévő amiláz keményítőt bont. Nekem van egy olyan érzésem, hogy a szacharóz csak a bélben bomlik szét és válik felszívhatóvá.
Alternatív megoldás, a nyál is bontja a szacharózt. Ekkor a szájban tartott kockacukor gyorsabban bomlik le, mintha a gyomor savas környezetébe kerülnének az enzimek.
A 2. esetben van értelme a szájban tartani a cukrot, az 1. esetben csak hókuszpókusz. Miért szimpatikus nekem az 1. eset? Mert tényleg úgy emlékszem, hogy a szacharóz bontó enzim csak a patkóbélbe ürül, és mert persze ennél sokkal határozottabban tudom, hogy az amit ma diabetológiának nevezünk, tele van varázslásokkal.
A bankrendszer ugye képes pénzt "varázsolni". Az orvostudomány, vagy hagy nevezzem nevén a betegségipar képes betegségeket teremteni, és egy életen át varázsolni mindenféle gyógyszerekkel amik soha nem hoznak gyógyulást.
És a kockacukor mágiát használó dietetika bizony, pont ma értekeztem egy diabetológiai magazinnal, ami túrógombóc receptet ajánl cukorbetegeknek, mert ugye a tejtermékek káros hatásai a testünkre az smafu, hagy hulljanak úgy is van elég beteg.. ők semmivel sem maradnak le a többi csodatévőtől. Csak az a gond, hogy semmi olyat nem tudnak, amitől meggyógyulna egy cukorbeteg, nem tudom mivel érdemelték ki a tiszteletet.
Nézzünk utána a felszívásnak, mert biztos hogy a szájüregben, a gyomorban makrotápanyagok nem szívódnak fel. Én meg utána nézek a szacharóz lebontásának, én elfogadom hogy tévedhetek..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!