Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Miért rosszak a gyorséttermi...

Miért rosszak a gyorséttermi kaják fogyás szempontjából (is)?

Figyelt kérdés

A barátom imádja a gyorskajáldákat, McDo, Burger King, Pizza Hut stb. Én igyekszem fogyni, de néha "muszáj" elmennem vele ilyen helyekre. Próbálom mindig lebeszélni róla, mondom, hogy egészségtelen, de nem sikerül.


Múltkor megkérdezte, hogy mégis mi olyan egészségtelen egy hamburgerben például, van benne szénhidrát, fehérje, zsír, mi bajom.

És nem tudtam megindokolni, mert ez így van.


Szóval mindenki "tudja", hogy ezek nem jó kaják, de akkor mivel érveljek? Vagy a minősége a gond? De akkor meg néha beleférhetne, hiszen fogyás szempontjából mindegy, csak az egészség szempontjából fontos. Én meg nem szeretem ezeket az ételeket, szeretnék minél kevesebbet járni ezekbe az éttermekbe.


2019. dec. 6. 19:35
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
"amikor mekibe megyek" - 5 évente 1x, mert vizelni kell és nincs más a környéken.
2019. dec. 7. 16:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/13 Vree ***** válasza:
50%

Hát nem sokat foglalkozhattál eddig az egészséges étrenddel, ha ezt sem tudod megindokolni. A gyorskaja kb. a leghalálosabb koktél, amit magadba tömhetsz, hasznos tápanyag nulla, ellenben egészségkáros anyagok tekintetében mintha direkt úgy alkották volna meg, hogy minden beleférjen.


(Amúgy juss be McD konyhára hogy lásd a legnagyobb padlókosz és mocsok közepette tárolják és készítik, a jéggé fagyott (marhahús)korongokat és szalmakrumplit, és belevágják a forró olajba. És aztán te ezt az olajos szxrt eszed.)


- Transz zsírok:

Vannak a telítetlen (rossz) és a telített (jó) zsírsavak (az elnevezés a molekulaszerkezetre utal. Utóbbiak találhatóak a halban, a magokban, diófélékben

A mesterséges transz zsírok ezekből a leghalálosabbak, a vér koleszterinszintjének növelése által meszesítik az ereket, tartós magas vérnyomást, rosszabb esetben pedig végzetes koszorúér-betegséget, agyérelmeszedést, strokeot okoznak.

- Só. A só járulékos tápanyag, egy nagyon kis mennyiség szükséges a testnek. Csakhogy mivel fűszerként is, tartósítószerként is (pl. majd' minden konzervben) használják, kb. esélytelen, hogy hiányod legyen, sokkal valószínűbb a túlfogyasztás. A sok só vízvisszatartásra kényszeríti a testet, ezzel növeli a vérnyomást, és túlterheli a vesét.

- Cukor: Cukor: Felbaxxxa a vércukorszintedet, ami éhségérzet kelt benned.

(Itt közbeszúrnám, hogy a cukor, só, zsír gyakran együtt jár, ahol esetleg nem is gondolnál. Pl. az édes süteményekbe só is kell, ahogy azt minden szakács tudja. Míg a csokoládé inkább zsír (kakaóvaj), mint cukor.) Ne játssz arra, hogy egy káros étel hátha "csak" az egyiket tartalmazza, nézz utána!)

A feldolgozatlan gyümölcscokor a legjobb. Bár én itt is ügyelnék a zöldség : gyümölcs arányra, a gyümölcsevés valósítja meg legjobban a cukor funkcióját, azaz hogy gyorsan felhasználható energiát adjon a testnek.

A nádcukorból nyert ipari cukorral viszont gondok vannak, sokkal gyorsabban feldolgozza a test, mint a gyümölcscukrot. Ezzel egyrészt gyorsabban alakul zsírrá, másrészt a vércukorszint felnyomása, majd gyors lezuhanása által folyamatos éhségérzetet generál. Ez lényegében egyfajta függőséget okoz, a naív ember nyilván a letargikus és fáradt állapot helyett a hiperaktív, pörgős állapotot szeretné fenntartani. Ezt azoban lassabban feldolgozott gyümölcscukor fogyasztással, mozgással és egészségre ügyeléssel kell fenntartani, a pillanatnyi "sugar rush" hamis csapda.


Nézzünk még rá közelebbről, miből is van mondjuk egy hamburger + rójesbni!


- Édes (fehér) zsömle.

A barna kenyérrel ellentétben, a teljes kiőrlésű fehér lisztből a maghéj és a csíra eltávolításra kerül. Ezzel együtt a legtöbb B és E vitamin, ásványi anyag, antioxidáns. A fehér liszt egyedül a magbelső fehérje-és proteindús részéből készül. Ennek következtében a fehér kenyér kvázi "tiszta" szénhidrát.

Ez önmagában nem káros (bár nem is hasznos), viszont könnyű tőle hízni.

Az őseid egész napos fizikai munka mellett fogyasztották

Ezt súlyosbítja, ha a péksütemény még pluszban édesített is (cukortartalom), a McD és BK vagy a pizzatészta többnyire az.

