Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Ezt nem értem, elmagyarázná...

Ezt nem értem, elmagyarázná valaki miért van ez?

Figyelt kérdés

A csiperke gomba tápadatai 100g-ra(kalóriaguru oldaláról):

fehérje 5,9g

szénhidrát 3,3g

zsír 0,2 g


A csiperke konzerv (gombafejek szeletelve, vízben elrakva) adatai:

fehérje 3,1g

szénhidrát 5g

zsír 0,2g


Miért csökkent a fehérje, miért nőtt a szénhidrát, ha csak vízben úszik?


Ma vettem sima szeletelt gombát(nem konzervet, hanem becsomagolt dobozosat) és a hátuljára van írva, hogy

felhasználás előtt meg kell mosni, de nem szabad áztatni, mert veszít a tápanyagtartalmából.


Mégis miért veszít? Mi ennek a biológiai magyarázata?

Ez most nagyon elkezdte rágni az agyam, kíváncsi lettem :)



2013. júl. 10. 15:12
 1/7 A kérdező kommentje:
* a konzerves adatok is 100g-ra vonatkoznak!
2013. júl. 10. 15:13
 2/7 anonim ***** válasza:
Kilúgzódás (fehérje csökkenés) és hozzáadott cukor (ch növekedés)
2013. júl. 10. 15:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:

Mit jelent pontosan a kilúgozódás? Mi történik a gombában ekkor?

Amúgy direkt olyat vettem, amiben nincs hozzáadott cukor (összetevők: víz, só, antioxidánsok)

2013. júl. 10. 15:24
 4/7 anonim ***** válasza:

A vízoldékony fehérjék kioldódnak a lébe, mint amikor a kosz kioldódik mosás közben a ruhából. A ruha kosztartalma csökken. Tápanyagok is kioldódnak főzéskor, áztatáskor.


Szerintem egyébként csak más adatbázist használtak a tápértékek megadásához, ennyi a történet. Ezért sem értelmes igazán tápanyagokat számolni.. csak elképzeljük hogy pontosan tudunk mennyit eszünk, valójában.. ez nem számít, nem is követhetjük pontosan bárhogy is szeretnénk, mert gomba és gomba között is van különbség. Ilyenekkel ezért nem is foglalkoznék komolyan. A gomba megítélésem szerint jó fogyáshoz, jól kell lakni vele. A szénhidrát tartalma nem hiszem hogy keményítő vagy cukor lenne.

2013. júl. 10. 15:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszi. Milyen vízoldékony fehérjék léteznek még? Pontosabban ismersz még olyan élelmiszereket,amikben nagyrészt ilyen található? vagy ezt nem lehet megállapítani nagyon? :)


Amúgy a gombát én sem számolom, elhanyagolható szerintem, csak most felkeltette az érdeklődésem, amit észrevettem a címkéket és a leíráson :)

2013. júl. 10. 15:46
 6/7 anonim ***** válasza:

Növényekből és húsokból is távoznak fehérjék, hőkezelés hatására denaturálódnak és kikerülnek a lébe. Például húsleves.


A létező fehérjék száma több ezer.. mindegy, én nem látom a funkcionális tudományt a kérdés mögött (sajnos ezért engem nem is érdekel mélyebben a kérdés, így én nem tudok válaszolni bizonyos kérdésekre).

Elvben: a kioldódott, kifőtt anyagok a konzerv levében benne vannak.

2013. júl. 10. 15:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Értem. kösz
2013. júl. 10. 16:13

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!