Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Hagyományos cukros édesség,...

Hagyományos cukros édesség, vagy édesítőszeres, diétás változat?

Figyelt kérdés

Ugye nincs tiltott étel.


Kalóriában általában sokkal kevesebb az édesítőszeres? Mert ha nem akkor igazából mindegy, hogy cukorral csinálom, nem? Csak férjen bele a keretbe.


2023. jún. 11. 15:47
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
87%
Édesítőszeres élelmiszereknek valóban rendre kisebb a kalóriaértéke, mint a cukros megfelelőinek, ezért könnyebb velük kalóriakeretben maradni, de egyébként valóban mindegy.
2023. jún. 11. 15:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
53%
Hagyományos cukros dolgok inkább. Az meg egy birka, aki szerint az nem okés.
2023. jún. 11. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim válasza:
33%
miért akarsz mérget enni , inkább a hagyományos cukor mint az a szar édesítőszer
2023. jún. 11. 15:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
46%

Egyértelműen cukor.

Házi édességhez amúgy is kevesebbet tesz bele az ember, mint az átlagos receptek.

2023. jún. 11. 16:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
85%

Az édesítőszeres dolgoknak kisebb lesz a kalória értéke, mivel a cukor növeli leginkább egyrészt valaminek a kalória értékét. Nézz meg egy cukros üdítőt. De például ott a fanta szelet mint sütemény.. lehet csinálni cukros fantából és zsíros túróból sok-sok cukorral és lehet csinálni zsírszegény túróból és cukor mentes fantából is. De jó példa erre a tejszín is, hogy hány %-os a zsírtartalma. Szóval érdemes jó alapanyagokat használni, ha az a cél, hogy kisebb legyen a kalória.


Persze lehet hagyományosan is, csak mondjuk még cukros verzióban lesz mondjuk 180 kalória, addig ahol figyel ezekre, ott lesz mondjuk 130... szóval sokkal de sokkal kevesebb nem lesz, de nagyvonalakban kb így kell elképzelni.

2023. jún. 11. 16:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
82%

Részemről mindkettő, de határozottan más mèrtékben. Cukormentest minden nap fogyasztok minimàlis mennyiségben. Segít elvenni az édesség utáni vágyat, és emellett nem vált ki belőlem olyan nagy mértékű sóvárgást, mintha minden nap kis mennyiségű de cukros édességet ennèk. Cukros édességeket csak havi 1x fogyasztok, hogy ne essek vissza a függőségbe, mert minél többször eszek cukrosat, annál többet kívánok, és annál nehezebb leállni vele. Nekem ez bevált.

Az egyéni probléma egyéni kezelési módot igényel.:)

2023. jún. 11. 16:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Nekem a kisebb mennyiségű cukros vált be. Ha 1 szelet cukros verzió 150 kcal és az édesítőszeres 100, akkor inkább eszem egy fél szeletet a cukrosból.
2023. jún. 11. 18:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
0%

A cukorral nem a kalóriatartalom a legnagyobb baj, hanem hogy ha hirtelen és nagy mértékben emeli meg a vércukorszintet, ami majd utána viszonylat gyorsan ismét lezuhan. Ez a libikóka kicsinálja az inzulinháztartást, rengeteg inzulin termelését követeli meg a hasnyálmirigytől, ami kimerül. Ekkor áll be a cukorbetegség.

A cukorbetegség pedig rengeteg szövődménnyel jár (szem, erek, agy, szinte minden károsodik).

Az édes ízről kell lemondani, illetve sokkal kevesebbet fogyasztani. Helyette rostos, fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó, vegyes étrend ajánlott, egészséges olajokkal, pl mediterrán diéta.

2023. jún. 11. 19:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Mediterrán idéta. De egy csomóan azt pedzegetik, hogy a mediterrán étkezés nem is a táplálék milyensége, hanem a környezeté és az életstílusé. Egy lusta, lassú, nyugodt életé. Nincs munkahelyre rohanás, tömegközlekedés, nincs fűtésszámla. Nagy család, sok kisgyerek és idős emberek közössége, ahol mindenki egymásra találhat és szociálisan igen aktív.

Jamie Oliver kutatott fel olyan hagyományos családi recepteket Olaszországban főzve, hogy még a permezán is zsemlemorzsából "készül", szegények voltak, így ettek. Tehát nem magas "minőséget" ettek, igaz a tészta házilag készült, de azt hiszem még tojás sem került bele (ha jól emlékszem).

2023. jún. 11. 21:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
75%

"cukorral nem a kalóriatartalom a legnagyobb baj, hanem hogy ha hirtelen és nagy mértékben emeli meg a vércukorszintet"

Ha magában eszed kanállal a cukrot, akkor igen. Egyébként nem, ugyanis pont senki nem eszik cukrot magában. Hozzáadott cukrot úgy viszünk be a szervezetünkbe, hogy valamilyen ételben, élelmiszerben az ott van, mint összetevő. Na most mivel abban az adott ételben, élelmiszerben a cukor mellett van fehérje, zsír, egyéb szénhidrát, jó esetben rost is, de akár még alkohol is (pl. konyakos meggy, ciderek. stb.), azok mind-mind lassítják a cukor felszívódását, ezáltal az inzulinháztartásra gyakorolt hatását. Nyilván egészségügyileg roppant problémás a magas hozzáadott cukrot tartalmazó étrend, amennyiben nem szenvedünk 2-es típusú diabéteszben, úgy ennek a Nők Lapjás glikémiás indexes túltolt bullshitnek nem sok relevanciája van, hiszen senki nem eszik tömény kristálycukrot önmagában.

"Ekkor áll be a cukorbetegség"

A cukorbetegség nem beáll, ugyanis az nem egy konkrét, sarkos, jól elkülöníthető állapot, ami visszavezethető egy sarkalatos pontra. A cukorbetegség egy állapot, ahol teljesen egészséges eredményű epizódok és blokkok követik a diszfunkcionális blokkokat, majd fordítva. Több száz oldal sem lenne arra elég, hogy a szaktudomány eddigi és jelenlegi eredményeit és méréseit összefoglaljuk abban a tekintetben, hogy mi okozza a cukorbetegség pontos kialakulását, de abban ma már az összes metaanalízis egyetért, hogy a 2-es típusú diabétesz megjelenéséért az esetek túlnyomó többségében a fizikai aktivitásnak nem megfelelő, azzal paritásban nem lévő energiabevitel (tartós kalóriatöbblet), és sokszor az ennek nyomán jelentkező magas testzsírszázalék a felelős.

"édes ízről kell lemondani"

Ez a kommented legnagyobb ökörsége, ezt szakmailag nem is tudom mire vélni. Arról még egy tanulmányban sem olvastam, hogy konkrét ízek okoznának hízást vagy betegséget, pedig hosszú évek óta foglalkozom dietetikával, de ezen az oldalon mindig olvasni gyöngyszemeket. Ezek szerint az evolúció az évezredek alatt nem túl praktikus ösvényt járt be, ha meghagyta nyelvünkön az édes íz érzéséért felelős receptorokat.

"rostos, fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó, vegyes étrend ajánlott, egészséges olajokkal"

Ez így van, viszont a te megállapításod szerint akkor a legtöbb gyümölcs, zöldség és hüvelyes tiltólistás, hiszen édes ízük van. Kár, pedig a táplálkozástudomány jelenlegi állása szerint ezek a természetes növényi élelmiszerek a legkiemelkedőbb mikrotápanyag-forrásoknak minősülnek, de sajnos édesek, úgyhogy nyilván mérgek, és a tudomány téved.

2023. jún. 11. 21:51
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!