- Szószok.

Fogyózós alapszabály, hogy ha a salátát már majonézezik-olajozzák-kecsöpözik-stb., akkor az el van szúrva - a saláta alacson kalóriaszámához képest maga az öntet képes megsokszorozni a kalóriatartalmat. És ha a zsömletető alá nézel, bizony nem szokták sajnálni a ketchupot-mustárt.

- Marhahús:

Alapvetően semmilyen hús nem kockázatmentes, mert potenciálisan rákkeltő karciogéneket juttathat a szervezetbe. Erősen ajánlott többszörös arányú zöldséggel fogyasztani, ez segít megkötni a zsírokat. Alapvetően azonban (a vegetáriánusok kivételével) a legtöbben felvállaljuk a kockázatot a pozitív hatások miatt (állati protein nélkül nehezebb a csontok és izmok egészségének megtartása). Ezt mindenki döntse el maga, hogy a rák és szívproblémák, vagy a csontritkulás kockázata és izomvesztés zavarja-e jobban.

Viszont húsok között is van egy sorrend, éspedig:

1. (sovány! nem zsírban sütött!)) Hal (és tengeri herkentyűk)

Omega 3 (telített) olajforrás. és tiszta protein, különösen egyes halfajták, mint a ton. (Hátránya, hogy a túlhalászatot/vízszennyezést támogatod. ill. a tengeri hal a fenti szennyezés miatt nagyobb %ban tartalmaz egyes káros fém eredetű anyagot, ez a folyami hal esetében kevésbé probléma.)

2. Más "fehér" hús, mint szárnyasok

Itt már jobban befigyel az állatok levágásra tenyésztéséből/tartásából eredő probléma, ami egyrészt embertelenebb, másrészt mesterséges/idegen hormonokat juttathat a te testedbe is.

3. Marhahús

4. Sertés

3-4 a "vörös" húsok sokkal nagyobb arányban tartalmaznak rákkeltőket és telítetlen zsírokat. Ha már, akkor inkább marha (és annyi pozitívuma van, hogy vas és B12 vitamin van benne), de orvosilag a legjobb teljesen kerülni.

- Burgonya

Egyes zöldeket, mint a burgonya vagy a banán, kevésbé ajánlok, mert átlagnál sokkal nagyobb a szénhidráttartalmuk- ezzel együtt a főtt burgonya aránylag ártalmatlan (max hizlal).

A képlet teljesen megváltozik a McD krumpli esetében. amit először is jól átitatnak zsírral (belül is, felszínén is), majd agyonsóznak. A mélyhűtésnek, forró olajban sütésnek hála bármi pozitív növényi anyagnak annyi, marad egy tizsta szénhidrát-só-transzzsírkoktél.


Egyébként első részéről ez az "eteti magát" idegesít (kollégáim reakciójára emlékeztet, akiknek a szírban tocsogó burek evés közben annyi volt a reakciójuk, hogy "laktató", amikor a szxrevést nem úgy hívják facepalm), de igaza van annyiból, hogy mivel valós tápanyaghoz nem jutsz, éhes maradsz, viszont a felnyomott vércukor éhessé, a só szomjassá tesz, az evést a végtelenségg lehet folytatni - a szemét gyorskaja-árus pont erre játszik. (Nem is emlékeztünk meg amúgy az italokról, de a jórészt vízből, cukorból, színezékből gyártott "szörp" ugyanaz a sztori - a test képtelen hasznosan feldolgozni, de cukor-és sótartalma révén növeli a szomjúságot. (Miközben rombolja a test folyadék-egyensúlyát és terheli a szerveidet, de ez ugye a McDnek már smafu.) A kóla amúgy hasonlóan koffeines, mint a kávé.


Felmerülhet, hogy akkor mit együnk? És hogy aa már felsoroltuk, hogy mi van a gyorskajában, ami NEM kell a szervezetnek, mi NINCS benne, ami viszont kellhet.


-Rostok: javítják az emésztőrendszer egészségét, segítenek a cukor-és koleszterolszint normalizálásában. Lassú emésztésük révén növelik a jóllakottságérzetet és segíthetnek a fogyásban.

-Lassan felszívódó szénhidrátok: Ellentétben a gyors hatású cukrokkal, ezek kevésbé nyomják fel a vércukrodat és hosszabban ható energialöket-érzetet biztosítanak. Fáradtság ellen egy kevés gyümölcs így ideális.

- Vitaminok: Az immunnövelő C-tivamin gyakorlatilag csak zöldekből szerezhető be (a paprika-és citrusfélékben pl. különösen magas - olvasd el Szent-Györgyi életét és a skorbut történetét :D)

Ezenkívül az olajban-zsírban sütés esetében esélyes, hogy a zsírban oldódó vitaminok egyszerűen távoznak a lecsorgatott olajjal együtt. A B-12 vitamin kivételével a sütés rendszerint eltávolít minden vitamint a nyers húsból.

(Ellenben a B-12 vitamin az egyetlen, amit vegetáriánusoknak is mesterségesen pótolniuk kell, mert növényekből nem szerezhető meg - de ez nem azt jelenti, hogy igazolná pl. a túlzott koleszteinfogyasztást a húsfogyasztással, ami sokkal károsabb lehet.)

- Víz: Ahogyan említettük, a gyorskaják nem oltják ténylegesen a szomjúságot, nemcsak azért, mert több bennük a mesterséges adalék (színezők, tartósítók, ízfokozók, cukor. só, stb.), mint a víz, de mert aktívan megakadályozzák a folyadékegyensúly rendes működését. Az embernek több liter folyadékot kell beninni a rendes testműködéshez. Szerencsére rengeteg zöld folyadéktartalma magas, ami jóllakottságot kelt, segíti az anyagcserét - és mivel nem is veszed észre, hogy mekkora része valójában víz, a fogyást is láthatatlanul segíti.


Élelmiszerek, amiket javallok:

- "vörös" ("fekete erdő") gyümölcsök (meggy, málna, szeder, áfonya, ribizli stb.) - A kedvenceim. Antioxidáns-tartalmuk révén visszafordítják a sejtkárosodást, a gyulladásokat, javítják a vérnyomást, serkentik az agyműködést, és még vitaminokban is gazdagok. Mo. amúgy az egyik legnagyobb meggytermelő a világon, nem sok más helyen tudnál ilyen olcsón hozzájutni egész évben.

- citrusfélék (narancs, citrom, grapefruit, mandarin stb.) - Nagyon magas C vitamin tartalmuk révén erősítik az immunvédelmet, teljesen jogos, hogy főleg télen importáljuk.

-hüvelyesek (lencse, borsó, bab, stb.) -

Ha valaki azzal hülyít, hogy tej nélkül nem jutsz elég kálcuimhoz és fehérhjéhez, a hüvelyesekből éppen annyit kapsz, viszont 0 koleszterin kockázat mellett.

- saláta és egyéb salátanövények (pl. hagymafélék) - Remek rost-és tápanyagforrás (ásványi anyagok, vitaminok, antioxidánsok), és segítenek megkötni a zsírokat, ha húst eszel. Kalóriatartalmuk gyakorlatilag nincs, legnagyobb részük rost és víz.

- Alma, körte: Remek középút, jórészt rost, de gyümölcscukor és vitaminforrás is. Az a fantasztikus bennük, hogy kvázi "negatív kalóriásak", fél-egy almától is jóllaksz és felfrissülsz, mégis jó eséllyel több kalóriát égetsz, mire átmegy rajtad a rost.

- Párolt hal, tonhal: Némi hal az étrendben biztosítja a hasznos zsírsavakat (mint az omega 3, ami a szívműködést segíti), a fehérjét, a B-12 vitamint, míg minimalizálja a hússal járó kockázatokat, a koleszterin vagy karciogén bevitelt.

- Magok, csonthéjasok (mogyoró, dió, mandula stb.) - A sótlan(!), kis mennyiségben(!) fogyasztott magok, mogyoró-diófélék hasznos antioxidáns-források. A gond az, hogy a legtöbb ember képtelen megállni velük, akkor pedig nagyon magas szénhidráttartalmuk (kb. a csokoládéval van egy szinten) hizlal, és képesek egyes ásványi anyag szintünket is túltolni. Ha választjuk, ajánlom héjával együtt venni őket, a feltöréssel járó munka rendszerint meggátolja a túlfogyasztást :p

- Tejpótlók (szója/tufo, zab/mandula/stb.-tej): Nem mindenki hívük és drágák, viszont a tapasztalatom szerint úgy tele szokták őket nyomni hasznos anyagokkal (ásványokkal, antioxidánsokkal stb.) hogy megéri időnként megvásárolni. (A normál tejet koleszterin és hormontartalma miatt szokták kevésbé javasolni.)

2019. dec. 7. 16:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/13 Vree ***** válasza:

(Kimaradt egy csomó zöldség, a répa, a kígyóuborka (salátanövények kategória, víz/rost), zöldpaprika (C-vitaminforrás), karfiol, brokkoli (a legjobb!) - maradjunk abban, hogy zöld étrenddel igazából nem lehet elrontani.

Kitapasztalva nyilván itt is vannak jobbak és rosszabbak: a kukorica cukortartalma pl. túl magas; a banán tápanyagokban remek, de magas szénhidráttartalma miatt leginkább sportolóknak vagy napi fél-egynél nem több reggelente, különben könnyen hizlal; a paradicsom (ami, mint tudjuk, gyümölcs, és nem zöldség) a gyümölcsökhöz hasonlóan pozitív, de túlevése ronthatja a savegyensúlyt.


De igazság szerint minden egyes pontba bele lehetett volna mélyebben is menni, itt igyekeztem csak összefoglalni őket, ha érdekelne a zsírok, vitaminok, ásványok típusai, az egyes tápanyagok részletes hatásai, a test működése, legjobb ha rákeresel magadtól.)

2019. dec. 7. 17:01
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!